Dette misfarger tennene

Mange syndere.

Drikker du mye cola, te og spiser mye lakris og vingummi, er det ikke sikkert du klarer å pusse vekk misfargen. Foto: Colourbox
Drikker du mye cola, te og spiser mye lakris og vingummi, er det ikke sikkert du klarer å pusse vekk misfargen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du drømmer om hvite tenner, og har kanskje bestemt deg for å droppe kaffen, brusen og røyken. Du pusser tennene dine regelmessig og går jevnlig til tannlege. Men tennene forblir gule og misfargede… Hva skjer?

Hvis du vil ha hvite tenner, bør du sjekke denne listen over mat og drikke som kan påvirke fargen på tennene dine.

Slik får du hvitere tenner

Mange kilder

De verste synderne er selvfølgelig mat og drikke med sterke farger.

- Er du redd for å søle maten eller drikken på den hvite duken din, kan du være sikker på at den også kan misfarger tennene dine, sier tannlege Matthew J. Messina, ifølge WebMD, som legger til at jo sterkere fargen er, jo større er sannsynligheten for misfarging.

Høyt fargeinnhold vil altså misfarge tennene, men dette er ikke den eneste synderen. Syre er en annen faktor. Syre bløtgjør emaljen, og fargestoffene får bedre feste. Og så er det tannin, eller garvesyre, som også er kjent for å misfarge tennene, fordi stoffet gjør det lettere for fargestoffene å feste seg. Tannin finnes ikke bare i vin, men også blant annet i frukt og te.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.