Skattemelding

Dette du skatte av

Nå går fristen for levering av skattemeldingen ut.

HUSK DETTE: - Du må huske å fradragsføre selv i skattemeldingen, informerer Huseiernes Landsforbund. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

HUSK DETTE: - Du må huske å fradragsføre selv i skattemeldingen, informerer Huseiernes Landsforbund. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fristen for å levere skattemeldingen er like rundt hjørnet. Innen 2. mai skal eventuelle feil og nye eller forsinkede opplysninger være endret.

Ifølge Huseiernes Landsforbund er det mange boligeiere som har spørsmål før skattemeldingen skal fylles ut. Forbrukerorganisasjonen skriver at mange lurer på når man må betale skatt av utleie, og når man ikke må betale skatt.

- Hvis du leier ut en del av samme bolig som du bor i selv, så vil det svært ofte være skattefritt. Forutsetningen er at den delen du bor i selv, må være minst like mye verdt enn den du leier ut. Det vanlige ved utleie i egen bolig er at man leier ut en sokkeletasje eller liknende. Da er verdien av utleiedelen så godt som alltid mindre enn den man selv bor i, og leien blir altså skattefri.

SKATTEMELDINGEN: I denne videoen viser skatteetaten hvordan man går gjennom skattemeldingen og hvordan man legger til eller endrer opplysninger. Video: Skatteetaten. Vis mer

Korttidsutleie må skattes av

Hvis du leier ut hoveddelen av huset ditt og bor i sokkelleiligheten, må du skatte av utleien. Det skyldes at delen du leier ut er mer verdt enn den du bor i selv.

Du må alltid betale skatt, hvis du driver med korttidsutleie av boligen.

- Først trekker du ut 10 000 kroner: De første 10 000 kronene du tjener er alltid skattefrie. Av det beløpet du sitter igjen med blir 85 prosent regnet som en skattepliktig inntekt.

Husk dette

Man må selv huske å føre inn fradrag.

- Du må huske å fradragsføre selv i skattemeldingen. Dette er ikke noe som er automatisk utfylt for deg, så her må du gjøre jobben selv, forklarer Øistein Olsen Krokmoen som jobber med skattespørsmål hos Huseierne.

Han understreker at det ikke er alt man må skatte av.

- Hvis du har tjent 1000 kroner på å leie ut i løpet av et år, så beregnes ikke skatten av alle de tusen kronene. Du har nemlig hatt en del kostnader ved den boligen som du kan trekke fra først.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer