De vanligste spørsmålene på jobbintervju

Dette må du regne med å bli spurt om på jobbintervju

Skal du på jobbintervju, bør du forberede svar på disse spørsmålene.

FORBERED DEG: Enkelte spørsmål slipper du antakelig ikke unna, som å fortelle om deg selv. Foto: NTB Scanpix
FORBERED DEG: Enkelte spørsmål slipper du antakelig ikke unna, som å fortelle om deg selv. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er mange faktorer som kan være med på å skaffe deg drømmejobben; alt fra en god søknad til en ryddig og oversiktlig CV.

Samtidig gjelder det å stille forberedt om du først blir kalt inn til jobbintervju. Men hva skal du forberede deg på?

Enkelte spørsmål må du regne med å bli stilt på et førstegangsintervju, nesten uansett hviken jobb du har søkt på.

#1: Fortell om deg selv

Dette er et klassisk spørsmål, som kan være ganske vanskelig å svare på. For hva vil de egentlig vite om deg?

- Kandidaten bør på forhånd ha tenkt igjennom hvordan han/hun har tenkt til å presentere seg selv og hva som er viktigst å få frem. Svaret sier også noe om kandidaten er i stand til å skille mellom det som er jobbrelevant og det som er uvesentlig, sier Ole I. Iversen, som er partner i Assessit AS og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

Jon Paulsen, rekrutteringsansvarlig i Manpower, sier til Dinside at det er vitkig å fokusere på hva som motiverer deg, hva som er dine styrker , hva du kan bidra med i jobben du søker på og hvorfor de skal velge akkurat deg til jobben, når du svarer på dette spørsmålet.

#2: Hvorfor søker du på denne jobben

Et annet spørsmål du må regne med å svare på, ifølge de to jobbekspertene, er hvorfor du ønsker akkurat denne jobben.

Om jobbintervjuet

Rekrutteringsansvarlig i Manpower, Jon Paulsen, sier til Dinside at utgangspunktet for et intervju er at det er en dialog mellom to parter som skal bli bedre kjent og finne ut om de vil gå videre med hverandre.

Det krever at du er forberedt både i forhold til hva du søker på og ikke minst at du kjenner deg selv og kjapt kan svare på spørsmål om deg. Intervjuerne ønsker å bli bedre kjent med hvem du er, hva du kan og potensialet i deg i forhold til miljøet i bedriften og oppgavene de skal løse. Det lønner seg å være ærlig når du svarer på spørsmål eller forteller om deg selv, påpeker Paulsen.

Tenk derfor gjennom hvordan du får frem at du er spesielt motivert for den akutelle jobbben, og hvorfor du søker akkurat her, sier Iversen.

- Her må du forberede deg på å fortelle om hva som trigger deg i forhold til stilling og bedrift. Intervjuer er ute etter den personen som er best egnet. Det er en kombinasjon av kompetanse, erfaring, motivasjon og personlig egnethet med tanke på hvordan du vil fungere i miljøet og hva de ser av potensiale av å ansette nettopp deg, sier Jon Paulsen.

Han legger til at et dårlig innsalg for eksempel vil være å fokusere på lønn - og bare det.

#3: Hvor ser du deg selv om fem år?

Spørsmålet som det er vanskelig å vite noe om, og komplisert å svare på. Arbeidsgiver vil gjerne vite noe om fremtidige karriereplaner og hvor lenge kandidaten har tenkt til å bli værende i stillingen, eller i virksomheten.

Her anbefaler Iversen om å fokusere på hva som er viktig for at personen skal trives i en jobb, og dermed bli værende i virksomheten over lengre tid, for eksempel utviklingsmuligheter, spennende arbeidsoppgaver, gode kolleger, godt arbeidsmiljø og liknende.

- Tenk over hva du er interessert i, hva du er nysgjerrig på, hva du ønsker å utvikle av ferdigheter og hva slags utfordringer og utvikling du ønsker for egen del. De fleste som skal ansette tenker litt langsiktig og vil nok ikke velge en som har en klar plan om å bytte jobb om ett år eller to, understreker Paulsen.

#4: Hva er dine styrker og svakheter

Har du selvinnsikt? Det er hva den som ansetter ønsker å få frem ved hjelp av dette spørsmålet, mener Ole I. Iversen ved Handelshøyskolen BI.

- Kandidatene bør derfor være bevisst på hvilke typer oppgaver de trives med og er flinke til og hvilke oppgaver de ikke trives så godt med. Det er også viktig å være klar over at det som er styrkene dine i en situasjon fort kan bli svakhetene i en annen situasjon, råder Iversen.

#5: Har du noen spørsmål?

Et intervju vil gjerne ende med nettopp dette spørsmålet. Her råder Jon Paulsen i Manpower om å komme med relevante spørsmål, så du får svar på det du måtte lure på.

For å stille relevante spørsmål kan det være lurt å notere ned spørsmål underveis, og forberede deg godt på bedriften og markedet den opererer i.

- Det vil virke lite våkent om du stiller spørsmål som intervjueren tidligere har fortalt om. Benytt sjansen til å finne ut om jobben faktisk passer for deg, sier Paulsen.

Her kan du lese Karrieresenteret ved Universitetet i Oslos sine tips om hvilke andre spørsmål du kan forvente på et jobbintervju.

LES OGSÅ:

Nei, det skal ikke stå CV øverst på CV-en din

Innen disse bransjene er det flest ledige jobber

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer