Dette øker kreftfaren

Røkelse øker risikoen for kreft i luftveiene.

Det bør utføres flere studier for å finne ut hvilke røkelser som er minst skadelig, mener forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Det bør utføres flere studier for å finne ut hvilke røkelser som er minst skadelig, mener forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruk av røkelse over lang tid øker risikoen for kreft i luftveiene, viser en fersk studie som snart blir publisert i tidsskriftet American Cancer Society.

Skadelig røyk

Røkelse, som daglig blir brukt i store deler av Asia, er laget av plantematerialer og oljer. Når dette brenner, dannes en røyk som forskerne mener at skal være skadelig for luftveiene, skriver nettstedet ScienceDaily.com.

Les også: Restemiddagen som kan forebygge kreft

Studien omfattet 61.320 friske testpersoner i Singapore, som i tidsperioden 1993 til 1998 var i alderen 45 til 74 år. Testpersonene måtte fylle ut et spørreskjema om levevilkår, livsstil og kosthold i denne tidsperioden.

Luftveiskreft forbindes med røkelse

I 2005 ble de fulgt opp av forskerne, som merket seg hvem som hadde utviklet kreft i løpet av de siste syv årene. Det ble påvist 325 tilfeller av kreft i luftveisområder som nese/sinus, tunge, munn og svelg, mens 821 hadde utviklet lungekreft.

Røkelse er daglig brukt i store deler av Asia. Det er også svært populært i vesten. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Røkelse er daglig brukt i store deler av Asia. Det er også svært populært i vesten. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Les også: Maten du ikke bør droppe

Det viste seg at røkelse kunne forbindes med luftveiskreft, men den skal ikke gi økt risiko for lungekreft.

Flere studier

Forskerne bak studien ville legge vekt på at røkelse ikke bare blir brukt blant den kinesiske populasjonen, det er også noe som daglig blir brukt i både templer og hjem i vesten.

- På grunn av den utbredte og noen ganger ufrivillige eksponeringen for brent røkelse, vil disse funnene ha en stor betydning for folkehelsa. I tillegg til tiltak for å redusere røykeksponeringen, bør det utføres flere studier for å finne ut hvilke røkelser som er minst skadelig, skriver forskerne i en pressemelding.

Les også: Spytt – og avslør fremtida di

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer