Tips til julegavehandel 2018

Dette må du vite om julegavehandel på nett

Samt noen råd om hvorfor det er smart å legge handleturen innom fysiske butikker også.

NETTHANDEL: Mange planlegger å kjøpe årets julegaver i nettbutikk, ifølge en fersk undersøkelse fra DNB. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
NETTHANDEL: Mange planlegger å kjøpe årets julegaver i nettbutikk, ifølge en fersk undersøkelse fra DNB. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Vi er godt i gang med november måned og butikkene fylles opp av adventskalendere, julekaker og nissedekorert pakkepapir. Alt dette minner oss på at det snart er dags for å handle årets julegaver.

Skal du handle på nett, er det et par ting du bør du være obs på før du trykker «bestill» - som at det fins mange useriøse aktører du helst ikke vil handle hos, eller at varen kan bli langt dyrere enn planen hvis du glemmer å regne med toll eller moms.

Her får du flere gode tips til julegavehandelen.

Disse fylkene handler mest i desember

Desember er fortsatt den desidert største julehandelmåneden. Ifølge Virke er omsetningen i årets siste måned 30 prosent høyere enn de øvrige, og vi handlet for 11.040 kroner i gjennomsnitt hver.

Men, november er også en sterk handlemåned, spesielt etter at Black Friday har blitt en etablert del av handelskulturen vår. I fjor var nesten 46 prosent av omsetningen i de to siste kalendermånedene i november.

- Økningen i novemberhandelen skyldes sannsynligvis at vi handler julegaver tidligere enn før. Netthandelen øker, og folk vil sikre seg at varene når frem i tide. Samtidig er handelen i desember stabil og fortsatt den viktigste måneden for norsk handelsnæring, oppsummerer Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel, i en pressemelding.

FYLKESOVERSIKT: Her ser du desemberhandelen etter fylker. Oslo og Akershus topper statistikken, mens Finnmark og Sogn og Fjordane ligger i andre enden. Foto: skjermdump/Virke.
FYLKESOVERSIKT: Her ser du desemberhandelen etter fylker. Oslo og Akershus topper statistikken, mens Finnmark og Sogn og Fjordane ligger i andre enden. Foto: skjermdump/Virke. Vis mer

Barnefamiliene sverger til nett

Når det gjelder hvor vi handler julegaver, får vi noen svar fra en fersk undersøkelse DNB og Ipsos har gjennomført. I år er det 41 prosent som sier at de skal handle julegaver på nett, 31 prosent er usikre, mens 28 prosent sier at de ikke skal handle gaver på nett.

Julegavehandel på nett er klart mest populært i barnefamilier, de som har barn utgjør 67 prosent av nettshopperne i førjulstiden. Og, andelen barnefamilier som handler julegavene på nett øker med antall barn i familien:

  • Ett barn: 62 prosent
  • To barn: 70 prosent
  • Tre barn, eller flere: 78 prosent

- Mens vi tidligere har sett at netthandel i stor grad har vært forbeholdt de unge er ikke dette tilfellet lenger. Handler du gavene på nett unngår du lange køer og skrikende unger, sier forbrukerøkonom Sandmæl til Dinside.no.

Netthandelen øker tre ganger så raskt som fysisk butikkhandel, men fra et mye lavere nivå, ifølge Virke. Fremdeles går 86 prosent av omsetningen gjennom fysiske butikker.

Bestill i god tid

Så, hva er ekspertenes beste tips til julegavehandel på nett? Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, planlegger faktisk å handle alle årets julegaver i nettbutikker. Tiden vil, imidlertid, vise om det lar seg gjøre, sier hun til Dinside.

- Skal du handle julegaver på nett, er det lurt å gjøre en bakgrunnssjekk av nettbutikker du ikke kjenner til fra før. Søk etter informasjon og anmeldelser fra andre kunder, og les salgsbetingelsene nøye, råder Reitan.

Dinside advarer blant annet jevnlig mot å benytte seg av falske nettbutikker, som ikke sender deg noen vare etter bestilling - eller sender deg piratvarer.

Det er også viktig å sjekke leveringsbetingelsene nøye, legger hun til. Bestiller du fra utlandet kan det ta tid å motta varene, blant annet fordi de skal gjennom tollen her hjemme i Norge, og det er kjedelig å bestille julegaver som ikke kommer fram i tide.

Unngå moms- og byttefella

Titter du i utenlandske nettbutikker, kan det ofte se billigere ut enn norske priser, men det er fordi det ikke er lagt på moms, supplerer Sandmæl i DNB.

- I tillegg kan det komme toll, særavgift og fortollingsgebyr. Koster varen mer enn 350 kroner med frakt og forsikring, må du betale 25 prosent av beløpet i moms. Bestiller du klær kommer det også tollavgift på toppen, sier forbrukerøkonomen.

Kjøper du eksempelvis en jakke fra utlandet som i utgangspunktet koster 360 kroner inkludert frakt, kan den ende på 656 kroner når toll, moms og fortollingsgebyr er regnet med, viser toll.nos importkalkulator.

I motsetning til innkjøp i fysiske butikker kan det være vanskeligere å få byttelapp på det som kjøpes på nett, fortsetter Reitan. Du har 14 dagers angrefrist på alle nettkjøp, men handler du i god tid før jul, kan denne ha gått ut før mottakeren åpner pakken fra deg.

- Du må også belage deg på en større involvering dersom mottakeren skal bytte gaven, hvilket kan gjøre arbeidet i ettertid større for deg når du netthandler julegavene, sier Reitan.

Derfor bør du velge julehandel i fysisk butikk

Bortsett fra byttelapp, er det også andre fordeler med å handle julegavene i fysisk butikk. Sandmæl ramser opp:

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal Vis mer
  • Du får varen med én gang
  • Det går raskere å bytte varen
  • Du slipper å forholde deg til ekstrakostnader, som moms og toll

Nøkkelen er likevel å være grundig forberedt. Tenk gjennom hvor mye du kan og ønsker å bruke på årets julegaver, og fordél budsjettet på de du skal kjøpe gaver til.

- Det er også lurt å starte julegaveinnkjøpene i god tid, for stress gjør gjerne julehandelen unødvendig kostbar. Vi har alle hørt historiene om menn og kvinner som kommer løpende inn i butikkene på julaften og legger igjen store summer fordi de har «glemt» eller utsatt julegaveinnkjøpene til siste liten, sier Reitan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer