Skattekort

Dette må du sjekke nå

Terskelen for å logge seg inn på skattekortet er for mange der angsten begynner, mener økonomisk rådgiver.

SKATTEKORT: Med høyere renter blir det mer renteutgifter å trekke fra på skatten i år. I forbindelse med det råder skatteetaten folk å sjekke skattekortet nøye, men hva bør man egentlig sjekke? Vi fikk økonomisk rådgiver, Lene Drange, til å forklare. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke økte renta nok en gang og med høyere renter blir det mer renteutgifter å trekke fra på skatten i år. Skattemyndighetene råder folk til å sjekke skattekortet sitt nøye.

Hva menes egentlig med dette?

– Det betyr at når du betaler renter så får du 22 prosent rentefradrag for betalte renter. Så en del av rentene du betaler, får du tilbake på skatten. Når den totale renteutgiften går opp, så skal du få mer tilbake på skatten og skatteprosenten skal egentlig ned, forklarer økonomisk rådgiver Lene Drange.

Ikke bruk skatteetaten som en sparegris

Drange forklarer at det er ikke vits å bruke skatteetaten som sparegris ettersom du får ikke noe avkastning på de pengene.

– De fleste av oss har jo høyere utgifter så du trenger faktisk den tusenlappen eller hva det måtte være, sier Drange til DinSide.

– Det som er viktig er at når du taster inn tall i skattekortet så skal det være mest mulig riktig, fortsetter hun.

Steget i lønn?

Dersom du har for eksempel steget i lønn, jobbet overtid eller vet du burde endre skattekortet, bør du gjøre dette så snart som mulig.

– Man bør jo gjøre det nå når året nærmer seg slutten, men så er det også slik at man bør endre skattekortet et par dager før lønn.

Når du har gjort en endring sendes dette til arbeidsgiver din. Lønnen kjøres ut et par dager før lønnsutbetalingen, så du bør gi lønnssavdelingen et par dager.

– Terskelen for å logge inn er vel der angsten begynner, også må man bare ta «step by step» så går det ganske greit, sier Drange.

Tabelltrekk eller prosenttrekk?

– Det er sånn at alle får i utgangspunktet et tabelltrekk i starten av året, dersom du endrer skattekortet i mars eller seinere så går du over til prosenttrekk, forklarer økonomen.

– Så lenge tallene i skattekortet stemmer så har det ikke noe å si om du har tabelltrekk eller prosenttrekk, legger hun til.

Prosenttrekk er ofte strengere hvis det er fare for at du tjener mer enn du har oppgitt.

Tabber du bør styre unna

Det er ikke helt uvanlig å være bekymret for en eventuell skattesmell.

– Det er veldig mange nå som får litt angst, også sier man til lønningsavdelingen at man vil skatte to eller tre tusen kroner ekstra i måneden fordi man har skatteangst. Det er en dårlig investering og det er kanskje ikke så smart, påpeker Drange.

– Jeg ville heller justert tallene i skattekortet sånn at det ikke er altfor mye du setter inn og gjør din egen økonomi trangere.

Så du bør ikke betale mer skatt for å spare penger?

– Nei, i utgangspunktet ikke, men du kan jo eventuelt sette lønnen høyere enn det du faktisk kommer til å tjene. Setter du den på 30 eller 40 000 kroner ekstra så vil du også skatte mer og da er du sikker på at du går i pluss, forklarer Drange og fortsetter:

– Det er veldig mange som liker det, men jeg tenker å gå rundt null er det lureste.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer