Hvordan kjøpe Bitcoins?

Dette må du tenke på om du vil handle med Bitcoin

Digital valuta med ny kursrekord. Her forklarer vi hvordan du bruker den digitale valutaen.

DIGITAL VALUTA: Er du nysgjerrig på bitcoins, finner du det du trenger å vite i denne artikkelen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DIGITAL VALUTA: Er du nysgjerrig på bitcoins, finner du det du trenger å vite i denne artikkelen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bitcoin er en digital, desentralisert valuta som ingen bestemmer over, i motsetning til tradisjonelle valutaer som er styrt av nasjonalbanker. Torsdag nådde kursen på Bitcoin nye høyder.

Betalinger mellom brukerne kan skje helt anonymt, og nettopp det har gjort Bitcoin til et populært betalingsmiddel for ulovligheter. Men det er også en valuta som har vunnet frem i mer legitime sammenhenger med årene.

Blant annet aksepteres Bitcoin som betalingsmiddel hos Microsoft, Steam, Expedia og Newegg, for å nevne noen. Enkelte steder er det også mulig å betale i fysiske butikker med Bitcoin; for eksempel hos enkelte Subway-restauranter, Kmart og Sears i USA.

Ja, noen steder finnes det til og med Bitcoin-minibanker der du kan gjøre Bitcoin om til kontanter. Og omvendt.

MINIBANK: Flere steder i USA finnes det nå egne Bitcoin-minibanker som lar deg omsette Bitcoin til kontanter – eller motsatt. Foto: Eric Gay / AP Photo / NTB Scanpix
MINIBANK: Flere steder i USA finnes det nå egne Bitcoin-minibanker som lar deg omsette Bitcoin til kontanter – eller motsatt. Foto: Eric Gay / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Hvordan fungerer det?

Bitcoin har eksistert siden 2009, og vi skal ikke gå i detalj på hvordan systemet fungerer i denne artikkelen.

Men om du er nysgjerrig, finnes det en rekke nettsteder, YouTube-vidoer og lignende som forklarer hvordan det hele fungerer, både svært tekniske og ikke fullt så tekniske.

Under er en video av den siste sorten, som forklarer på ganske forståelig vis hvordan det hele fungerer uten at det blir for teknisk:

Vis mer Vis mer

Før du starter

I denne artikkelen skal vi imidlertid ta for oss hvordan du kommer i gang, slik at du kan skaffe deg Bitcoins som kan brukes til betaling.

Men vær klar over dette: Å bruke veldig mye penger på Bitcoin kan vanskelig anbefales. Valutaen har over tid vist seg å fluktuere stort, altså der «valutakursen» svinger kraftig.

Under ser du hvordan verdien av én Bitcoin har variert mot en amerikansk dollar. Du kan zoome grafen ut om du vil se kursen helt siden 2009:

Som du ser svinger det opp og ned, og hvordan grafen vil se ut videre, er det ingen som vet. Bare det siste døgnet sank verdien med rundt ti prosent da dette ble skrevet.

Rådet får derfor være ikke å bruke penger du ikke har råd til å miste.

Men om du har lyst til å prøve:

Steg #1: Du trenger en lommebok

En såkalt «Bitcoin wallet» er en løsning som oppbevarer de offentlige bitcoin-adressene dine, og de tilhørende private nøklene som gjør at du kan bruke dem.

En Bitcoin-konto består altså av en offentlig adresse og en privat nøkkel. Skal du motta bitcoins, må du gi den offentlige adressen til motparten, og skal du sende bitcoins er du nødt til å signere transaksjonen med den private nøkkelen.

Disse nøklene er det svært viktig at du beskytter godt og ikke mister – uten nøkler får du ikke brukt Bitcoins, og om andre får tak i den private nøkkelen, kan de stjele verdiene som er knyttet til den tilhørende offentlige adressen. Med andre ord er det ikke selve «pengene» som lagres i lommeboka, men tilgangen til dem; sammenlignbart med en lommebok med betalingskort, der kortkodene er de private nøklene.

Det finnes hovedsakelig fem varianter av lommebøker. Du finner en rekke løsninger innenfor hver kategori hos bitcoin.org.

På PC-en
Både på Windows, Mac og Linux fines det Bitcoin-wallets. Fordelen med å ha dem på PC-en er at du da ikke trenger å stole på en tredjepart for å ta vare på nøklene dine.

LOMMEBØKER: Både på PC, Mac og Linux finnes det flere Bitcoin-lommebøker. Foto: Electrum
LOMMEBØKER: Både på PC, Mac og Linux finnes det flere Bitcoin-lommebøker. Foto: Electrum Vis mer

Ulempen kan være at PC-en kan bli utsatt for spionprogramvare eller lignende, som kan tillate hackere å stjele den nødvendige informasjonen. Eller at du opplever et diskkrasj – derfor er det smart å ha en sikkerhetskopi av Bitcoin-lommeboka et annet sted, noe de fleste løsninger tilbyr.

Til netthandel kan det være kjekt med en PC-lommebok, mens det ikke er så egnet for å bruke bitcoins på farten; for eksempel om du skal betale i en fysisk butikk.

Eksempler på løsninger: Bitcoin Core, Electrum, Armory

På mobiltelefonen
Til betaling på farten er det smartere med en Bitcoin-wallet på mobiltelefonen. Da bør du imidlertid sørge for å ha en solid lås på telefonen i tilfelle den blir stjålet, og heller ikke mobiltelefoner er helt fritatt for spionvare og andre uhumskheter.

PÅ MOBILEN: Har du bitcoin-lommeboka på mobilen, kan den lettere brukes når du skal handle på farten. Foto: Breadwallet
PÅ MOBILEN: Har du bitcoin-lommeboka på mobilen, kan den lettere brukes når du skal handle på farten. Foto: Breadwallet Vis mer

Noen mobilvarianter lar deg bruke NFC for å betale med bitcoin, slik at du ikke trenger å gjøre mer enn å berøre en mottaker for å overføre bitcoins.

Eksempler på løsninger: Mycelium (Android), Breadwallet (iOS), Copay (alle plattformer)

På nett
Det finnes også mange nettbaserte løsninger som kan ta vare på Bitcoin-nøklene.

Fordelen er at pengene er tilgjengelige fra alle enheter du logger på fra, men den åpenbare ulempen er at du da stoler på en tredjepart for å ta vare på nøklene for deg.

Det finnes flere nettbaserte tilbydere av bitcoin-lommebøker. Da kan du få tilgang til bitcoin-beholdningen fra en hvilken som helst enhet, men du må samtidig stole på en tredjepart. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
Det finnes flere nettbaserte tilbydere av bitcoin-lommebøker. Da kan du få tilgang til bitcoin-beholdningen fra en hvilken som helst enhet, men du må samtidig stole på en tredjepart. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her kan man fort støte på useriøse aktører, eller at tilbyderen opplever datainnbrudd. Sørg i hvert fall for at passordet ditt er godt, og bruk gjerne tofaktorautentisering dersom tilbyderen tillater det.

Eksempler: Coinbase, Blockchain

Egen maskinvare
Det finnes også rene maskinvareenheter som kan brukes; typisk i form av en minneplugg du kan stikke inn i en PC og låse opp med et passord.

EGEN MASKINVARE: Kan ikke hackes fra nett, men kan dog mistes. Foto: Ledger
EGEN MASKINVARE: Kan ikke hackes fra nett, men kan dog mistes. Foto: Ledger Vis mer

Disse vil være godt sikret, siden det er snakk om en fysisk gjenstand, men du vil da være sårbar dersom du mister enheten eller får den frastjålet.

Eksmpler: Ledger, KeepKey, Trezor

Papir
Bitcoin-lommeboka trenger ikke å være koblet til nett i det hele tatt. Alt du trenger er en papirlapp og to ting: den offentlige nøkkelen (som du kan gi bort til andre som skal betale deg) og den private nøkkelen, som du trenger i kombinasjon med den offentlige for å gjøre en betaling.

PÅ PAPIR: Det enkle er ofte det beste – du kan godt skrive ut bitcoin-adresser og private nøkler på et papirark. 
PÅ PAPIR: Det enkle er ofte det beste – du kan godt skrive ut bitcoin-adresser og private nøkler på et papirark.  Vis mer

På nettstedet bitaddress.org kan du generere slike nøkkelpar lokalt i nettleseren, der du først må bevege muspekeren og/eller skrive inn tekst i en tekstboks for å lage tilfeldighet. Resultatet kan du så skrive ut eller notere på ark.

Steg #2: Kjøp Bitcoins

En lommebok i seg selv er jo ikke så spennende om du ikke har noe verdi i den, og nettopp derfor blir neste steg å skaffe seg bitcoins.

Du kan kjøpe mye mindre enn én bitcoin
Selv om kursen på én bitcoin per i dag er flere tusen kroner, er det fullt mulig å kjøpe mindre enn én bitcoin. Den minste enheten som benyttes er 0,00000001 bitcoin (én «Satoshi»), eller da rundt 1/10 øre. Den minste transaksjonen er drøye 500 slike; altså omtrent 50 øre.

På nettsiden blockchain.info kan du se bitcoin-overføringer i sanntid. Som du ser varierer de stort i størrelse. Faksimile: Blockchain.info
På nettsiden blockchain.info kan du se bitcoin-overføringer i sanntid. Som du ser varierer de stort i størrelse. Faksimile: Blockchain.info Vis mer

Merk at du ofte vil støte på uttrykket mBTC, som da betyr «millibitcoin», eller en tusendels bitcoin (0,001 BTC). Det tilsvarer i dag rundt åtte kroner.

Transaksjonsavgift
Merk også at det er vanlig å legge ved en transaksjonsavgift når man overfører bitcoins; typisk bitcoin-valuta tilsvarende 1-5 kroner. Da kan man regne med at den skjer i løpet av 10-20 minutter, mens det kan gå flere dager om man ikke legger ved en slik transaksjonsavgift.

Transaksjonsavgiften blir en slags premie til den som løser den aktuelle utregningen for å verifisere overføringen. Derfor vil det gå raskere å få den bekreftet jo høyere transaksjonsavgift som settes.

De fleste wallet-løsninger har standardverdier for transaksjonsavgifter som går an å justere på, men det anbefales altså ikke å sette den for lavt. Ofte er de angitt med en bitcoin-verdi per kilobyte, der en transaksjon i gjennomsnitt er rundt 500 byte, altså en halv kB.

Tjene bitcoins
Man kan tjene bitcoins ved å bruke dedikert maskinvare til å hjelpe til med å løse mattestykkene knyttet til transaksjonene, såkalt mining, men det er per i dag relativt nytteløst med en vanlig PC. For de fleste blir det mer kostbart med tanke på pris for utstyr og strøm enn det man klarer å høste.

SPESIALVERKTØY: Mange minere bruker dedikert maskinvare til å løse mattestykkene som gir dem bitcoins. Dette er Antminer S9 til den nette sum av 30.000 kroner. I tillegg kommer strømutgiftene for å trekke 1300W kontinuerlig. Foto: Antminer
SPESIALVERKTØY: Mange minere bruker dedikert maskinvare til å løse mattestykkene som gir dem bitcoins. Dette er Antminer S9 til den nette sum av 30.000 kroner. I tillegg kommer strømutgiftene for å trekke 1300W kontinuerlig. Foto: Antminer Vis mer

Dette var annerledes i bitcoins tidligere dager, der utregningene var langt mindre kompliserte og man kunne tjene en god slant.

Ikke bare-bare med kredittkort
Kanskje noe overraskende for mange er det ikke så lett å få kjøpt bitcoins med kredittkort eller Paypal. Grunnen til det er rett og slett at en slik transaksjon lett kan reverseres om man klager til kredittkortselskapet eller Paypal, der selgeren vil stå igjen med tapte bitcoins.

Når det er sagt, finnes det enkelte steder som tar kredittkort også. Vi fikk for eksempel brukt kredittkort hos CoinCorner, mens vi først prøvde uten hell hos Coinbase; uvisst av hvilken grunn. Begge er såkalte exchanges, eller «vekslere», om vi skal fornorske uttrykket.

Vanlig bankoverføring er langt mer akseptert hos slike aktører, selv om det da selvsagt ikke går like raskt som ved en kredittkorttransaksjon. Da må du typisk beregne noen dager før bitcoinene er i din besittelse.

Privat kjøp
Men du kan i utgangspunktet kjøpe og selge bitcoins fra og til hvem som helst. På nettstedet localbitcoins kan du komme i kontakt med folk i nærheten, altså i samme land, som selger eller vil kjøpe bitcoins.

I NORGE: Det finnes flere nordmenn som selger bitcoins på localbitcoins.com. Mest vanlig er vanlig bankoverføring, men også Vipps og Mobilepay kan brukes. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
I NORGE: Det finnes flere nordmenn som selger bitcoins på localbitcoins.com. Mest vanlig er vanlig bankoverføring, men også Vipps og Mobilepay kan brukes. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

De har karakterbøker fra tidligere transaksjoner og opererer da med en bitcoin-kurs de setter selv. Her kan du til og med kjøpe bitcoin med Vipps hos enkelte.

Sannsynligvis er nettet fullt av andre arenaer for utveksling av bitcoins også.

Bruke bitcoins

Når du vil bruke bitcoins du har ervervet deg, kan du med de fleste wallet-løsninger betale enkelt.

Ser du et slikt merke på et nettsted, betyr det at du kan betale med bitcoins.
Ser du et slikt merke på et nettsted, betyr det at du kan betale med bitcoins. Vis mer

Alt du trenger er den offentlige bitcoin-adressen til mottakeren (mange lar deg skanne denne som en QR-kode), samt beløpet som skal overføres. De fleste apper og tjenester lar deg oppgi dette i dollar eller euro slik at du slipper å forholde deg til alle bitcoin-desimalene.

Nevnt er altså at man bør legge ved en transaksjonsavgift slik at betalingen skjer relativt raskt, noe de fleste apper og tjenester gjør automatisk.

Noen råd til slutt

Her er noen punkter som er greit å være klar over:

  • Du er nødt til å gi fra deg en offentlig bitcoin-adresse for å motta bitcoin til denne adressen, men den tilhørende, private nøkkelen må du aldri gi bort. Den er nemlig alt man trenger for å sende penger fra den tilhørende bitcoin-adressen.
  • Alle bitcoin-transaksjoner lagres i den såkalte blockchain-en. Dersom du bruker samme bitcoin-adresse flere ganger, kan denne adressen kobles til deg som person (for eksempel dersom du har sendt den på e-post til noen). De fleste wallet-løsninger genererer derfor nye adresser hver gang du gjør en transaksjon og holder styr på adressene du eier.
  • Beskytt lommeboka godt, uansett hvilken løsning du velger. Sørg for å ha et godt passord (ikke glem det!) og bruk gjerne tofaktorautentisering dersom løsningen du velger tillater det. Da trenger man en engangskode, typisk per SMS, i tillegg til passordet for å logge på og bruke bitcoins.
  • Mange wallet-løsninger lar deg skrive opp en lang tekst (typisk 12 tilfeldige ord eller lignende), som kan brukes for å gjenopprette tilgangen dersom man glemmer passordet. Det er ingen dum investering.
  • Dersom man deler på bitcoins med andre, kan det være lurt å sette opp en såkalt multi-signature-wallet. Da kreves det bekreftelse fra flere dersom man skal bruke bitcoins.
  • Husk at en lommebok er nettopp en lommebok. Om du har veldig mye penger i bitcoins, er det dumt å ha alle eggene i samme kurv. Da er det bedre å flytte noen av bitcoin-kontiene ut av lommeboka; for eksempel på en papirlapp i en safe eller lignende. Det kan du enkelt gjøre ved å opprette en ny bitcoin-adresse på papir (se over) og overføre bitcoins til den.
  • Om du har mye bitcoins; ikke glem å ha en plan for hvordan dine etterkommere kan få tak i dem dersom du skulle gå bort.

Har du noen gode Bitcoin-råd til nybegynnere? Da hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under.

Artikkelen ble publisert første gang i januar 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer