Frikort 2019:

Dette må du vite om frikort

Hadde du frikort i fjor, trenger du ikke be om et nytt i år.

ALT DU MÅ VITE OM FRIKORT: Du bestiller frikort hos Skatteetaten på nett. Men hadde du frikort i fjor, trenger du ikke bestille nytt i år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ALT DU MÅ VITE OM FRIKORT: Du bestiller frikort hos Skatteetaten på nett. Men hadde du frikort i fjor, trenger du ikke bestille nytt i år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Frikort er en type skattekort for deg som vet du kommer til å tjene under frikortgrensa.

#1: Hvor mye kan du tjene på frikort?

Frikortgrensa ble økt fra 50.000 til 55.000 kroner ved årsskifte 2017, og der ligger den fortsatt.

Du kan altså tjene inntil 55.000 kroner per år uten å måtte betale skatt av det. Det forutsetter at du har bestilt frikort og at du passer på å eventuelt fordele frikortbeløpet mellom de aktuelle arbeidsgiverne, dersom du har flere arbeidsgivere.

Glemmer du å dele beløpet, vil hele beløpet bli tildelt den første arbeidsgiver som henter ut skattekortet og andre arbeidsgivere må trekke 50 prosent i skatt når de utbetaler lønn til deg.

Husk at frikortgrensa gjelder all skattepliktig lønn, sykepenger, fri kost og losji og feriepenger. Dette inkluderer både feriepenger du tjente opp i fjor og som blir utbetalt i år, og feriepenger du får utbetalt hvis du slutter i jobben i år.

Hver gang du får lønn, skal du få lønnsslipp fra arbeidsgiveren. Lønnsslippen skal vise hva du har tjent og hva som eventuelt er trukket fra i skatt. Den er også kvittering for betalt skatt. Derfor anbefaler Skatteetaten at du tar vare på den.

#2: Hvem kan få frikort?

Fra det året du fyller 13 år må du ha frikort eller skattekort hvis du tjener egne penger.

#3: Hvor bestiller du frikort?

Du bestiller skattekort på skatteetaten.no

Der fordeler du også fribeløpet mellom flere arbeidsgivere, dersom du har det.

Du må være e-bruker for å få bestilt frikort, og dette blir du automatisk når du bestiller frikort hos Skatteetaten.

Du kan ikke ringe og bestille frikort, det går ikke.

Og husk: Hadde du frikort i fjor, trenger du ikke å bestille et nytt i år, da går dette automatisk.

#4: Kan foreldre bestille frikort til barna sine?

Foreldrene kan bestille frikort på vegne av barn, men må bruke barnets innlogging som e-bruker.

Foreldrene har ikke mulighet til å bruke egen innlogging til å bestille frikort for barna sine.

KLIPPE GRESSET HOS NABOEN? Du kan tjene opptil 6.000 kroner i året med å jobbe i hagen eller hjemmet hos naboen eller andre, uten å måtte oppgi det til Skatteetaten. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
KLIPPE GRESSET HOS NABOEN? Du kan tjene opptil 6.000 kroner i året med å jobbe i hagen eller hjemmet hos naboen eller andre, uten å måtte oppgi det til Skatteetaten. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

#5: Må du skatte av all slags sommerjobb, også gressklipping hos naboen?

Dersom lønnsinntekten din i løpet av året hos en arbeidsgiver ikke overstiger 1.000 kroner, skal du ikke oppgi dette til Skatteetaten.

Jobber du for et idrettslag eller en annen frivillig organisasjon, kan du tjene opptil 10.000 kroner i løpet av året hos denne organisasjonen uten å måtte oppgi det.

For lønnsarbeid i hjemmet, i hagen, med bilen eller på fritidseiendommen til en privatperson, kan du tjene opptil 6000 kroner i løpet av året hos denne personen uten å måtte oppgi det. (Men husk: 6000-kronersgrensa gjelder for hele husstanden. Du kan altså ikke få 6000 kroner fra onkel Kjell og 6000 fra tante Berit dersom de bor på samme adresse.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer