Dette mener bransjen 4G betyr

Hevder det spiller liten rolle om 4G-mobiler brukes med 4G eller 3G.

IKKE DETTE: Operatørene forsøker å overbevise Forbrukerombudet om at ren nedlastningshastighet, som her blir testet på 4G-nettet til Netcom, ikke er det eneste som definerer 4G-fart.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE DETTE: Operatørene forsøker å overbevise Forbrukerombudet om at ren nedlastningshastighet, som her blir testet på 4G-nettet til Netcom, ikke er det eneste som definerer 4G-fart. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For en måned siden skrev DinSide om Forbrukerombudets undersøkelse av teleoperatørenes 4G-reklamer, og om disse kunne være ulovlige.

Mange reklamerer nemlig med "4G-fart" uten å oppgi like tydelig at mange kunder får strupet hastigheten ned til mer "3G-aktig fart" om de ikke betaler mer.

Ombudet stilte derfor en rekke spørsmål til Telenor, Netcom og Chess (som ikke oppgir å strupe hastighet) om hvordan de forholdt seg til 4G-begrepet.

Nå har svarene kommet, og her er kortversjonen.

Les også: Operatørene må svare for seg – OneCall mener 4G-reklamene kan være ulovlige4G-ikonet på mobilen din trenger ikke å bety skikkelig 4G-fart – så mye koster hastighet hos de ulike operatørene

1. Hvilke forbedringer får kundene deres ved bruk av 4G?

"Raskere responstid og jevnere kvalitet i 4G-nettet gjør at hastigheten oppleves raskere enn i 3G-nettet" skriver Netcom og Chess i sine brev, som for det meste er identiske, da begge er en del av TeliaSonera Norge.

Telenor hevder at normalhastigheten i 4G-nettet ligger på mellom 10 til 40 megabit per sekund (Mbps) ned, 10 til 30 Mbps opp, og en responstid («ping») på mellom 25 og 30 millisekund. I 3G-nettet ligger det imidlertid mellom 2 til 6 Mbps ned, 1 til 3 Mbps opp og mellom 80 til 150 ms i responstid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer