Fastrente i Lånekassen?

Dette må du vite før du binder renten

I november kommer det nye satser for fast og flytende rente i lånekassen. Hvis du ønsker å binde renten, har du noen dager på å bestemme deg.

VALGETS KVAL: For mange er det vanskelig å vite om de skal ha fast eller flytende rente på lånet sitt. Innen 17. oktober må du ta en avgjørelse angående studielånet ditt i Lånekassen. Foto: Wayhome Studio/Shutterstock/NTB Scanpix.
VALGETS KVAL: For mange er det vanskelig å vite om de skal ha fast eller flytende rente på lånet sitt. Innen 17. oktober må du ta en avgjørelse angående studielånet ditt i Lånekassen. Foto: Wayhome Studio/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. november kommer det nye rentesatser for studielån i Lånekassen. Dersom du ønsker å binde renten, kan du gjøre det mellom 10. og 17. oktober.

- Etter en svak stigning fra januar til august, begynte rentene å synke igjen fra september. Grunnen til at rentene er så lave, er at rentene i markedet også er det, sier Christin Dammen, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen.

Renten i Lånekassen er markedsstyrt og basert på beregninger fra Finanstilsynet. Ved lavere rente, får låntakere et mindre beløp å betale tilbake hver måned.

Nye rentesatser i Lånekassen

Fast rente:

  • 2,178 prosent for tre års bindingstid, ned 0,05 prosentpoeng
  • 2,442 prosent for fem års bindingstid, ned 0,03 prosentpoeng
  • 2,998 prosent for ti års bindingstid, ned 0,05 prosentpoeng

Flytende rente:

  • 2,168 prosent, ned 0,02 prosentpoeng

De nye rentesatsene trer i kraft fra 1. november. Fristen for å binde renta er 17. oktober.

Lånekassen offentliggjør for øvrig nye rentesatser den 10. annenhver måned, og du kan søke om eller avbryte fast rente i følgende perioder:

  • 10.–17. februar
  • 10.–17. april
  • 10.–17. juni
  • 10.–17. august
  • 10.–17. oktober
  • 10.–17. desember

- Lånekassens tilbakebetalende kunder, både de som har bundet til en fast rente og de som har valgt å beholde flytende rente, har i lang tid nytt godt av lave renter, sier Dammen.

Var lavere i fjor

Selv om rentene er lave nå, har de vært enda lavere tidligere.

Lånekassens rente blir fastsatt på grunnlag av et gjennomsnitt av de fem beste tilbudene om boliglånsrente, minus et fradrag som i statsbudsjettet for 2017 ble redusert fra 0,50 til 0,15 prosentpoeng.

Reduksjonen i fradraget førte til at renten gikk opp med 0,35 prosentpoeng i januar, etter tidenes laveste rentesatser i slutten av 2016.

- I fjor kunne du binde renten i Lånekassen til rekordlave satser. Også den flytende renten var historisk lav. I år har renten altså gått opp, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

Kan være lurt med fastrente

Med mindre du aktivt søker om fast rente, har du flytende rente på studielånet ditt.

Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer

Det er flytende rente som er vanligst, viser tall fra Lånekassen. 558.300 tilbakebetalere har flytende rente, mens 63.200 har fastsatt renten.

Satsen for flytende rente vil alltid ligge under satsene som følger med å binde renten, men selv om det blir dyrere å binde, kan det være verdt det.

- Ved å binde renten får du en forutsigbarhet på utgiftspostene, som kan være verdifull som ung med trang økonomi. Dette er en beslutning som er opp til hver enkelt låntaker, sier finansrådgiver Folkvord.

Ikke alle kan binde renten

Du får automatisk flytende rente, og må selv søke om fast rente dersom du ønsker å binde renta for tre, fem eller ti år framover i tid.

- Når du er ferdig med fastrenteperioden din, går du automatisk over til flytende rente, sier Dammen i Lånekassen.

Christin Dammen, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen. Foto: Jannecke Sanne Normann.
Christin Dammen, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen. Foto: Jannecke Sanne Normann. Vis mer

Det er likevel ikke alle som kan binde renten.

Har du mindre enn tre års nedbetalingstid av studielånet ditt, får du støtte fra Lånekassen til utdanning eller har du avbrutt en tidligere fastrenteavtale for under to måneder siden, får du ikke lov til å binde renten.

Lånekassen offentliggjør de nye fastrentene den 10. annenhver måned. Når nye fastrenter er offentliggjort, kan du søke om fast rente eller avbryte den avtalen du har mellom den 10. og 17.

Du søker om fast rente via Dine sider på lanekassen.no.

Fritak fra renter

Har du hatt lav inntekt og vært i en situasjon som gir rett til rentefritak, kan du få slettet renter på lånet for en periode. Slike situasjoner kan være arbeidsledighet, sykdom, utdanning, førstegangstjeneste eller omsorg for barn.

- Lånekassen har satt en grense for hvor lav inntekten din må være for å kunne få rentefritak. Ved varige betalingsproblemer kan de vurdere å slette gjelden din, sier Folkvord i DNB.

Mange unge søker om betalingsutsettelse på studielånet sitt. Dette kan du gjøre uten noen spesiell grunn, men husk at hvis du utsetter regningen, vil du samlet sett tilbakebetale mer i renter og gebyrer.

- På den andre siden er dette gjerne mindre enn hva du må betale for å utsette andre regninger, sier Folkvord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer