Renter på lån:

Dette må du vite om rentene på lånene dine

Noen ganger er det fordel å prute på renten eller flytte lånet til en annen bank.

RENTEVALG: Om det lønner seg å binde renten eller bytte bank, er avhengig av de ulike lånene dine. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
RENTEVALG: Om det lønner seg å binde renten eller bytte bank, er avhengig av de ulike lånene dine. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Renter er det du må betale for å låne penger. For eksempel betaler du renter til banken for å ha penger til disposisjon, men det hender også at du får renter fra banken hvis de låner dine penger.

Rentene skal fungere som godtgjørelse for den som låner bort penger, risikoen långiver tar ved utlån, samt inflasjon, ifølge Visma.

Det finnes også noe som heter «rentes rente», som forekommer dersom det ikke tas ut innsatte penger. Da vil renten det andre året beregnes fra mottatte renter det første året i tillegg til rentene på beløpet som ble satt inn.

Dinside gir deg oversikt over alt du må vite om renter på de ulike lånene dine.

Styringsrenten

Først og fremst er det verdt å nevne styringsrenten. Denne blir satt av Norges Bank og er minimumskravet til bankenes utlånsrente. Per i dag er styringsrenten på 0,50 prosent.

Det er, imidlertid, forventet at styringsrenten vil stige i løpet av 2018. Derfor bør du vurdere å betale mer av lånene dine.

Foruten potensiell renteøkning, er det også verdt å huske på at å betale gjeld er et smart sparetiltak. Finansportalen mener at bankene underkommuniserer at gjeldsnedbetaling er en god investering i sin markedsføring, mens Finansnæringens Autorisasjonsordninger og bankene mener at gjeldstemaet hører hjemme i rådgivningssamtalene med kundene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer