Bankkort til barn

Dette må du vite hvis du skal skaffe barnet ditt eget bankkort

Hvor stort pengebeløp bør være på kortet, og hvordan bruke bankkort til å lære barna om sunn privatøkonomi?

BARN OG PENGEBRUK: Foreldre som skaffer barna sine egne bankkort lurer kanskje på hvordan de skal lære barna om å bruke penger fornuftig når de ikke har sedler og mynter mellom hendene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BARN OG PENGEBRUK: Foreldre som skaffer barna sine egne bankkort lurer kanskje på hvordan de skal lære barna om å bruke penger fornuftig når de ikke har sedler og mynter mellom hendene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

- Flere banker tilbyr egne bankkort til barn og vi ser at aldersgrensene for disse kortene settes lavere enn før, sier Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi.

Det varierer hvor lavt bankene setter aldersgrensene:

  • Sparebank 1 har bankkort for barn helt ned til seks år
  • Nordea og Sbanken setter aldersgrensen ved sju år
  • DNB og Storebrand starter på ti år

Bankene DNB og Nordea begrunner at de har egne barnebankkort fordi det brukes mindre kontanter i dagens samfunn.

Sikkerhet er et annet moment, ifølge Synne Ekrem i Nordea. Penger er generelt tryggere på et kort, da kontanter som er borte, er tapt, mens et kort som er mistet, erstattes uten økonomiske konsekvenser for kortholderen.

Dinside spurte allerede i 2013 om barn virkelig trenger egne bankkort, og nå spør vi igjen: Hva bør foreldre tenke på før og når de gir barna sine bankkort, blant annet knyttet til det å lære dem sunn, økonomisk forståelse?

Om barnet er klart for kort

Før du skaffer barnet ditt eget bankkort, må du finne ut om barnet er klart for ansvaret dette medfører, understreker Sørmo i Norsk Familieøkonomi. Foreldrene må, blant annet, finne ut om barnet har et godt forhold til penger og forstår verdien av disse, samt at barnet vet bankkortet ikke er en utømmelig kilde til penger.

- Barna bør få en grundig opplæring i økonomi, men på et eller annet tidspunkt må barna få prøve og feile selv, sier Sørmo.

DNB har tilbudt bankkort til barn helt siden 1994, og deres tall viser at det er flest som har kort i 15- til 18-års alderen sammenliknet med dem som er mellom 10 og 15 år, henholdsvis 66 og 34 prosent.

- Vi råder foreldre til å gjennomføre Kortlappen sammen med barna sine, som gir barnet informasjon, spørsmål og oppgaver om kortbruk tilpasset dem, sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald.

Nordea har hatt barnebankkort siden 2014, men vil ikke gå ut med prosentfordeling i ulike aldersgrupper. De gir imidlertid foreldre tre råd når de anskaffer barna sine bankkort:

  1. Sett barna godt inn i kortvett ved å lære dem hvordan de skal oppbevare kort og håndtere kode.
  2. Sett opp beløpsgrenser som passer for dere.
  3. Vær tett på og følg saldoen nøye.

Om barnet forstår at pengene forsvinner

Selv om det er stadig færre voksne og barn som bruker kontanter, gjorde dette betalingsmiddelet det betydelig lettere å se når pengene ble mindre og forsvant.

Nettopp på grunn av tendensen til at de fysiske pengene forsvinner fra samfunnet, er det viktig å lære barna om virtuelle penger, mener Sørmo i Norsk Familieøkonomi. Samtidig kan det for mange barn være lettere å forstå verdien av penger ved å bruke kontanter en periode.

- Å betale med fysiske penger kan hjelpe barna å forstå at pengene som brukes i butikken, faktisk er borte, sier hun.

Samfunnet er så å si kontantløst og det kan være vanskelig for barn å forstå pengenes verdi. Da må de lære om fornuftig pengebruk og viktigheten av å spare før de kastes ut i voksenlivet, gjerne allerede på skolen, mener DNB, som har vært pådrivere for å få privatøkonomi inn i læreplanen.

- Vi vet at det er lettere å skape en sunn vane enn å snu en uvane, sier kommunikasjonsrådgiver Skjennald.

Om barnet lærer seg sunne, økonomiske vaner

Det bringer oss inn på neste problemstilling knyttet til barn med egne bankkort: Hvordan lære dem sunn økonomisk forståelse de kan ta med seg videre i livet, for å unngå å bli gjeldsslaver?

Synne Ekrem i Nordea trekker fram gratis apper og spill som kan lære barna om privatøkonomi, noe forbrukerøkonom Sørmo også er enig i. Men, det finnes også en del andre grep foreldrene kan gjøre.

- For at barn skal forstå verdien av penger, er de nødt til å bruke penger, sier Sørmo.

Denne lærdommen kan de få ved å bli med foreldrene å handle i matbutikken, samt bli inkludert i planleggingen og betalingen.

Når barnet får sitt eget bankkort, bør foreldrene forklare hvor mye penger som er tilgjengelig og når det settes inn nye penger. Det vil variere hvor godt barna skjønner dette, men står barnet i butikken og betaler med et bankkort uten dekning, kan også dette være en nyttig erfaring, mener forbrukerøkonomen.

Ved å gi barna lønnede oppgaver hjemme, får de større forståelse av verdien av penger og blir kanskje mer forsiktig med hva de bruker pengene til. Det viser seg ofte at penger som kommer lett, ofte forsvinner fort.

- Ettersom barnet blir ungdom, bør foreldrene forklare dem hva et forbrukslån og et kredittkort er, i tillegg til farene ved å bruke penger de ikke har, sier Sørmo.

Vi blir nemlig tidlig eksponert for reklame av denne sort, og da er det lett å gå i fellen hvis vi ikke har et bevisst og sunt forhold til penger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer