Utbetaling av sykepenger

Dette må du vite om sykepenger

Det er først og fremst du som har ansvaret for at du skal få utbetalt sykepenger.

SYKEMELDING: Blir du sykemeldt fra jobb over lang tid, er det flere ting du bør sjekke slik at du får utbetalt de sykepengene du har krav på. Foto: NTB/Scanpix
SYKEMELDING: Blir du sykemeldt fra jobb over lang tid, er det flere ting du bør sjekke slik at du får utbetalt de sykepengene du har krav på. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Å bli langtidssykemeldt fra jobben, er en situasjon man helst vil slippe å havne i. Men har det først skjedd, skal du selvsagt ikke stå uten inntekt i den perioden.

Rettigheter knyttet til sykepenger er et omfattende tema. Så hvordan går du egentlig fram når du har behov for sykepenger, og hvordan kan du forsikre deg om at alt går riktig for seg?

Her får du de viktigste opplysningene.

Disse kan få sykepenger

Hvis du er i jobb, vil du normalt ha rett på sykepenger. Ifølge NAV varierer vilkårene ut fra om du er arbeidstaker, selvstendig næringsdrivende eller frilanser. Du kan få sykepenger i inntil 52 uker.

– Man har en rett til sykepenger ved arbeidsuførhet, og det er folketrygdens ansvar å utbetale sykepenger dersom arbeidsgiver ikke utbetaler sykepenger under arbeidsgiverperioden - de første 16 kalenderdagene, understreker Anisa Isaksen, advokatfullmektig ved Advokatfirmaet Thommesen AS.

Folketrygden vil i slike tilfeller ha krav på refusjon fra arbeidsgiver for sykepenger utbetalt under arbeidsgiverperioden, forklarer advokaten videre.

– Det er den sykemeldte selv som må søke om sykepenger, ikke legen eller arbeidsgiveren, sier Jostein Øde, fungerende kontorsjef ved fagavdelingen hos NAV.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer