Dette øker kreftfaren

Røkelse øker risikoen for kreft i luftveiene.

Det bør utføres flere studier for å finne ut hvilke røkelser som er minst skadelig, mener forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Det bør utføres flere studier for å finne ut hvilke røkelser som er minst skadelig, mener forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruk av røkelse over lang tid øker risikoen for kreft i luftveiene, viser en fersk studie som snart blir publisert i tidsskriftet American Cancer Society.

Skadelig røyk

Røkelse, som daglig blir brukt i store deler av Asia, er laget av plantematerialer og oljer. Når dette brenner, dannes en røyk som forskerne mener at skal være skadelig for luftveiene, skriver nettstedet ScienceDaily.com.

Les også: Restemiddagen som kan forebygge kreft

Studien omfattet 61.320 friske testpersoner i Singapore, som i tidsperioden 1993 til 1998 var i alderen 45 til 74 år. Testpersonene måtte fylle ut et spørreskjema om levevilkår, livsstil og kosthold i denne tidsperioden.

Luftveiskreft forbindes med røkelse

I 2005 ble de fulgt opp av forskerne, som merket seg hvem som hadde utviklet kreft i løpet av de siste syv årene. Det ble påvist 325 tilfeller av kreft i luftveisområder som nese/sinus, tunge, munn og svelg, mens 821 hadde utviklet lungekreft.

Les også: Maten du ikke bør droppe

Det viste seg at røkelse kunne forbindes med luftveiskreft, men den skal ikke gi økt risiko for lungekreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer