Hjemmekontor

Dette må jobben din sørge for

Har du hjemmekontor på grunn av coronakrisen, må arbeidsmiljøloven likevel følges - også på hjemmekontoret.

DÅRLIG SITTESTILLING? Jobben din har ansvar for at du ikke får skader av feil sittestilling - også når du jobber hjemmefra. Foto: NTB Scanpix
DÅRLIG SITTESTILLING? Jobben din har ansvar for at du ikke får skader av feil sittestilling - også når du jobber hjemmefra. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er snart seks uker siden myndighetene anbefalte at de som har mulighet, jobber hjemmefra for å hindre ytterligere smitte av coronaviruset.

Det betyr ikke at du skal være overlatt til deg selv, på en vond kjøkkenstol ved spisebordet.

Både Arbeidstilsynets svartjeneste og HR Norge sier at arbeidsmiljøloven gjelder - også på hjemmekontor.

Krav på forsvarlig hjemmekontor

- Arbeidsmiljøloven gjelder også for midlertidig hjemmekontor som følge av koronaviruset. Arbeidstakere har derfor like fullt krav på et forsvarlig arbeidsmiljø på hjemmekontoret som på den opprinnelige arbeidsplassen, får vi opplyst av Arbeidstilsynets svartjeneste på e-post.

Dette påpeker også Ingvild Johnson, fagansvarlig i HR Norge, og sier videre at dette i praksis innebærer at jobb hjemmefra ikke skal føre til plager, skader og sykdom, hverken fysisk eller psykisk.

Kravene til både fysisk og psykososialt arbeidsmiljø gjelder dermed, også for de som jobber hjemme, påpeker Arbeidstilsynet.

Men hva betyr dette i praksis?

Ergonomisk best mulig arbeidsplass

Ifølge Arbeidstilsynet kan arbeidsgiver og arbeidstaker sammen tilpasse situasjonen med hjemmekontor slik at kravene til forsvarlig arbeidsmiljø ivaretas ut fra de forholdene som foreligger hos den enkelte arbeidstaker.

- Arbeidsgiver må sørge for at de ansatte har en ergonomisk best mulig arbeidsplass, med for eksempel regulerbar arbeidsstol, god belysning og stor nok og regulerbar dataskjerm. I noen tilfeller har arbeidstaker allerede noe av dette tilgjengelig hjemme, mens i andre tilfeller må det lånes fra arbeidsplassen, opplyser svartjenesten.

- Nå som vi er i en veldig spesiell situasjon er det viktig at arbeidsgiverne snakker med arbeidstakerne for å finne gode løsninger. Gå i dialog med arbeidstakerne og spør hva du kan gjøre for å hjelpe dem, oppfordrer Johnson overfor norske arbeidsgivere.

Dette gjelder også utstyr og møblement for å unngå uheldige sittestillinger og skader.

- Arbeidsgiver bør sørge for at folk har for eksempel regulerbar arbeidsstol, ekstra skjerm og riktig belysning. Mange arbeidsgivere har tilbudt seg å betale for hjemkjøring av skrivepult, stol og liknende, sier Johnson.

Ikke-optimal arbeidssituasjon?

Arbeidstilsynet sier videre at der hvor arbeidstaker ikke har muligheter for å få en arbeidsplass som er helt optimalt tilpasset slik som på den opprinnelige arbeidsplassen, vil et alternativ måtte være å bruke andre organisatoriske løsninger for å avhjelpe dette.

Dette kan for eksempel være variasjon i arbeidsstilling, tiltak for fysisk aktivitet, hyppigere pauser enn vanlig og lignende.

COVID-19: Regjeringen i Danmark opplyser til dansk TV 2 at de åpner opp for at forbudet mot at flere enn ti personer kan være samlet, muligens kan oppheves fra 10. mai. Vis mer

- Bedrifter kan ta kontakt med sin bedriftshelsetjeneste for råd og veiledning til for eksempel øvelser som man kan gjøre hjemme for å avhjelpe en ikke-optimal arbeidssituasjon hjemme, sier Arbeidstilsynet.

Her kan du lese mer om hjemmekontor og hva som gjelder, på Arbeidstilsynets nettsider.

Hva med det psykososiale?

Når mange medarbeidere sitter alene på hjemmekontor over lengre tid, blir det også ekstra viktig for arbeidsgiver å holde kontakt, vise ansikt og sjekke med medarbeiderne hvordan de har det, påpeker Johnson i HR Norge.

- Men det bør ikke føles som man overvåker arbeidstakeren. Derimot bør man spørre hva arbeidstaker trenger, og om det er noe lederen kan gjøre for arbeidstakeren, sier Johnson, som legger til at det er snakk om en balansegang, så det ikke oppfattes som om man ikke stoler på at arbeidstaker gjør det han skal.

Johnson påpeker at alle medarbeidere er forskjellige, noe som gjør at leder må gripe an medarbeiderne forskjellig også.

- Medarbeiderne vil kunne reagere forskjellig, så det er viktig å spørre hvordan det går og hva man kan gjøre for hver enkelt.

Gi fleksibilitet

Ingvild Johnson legger til at det å jobbe fra åtte til fire på kontoret vil være ganske annerledes enn det å jobbe på hjemmekontor - også avhengig av hvordan situasjonen er hjemme.

Hun tror det er viktig at jobben legger opp til fleksibilitet, og gir arbeidstakerne beskjed om at det er greit at dagen legges opp litt annerledes enn når man er på kontoret.

- La arbeidstaker legge opp dagen selv, tillat fleksibilitet og oppfordre arbeidstakerne til å ta seg lufteturer i løpet av dagen, sier Johnson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer