Renter på lån:

Dette må du vite om rentene på lånene dine

Noen ganger er det fordel å prute på renten eller flytte lånet til en annen bank.

RENTEVALG: Om det lønner seg å binde renten eller bytte bank, er avhengig av de ulike lånene dine. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
RENTEVALG: Om det lønner seg å binde renten eller bytte bank, er avhengig av de ulike lånene dine. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Renter er det du må betale for å låne penger. For eksempel betaler du renter til banken for å ha penger til disposisjon, men det hender også at du får renter fra banken hvis de låner dine penger.

Rentene skal fungere som godtgjørelse for den som låner bort penger, risikoen långiver tar ved utlån, samt inflasjon, ifølge Visma.

Det finnes også noe som heter «rentes rente», som forekommer dersom det ikke tas ut innsatte penger. Da vil renten det andre året beregnes fra mottatte renter det første året i tillegg til rentene på beløpet som ble satt inn.

Dinside gir deg oversikt over alt du må vite om renter på de ulike lånene dine.

Styringsrenten

Først og fremst er det verdt å nevne styringsrenten. Denne blir satt av Norges Bank og er minimumskravet til bankenes utlånsrente. Per i dag er styringsrenten på 0,50 prosent.

Det er, imidlertid, forventet at styringsrenten vil stige i løpet av 2018. Derfor bør du vurdere å betale mer av lånene dine.

Foruten potensiell renteøkning, er det også verdt å huske på at å betale gjeld er et smart sparetiltak. Finansportalen mener at bankene underkommuniserer at gjeldsnedbetaling er en god investering i sin markedsføring, mens Finansnæringens Autorisasjonsordninger og bankene mener at gjeldstemaet hører hjemme i rådgivningssamtalene med kundene.

Boliglånsrenten

Dersom du har boliglån er det greit å vite at hvilken bank det lønner seg å låne fra er avhengig av livssituasjonen din. Tidligere har til og med barnas kjønn hatt noe å si for hvor mye du får låne.

Hvis du finner ut at en annen bank kan gi deg bedre boliglånsrente, bør du prute på renten før du eventuelt bytter bank.

Slik går du fram for å få lavere boliglånsrente

  • Vurder din økonomiske situasjon: Før du kontakter banken din, er det lurt å sette deg godt inn i hvilken rente du har i dag, og om det er noe som eventuelt har endret seg i ditt gjeldsforhold den siste tiden. Dersom du har bedret gjeldsgraden din og økt sikkerheten på boliglånet ditt, kan du kvalifisere deg til lavere rente.
  • Ring rundt: Ta en ringerunde til andre banker og hør hva slags rente de kan tilby deg. Du kan også bruke Finansportalen til å sjekke hva slags rente de ulike bankene tilbyr, som er informasjon du kan bruke når du kontakter banken din for å reforhandle renten.
  • Forberéd dine argumenter: Det er som så mye annet i livet, dersom du er godt forberedt er det lettere å argumentere sin sak.
  • Gjenta: Minst et par ganger i året bør du gjenta denne prosessen, slik at du hele tiden påser at du har den laveste renten du kan få.

Kilde: Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

For mange er dette det store spørsmålet: Skal jeg velge fast eller flytende rente? Nordea påpeker at det historisk sett har vært billigere med flytende rente. Fastrente, på den andre siden, gir deg en mer forutsigbar privatøkonomi.

Du må imidlertid være klar over at det ikke er like lett å bytte bank hvis du har et fastrentelån. Da må du i verste fall betale overkurs til banken, men det kan også hende at banken må betale deg for å bryte fastrenteavtalen.

BSU-renten

Boligsparing for unge (BSU) er en spareløsing hvor du kan sette inn opp til 25.000 kroner årlig fram til du er 34 år. Du får et skattefradrag på 20 prosent av det årlige innskuddet ditt, og du kan ha maks 300.000 kroner på BSU-kontoen din.

Pengene du sparer i BSU må brukes på bolig, men rentene er det annerledes med.

Rentene på BSU-kontoen din inngår i den bokførte saldoen. Fram til du er 34 år, må alt av renter og innskudd brukes på bolig, mens rentene du får etter denne alderen kan brukes til hva du vil.

Derfor bør du være oppmerksom på at DNB annonserte at de setter ned BSU-renten når du er over aldersgrensen, og at Nordea også valgte å gjøre dette like etterpå. Finansportalen anbefaler deg å flytte BSU-kontoen til en bank med bedre rente når du nærmer deg 34 år hvis du er kunde av DNB, Nordea eller en annen bank med samme praksis.

Studielånsrenten

For deg med studielån har du også mulighet til å velge fast eller flytende rente, men du kan kun binde renten i utvalgte perioder.

Også her framholder ekspertene at flytende rente er det som lønner seg i lengden, men Finansportalen sier at å binde studielånsrenten neppe er det dummeste valget du gjør i disse dager.

Forbrukslånsrenten

Renten på forbrukslån er ofte høyere enn på andre lån. Handler du på kreditt kan gjelden din i verste fall tredobles i løpet av tre år. Derfor anbefales du å ikke ta opp lån til rent forbruk, og i alle fall betale ned denne gjelden før du prioriterer andre lån.

Du kan ta opp forbrukslån fra banker og andre, samt velge folkefinansierte forbrukslån. Sistnevnte tilbys kun av én aktør til privatpersoner i Norge, nemlig Perx, og de har tydelige krav til kundene for å være med på spleiselaget. Der er, imidlertid, knyttet risiko også til dette lånetilbudet.

I reklamer kan du ofte se at det skal lønne seg å samle smålån og kredittgjeld, men stemmer dette? Ifølge Sparebank 1 lønner dette bare seg hvis du ikke tar opp mer lån når du refinansierer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer