Dette må du plusse på ved utenlandshandel

Merverdiavgift, toll og fortollingsgebyr - hva er det egentlig, og må du alltid betale alt sammen?

DETTE KOMMER I TILLEGG: Husk å ta med merverdiavgift, fortolling og eventuelt toll og særavgifter, før du gjør opp regnestykket og lander på hva som er billigst å bestille fra utlandet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DETTE KOMMER I TILLEGG: Husk å ta med merverdiavgift, fortolling og eventuelt toll og særavgifter, før du gjør opp regnestykket og lander på hva som er billigst å bestille fra utlandet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du det er vanskelig å vite hva det egentlig er du skal betale, om du handler varer fra utenlandske nettbutikker?

Hva er egentlig toll, moms og tollgebyr, og må du betale alt dette på alle varer, alltid?

Svaret på det siste er nei:

  • Har du vært på reise og tar med varene selv over grensen, skal du ikke betale hverken toll, merverdiavgift eller andre avgifter eller gebyrer - om du holder deg innenfor beløpsgrensene.
  • Bestiller du noe fra utlandet som koster under 200 kroner, skal du heller ikke betale merverdiavgift, toll eller fortollingsgebyr. Og husk: 200-kronersgrensen gjelder verdien på selve varen - kostnader til frakt og forsikring holdes utenfor.
  • Men handler du på nett eller bestiller noe fra utlandet som du får tilsendt, som koster mer enn 200 kroner, må du betale merverdiavgift og fortollingsgebyr - og i noen tilfeller også toll.

    Les mer: Hever ikke 200-kronersgrensen

    Merverdiavgift

    Du må betale merverdiavgift på alle varer du importerer som koster mer enn 200 kroner. Det hjelper ikke om varen er tollfri - merverdiavgiften må du likevel betale. Unntaket er bøker, som du altså ikke må betale merverdiavgift på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer