Pris på mellomfinansieringslån

Dette må du vite hvis du tar opp lån mellom boligkjøp og -salg

Kan være mange tusenlapper å spare på å velge billigste mellomfinansieringsløsning.

KJØPE, SÅ SELGE: Du må kanskje ta opp et lån mellom kjøp og salg av bolig, et såkalt mellomfinansieringslån. Husk bare at disse lånene er dyrere enn andre boliglån, samt at du kun kan sitte med lånet og to boliger i ett år. Foto: Eilin Lindvoll.
KJØPE, SÅ SELGE: Du må kanskje ta opp et lån mellom kjøp og salg av bolig, et såkalt mellomfinansieringslån. Husk bare at disse lånene er dyrere enn andre boliglån, samt at du kun kan sitte med lånet og to boliger i ett år. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ønsker du å flytte, vil du mest sannsynlig kjøpe ny bolig før du selger din gamle. I slike tilfeller trenger du kanskje å ta opp et mellomfinansieringslån.

Kort forklart er mellomfinansiering et boliglån du tar opp med sikkerhet i boligen du flytter fra, som du skal selge. I praksis flytter du egenkapitalen som er låst i din nåværende bolig over til den boligen du kjøper før salget av den første, ifølge Obos.

- Størrelsen på mellomfinansieringslånet vil da omtrent tilsvare egenkapitalen på din nåværende bolig, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

Videre kan du lese mer om mellomfinansiering, og nederst i saken finner du en oversikt over prisen på slike lån.

Dyrere enn andre lån

Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi, påpeker at mellomfinansieringslån ofte er dyrere enn andre boliglån, siden banken tar større risiko når de tilbyr deg mellomfinansiering.

Som Dinside tidligere har skrevet om, er det ulike kriterier som du vurderes opp mot før du får innvilget et lån.

- Om du får innvilget mellomfinansiering avhenger av belåningsgrad, altså om det er nok verdier i eksisterende bolig, om du har økonomi til å sitte med to boliger i en lengre periode og om du skal selge i et godt boligmarked, oppsummerer Sørmo.

I tillegg må boligen du kjøper være innenfor rammen av det du kan sitte med over tid, og noen ganger krever banken at du har solgt egen bolig før du får mellomfinansiering.

Ofte avdragsfrihet

Forbrukerøkonom Sørmo understreker at det er viktig at du tenker over de ulike aspektene med mellomfinansiering, for det kan være tøft for mange å betjene store boliglån over tid, selv om mellomfinansieringslån ofte har avdragsfrihet.

Avdragsfrihet er en avtale mellom deg og banken om at du ikke trenger å betale avdrag på lånet i en periode.

- Du kan be om avdragsfrihet for eksisterende boliglån, slik at det ikke blir for dyrt for deg i mellomfinansieringsperioden, sier Sørmo.

Må betales innen ett år

Ved siden av å være avdragsfritt, er det vanligvis slik at mellomfinansieringslånene har ett års løpetid. Det betyr at du kan eie to boliger samtidig i maks ett år.

- Du er dermed nødt til å betale ned mellomfinansieringslånet raskt med egenkapitalen du har frigjort fra boligen du har solgt, sier Realfsen i Finansportalen.

Det betyr at når du har solgt din gamle bolig, brukes salgssummen til to ting: Å betale ned boliglånet på den gamle boligen og betale ned mellomfinansieringslånet.

- Etter dette sitter du igjen med det ordinære boliglånet med sikkerhet i boligen du akkurat har kjøpt, sier Realfsen.

Finn beste rente

Mellomfinansieringslånet blir innfridd med salg av eksisterende bolig, men du bør passe på å få best mulig rente i denne perioden, råder Sørmo i Norsk Familieøkonomi.

På Finansportalen kan du enkelt få oversikt over det beste lånet for deg. Hvis du, for eksempel, låner én million kroner og eier en bolig til en verdi av fire millioner, får du følgende rangering:

TOPP TI: Dette kan være de ti beste mellomfinansieringslånene for deg som er 40 år, tar opp et lån på én million kroner og har en bolig til verdi av fire millioner kroner. Men, for å forsikre deg om at du finner det beste tilbudet, bør du plotte inn dine data i boliglånskalkulatoren til Finansportalen. (Merk at Månedlig betaling her innbefatter både avdrag og rentekostnader. Mange avtaler har avdragsfrihet i mellomfinansieringsperioden). Foto: skjermdump.
TOPP TI: Dette kan være de ti beste mellomfinansieringslånene for deg som er 40 år, tar opp et lån på én million kroner og har en bolig til verdi av fire millioner kroner. Men, for å forsikre deg om at du finner det beste tilbudet, bør du plotte inn dine data i boliglånskalkulatoren til Finansportalen. (Merk at Månedlig betaling her innbefatter både avdrag og rentekostnader. Mange avtaler har avdragsfrihet i mellomfinansieringsperioden). Foto: skjermdump. Vis mer

Prisene er innhentet 5. september 2018.

  • Her ser du at Obos-banken har det beste tilbudet, men det forutsetter medlemskap. Månedlig betaling er på 84.441 kroner og den effektive renten på 2,47 prosent (flytende) - hvis du ikke har avtalt avdragsfrihet.
  • Beste boliglån som ikke krever medlemskap finner vi på tredjeplass: Dette kommer fra KLP Banken, har en månedlig betaling på 85.442 kroner og effektiv rente på 4,74 prosent.
  • I motsatt ende, på 14. plass, finner vi mellomfinansieringslånet til Hegra Sparebank som koster 86.074 kroner i måneden og har en effektiv rente på 6,19 prosent. Dette lånet forutsetter ikke medlemskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer