Hjemmekontor

Dette må jobben din sørge for

Har du hjemmekontor på grunn av coronakrisen, må arbeidsmiljøloven likevel følges - også på hjemmekontoret.

DÅRLIG SITTESTILLING? Jobben din har ansvar for at du ikke får skader av feil sittestilling - også når du jobber hjemmefra. Foto: NTB Scanpix
DÅRLIG SITTESTILLING? Jobben din har ansvar for at du ikke får skader av feil sittestilling - også når du jobber hjemmefra. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er snart seks uker siden myndighetene anbefalte at de som har mulighet, jobber hjemmefra for å hindre ytterligere smitte av coronaviruset.

Det betyr ikke at du skal være overlatt til deg selv, på en vond kjøkkenstol ved spisebordet.

Både Arbeidstilsynets svartjeneste og HR Norge sier at arbeidsmiljøloven gjelder - også på hjemmekontor.

Krav på forsvarlig hjemmekontor

- Arbeidsmiljøloven gjelder også for midlertidig hjemmekontor som følge av koronaviruset. Arbeidstakere har derfor like fullt krav på et forsvarlig arbeidsmiljø på hjemmekontoret som på den opprinnelige arbeidsplassen, får vi opplyst av Arbeidstilsynets svartjeneste på e-post.

Dette påpeker også Ingvild Johnson, fagansvarlig i HR Norge, og sier videre at dette i praksis innebærer at jobb hjemmefra ikke skal føre til plager, skader og sykdom, hverken fysisk eller psykisk.

Kravene til både fysisk og psykososialt arbeidsmiljø gjelder dermed, også for de som jobber hjemme, påpeker Arbeidstilsynet.

Men hva betyr dette i praksis?

Ergonomisk best mulig arbeidsplass

Ifølge Arbeidstilsynet kan arbeidsgiver og arbeidstaker sammen tilpasse situasjonen med hjemmekontor slik at kravene til forsvarlig arbeidsmiljø ivaretas ut fra de forholdene som foreligger hos den enkelte arbeidstaker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.