Hvor mye tjener du i timen?

Dette må du vite om du får betalt i timelønn

Sjekk timelønnen i Dinsides kalkulator.

LØNNSAVTALE: Det er viktig at lønnen din står i arbeidsavtalen, uansett om du får betalte per time, uke, måned eller år. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
LØNNSAVTALE: Det er viktig at lønnen din står i arbeidsavtalen, uansett om du får betalte per time, uke, måned eller år. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

«Hvor mye tjener jeg egentlig i timen?», spør du. Da kan du prøve Dinsides kalkulator, som også gir deg svar på hva du tjener per sekund, minutt, dag, måned og år.

Men du lurer kanskje også på hvor mye du burde tjene i timen. Dette spørsmålet har dessverre ikke et endelig svar. Arbeidsmiljøloven har nemlig ingen egne regler om timelønn.

Derfor er det viktig å huske at størrelsen på lønnen du får står i arbeidsavtalen, ifølge Arbeidstilsynet. Dette gjelder ikke bare for timelønn, men alle lønnsformer.

Ulempetillegg er ikke lovbestemt

Hva timelønn er, sier seg selv: Du blir betalt per time du jobber.

Med fastlønn, derimot, får du utbetalt det samme for en gitt arbeidsperiode, uansett om selve arbeidstida kan variere fra dag til dag.

Mange som mottar timelønn får også ulempetillegg, for eksempel om de jobber tidlig, seint eller i helger.

Ulempetillegg er heller ingen lovrett om du er timelønnet, fastlønnet eller har en annen lønnsform. Dette er en avtalesak som er individuell eller via en tariffavtale, forklarer Arbeidstilsynet.

Det finnes noen generelle regler for nedre eller øvre timelønnssats. Men, det finnes minstelønn i noen bransjer, som du kan finne ut av selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer