Søke studieplass

Dette må du vite før du søker på ledige studieplasser i sommer

Snart får du svar på studiesøknaden, og restplassene legges ut for de som ikke har søkt ennå.

SVARE JA ELLER NEI?: Snart kommer svaret på studiesøknaden til de som søkte innen fristen 15. april, og for å beholde studieplassen må du svare ja innen 24. juli. Har du ikke søkt ennå, kan du søke restplasser fra 20. juli, men tenk deg nøye om før du søker. Det krever nemlig motivasjon å studere et fag, også når du ikke får førstevalget ditt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SVARE JA ELLER NEI?: Snart kommer svaret på studiesøknaden til de som søkte innen fristen 15. april, og for å beholde studieplassen må du svare ja innen 24. juli. Har du ikke søkt ennå, kan du søke restplasser fra 20. juli, men tenk deg nøye om før du søker. Det krever nemlig motivasjon å studere et fag, også når du ikke får førstevalget ditt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Selv om du vil nyte sommeren uten å bekymre deg for framtiden, er det viktig å tenke på at høsten kommer, enten du vil eller ikke. Dersom du har tenkt å studere da, må du ta grep allerede i juli.

Fristen for å søke studieplass for hovedopptaket er over for lengst, og svaret på disse søknadene er like om hjørnet, nærmere bestemt den 20. juli. Da har du frist for å takke ja både til studieplass og å være på venteliste inntil 24. juli, som du gjør via Samordna Opptak.

Dersom du ikke svarer på hovedopptaket eller ventelistetilbudet, tolkes dette som et nei, og du mister studieplassen.

Liste over ledige studieplasser kommer 19. juli

Når den er klar, finner du listen her. Og, har du ikke lagt inn studiesøknad tidligere, er løpet på ingen måte kjørt. Du kan nemlig søke på de ledige studieplassene som legges ut, fra 20. juli klokken 9:00.

Det er løpende opptak til disse restplassen, og her er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder, så det lønner seg å være raskt ute.

Du kan også søke restplasser selv om du har fått tilbud om studieplass gjennom hovedopptaket, men da må du være oppmerksom på at du mister den studieplassen hvis du takker ja til en restplass.

På Samordna opptak sin nettside finner du mer informasjon om viktige tidsfrister.

Du bør være motivert for å studere

Men, hvis du ikke har søkt studieplass tidligere og har tenkt å søke på en av de ledige plassene som legges ut i juli, hvordan kan du gjøre et smart valg? Sven Fossum, kommunikasjonsdirektør i Manpower, mener det er viktig å bruke både hodet og hjertet i studivalget, uansett om det er orinært opptak eller restplasser det er snakk om.

- Det krever selvdisiplin å studere , og det er veldig vanskelig å lykkes hvis du ikke er interessert i faget du velger, sier Fossum.

Han vil være forsiktig med å fraråde noen å studere om de ikke får første-, andre- eller tredjevalget på søknaden sin, men hvis det ikke finnes motivasjon for andre fag, kan det være lurt å vurdere om du studere akkurat i år.

Kanskje finnes det bedre måter å bruke dette året på, for eksempel ved å jobbe litt og forbedre karakterer fra videregående, slik at du er bedre rustet ved neste inntak, foreslår Fossum.

Velg smart hvis du ikke kommer inn der du ønsker

Nylig gjennomførte Manpower en undersøkelse av hvilke bransjer som trenger jobbkandidater. På listen over de ti yrkene det trengs arbeidskraft til, finner vi blant annet ingeniører, lærere og helsearbeidere, jurister, forskere og prosjektledere.

Sven Fossum, kommunikajonsdirektør i Manpower.
Sven Fossum, kommunikajonsdirektør i Manpower. Vis mer

Fossum anbefaler studenter om å ikke tenke for snevert når de skal velge studium. Det er sjelden en utdanning er direkte bortkastet, ifølge ham.

Vil du for eksempel helst studere innen medier og kommunikasjon, men kommer ikke inn? Da kan det være en idé å velge noe beslektet, som språk eller samfunnskunnskap.

- Språk er et nyttig verktøy for alle som skal kommunisere. Er man først inne på et studium, er det kanskje litt enklere å komme inn på ønsket studium ved neste korsvei også, sier kommunikasjonsdirektøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer