Dette putter barn i nesen

Erter, klinkekuler og pommes frites, for å nevne noe.

Pille, pille. Det er ikke bare fingrene som finner veien til barnas neser. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Pille, pille. Det er ikke bare fingrene som finner veien til barnas neser. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barns utforskertrang kan gi seg utslag på mange måter, men en av de typiske gjengangerne er at de putter ting i nesen. Hvem husker ikke episoden fra Astrid Lindgrens Marikken, der lillesøsteren putter en ert så langt opp i nesen at selv doktoren ikke klarer å finne den?

Dr. Laura A. Jana er barnelege, mor til tre, og forfatter av boken "Food Fights: Winning the Nutrition Challenges of Parenthood Amed with Insight, Humor, and a Bottle of Ketchup".

Til nettsiden Babyzone.com deler hun av sine erfaringer, og forteller typiske ting barn kan finne på å putte i nesen, om det er farlig eller ufarlig, og hva foreldre kan gjøre om det blir sittende fast.

Les også: Slik gjør du barnet smartere

Pommes frites:

Salte pommes frites er ikke godt å få i nesen. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto. colourbox.com
Salte pommes frites er ikke godt å få i nesen. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto. colourbox.com Vis mer


I løpet av sine ti år som lege har Dr. Jana møtt på mange varianter av ting som har satt seg fast i nesen hos små barn. Aller best husker hun moren hvis fireårige datter hadde stappet begge nesebor fulle av pommes frites.

Hva kan du gjøre?
- Feit fast food kan lett gli opp i nesekanalen, så det er viktig å holde et godt øye med barnet. Nesegangen er svært sensitiv, og saltet fra en pommes frites kan føre til at det begynner å svi. Forsøk varsomt å få det ut av nesen, men kontakt lege hvis barnet har mye ubehag. Legen vil kunne gi barnet et beroligende middel og skylle nesegangene grundig, sier hun.

Fargestifter:

I det ene øyeblikket sitter to-åringen glad og fornøyd og fargelegger, og i det neste
strigråter han med neseblod rennende nedover haken. Ut av nesen stikker en brukket fargestift.

Hva kan du gjøre?
- Lirk fargestiften forsiktig ut av nesen, og forsøk å stoppe blødningen fra nesen, sier Dr. Jana.

Hun legger til at det kan sitte igjen rester i neseboret, noen som kan virke svært irriterende og føre til infeksjoner hvis de ikke blir fjernet. Derfor bør man oppsøke lege, og eventuelt en øre-nese-hals spesialist, råder hun.

Les også: Hva gjør du når barnet tisser i sengen?

Perler:


Små barn elsker å pusle med perler og lage sine egne smykker, men i noen tilfeller kan det gå galt. Dr. Jana erfarte selv hvor fort det kan skje da hennes fem år gamle sønn med skyldtynget mine fortalte at en perle hadde satt seg fast i neseboret hans.

Hva kan du gjøre?
Gjentatte advarsler om hvor vondt det kan gjøre å putte ting i nesen hindret ikke Dr. Janas sønn i å utforskje skjebnen.

Det gikk imidlertid bra i dette tilfellet. Ved hjelp av et lett trykk på det tomme neseboret , og en forsiktig neseblås i det tette, kom perlen ut av seg selv. Skulle ikke dette nytte, bør lege kontaktes, råder Dr. Jana.

Klinkekuler:

Gøy å leke med klinkekuler, men ikke fullt så gøy å plukke dem ut av nesen. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Gøy å leke med klinkekuler, men ikke fullt så gøy å plukke dem ut av nesen. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer


Utallige barn har ifølge Dr. Jana falt for fristelsen og puttet disse runde, glatte og fargerike kulene opp i nesen.

Hva kan du gjøre?
- Hvor enkelt det er å få klinkekulen ut igjen er avhengig av hvor langt opp den sitter. Nytter det ikke med forsiktig neseblåsing må lege kontaktes, sier hun.

Spaghetti:

Om man får latterkrampe mens man spiser spaghetti, kan det fort skje at den forsvinner opp i nesen, og spruter ut igjen. Hvis man derimot dytter den opp selv, kan den bli værende der.

Hva kan du gjøre?
- Selv om myk spaghetti kanskje ikke er det mest ukomfortable å få opp i neseborene, er det ikke dermed sagt at det er enkelt å få den ut igjen. Prøv med pinsett, men smør deg med tålmodighet.

Les også: Lite søvn gir feite barn

Papirlommetørkle:


Alle foreldre ønsker vel at poden bruker snytepapir fremfor håndbaken når snørra renner. Vær imidlertid oppmerksom på at deler av papiret kan løsne, bli sugd opp og feste seg til neseveggene før du vet ordet av det.

Hva kan du gjøre?
- Lommetørkler er jo faktisk ment for å være nær nesen, så dette kan for mange være et hendelig uhell, sier Dr. Jana.

Hun anbefaler å følge godt med når barnet et forkjølet og snørrete, og viser til at ubehagelig lukt fra barnets nese kan være tegn på bakterievekst som følge av papir som sitter fast.

- I likhet med spaghettien kan papirlommetørkelets myke substans gjøre at det går fra hverandre når du prøver å få det ut med pinsett, så vær klar over at det kan ta tid, sier hun.

Smålego:

Hvor ble det av den legoklossen, da? Illustrasjonsfoto: colourbox.com          Foto: Foto: colourbox.com
Hvor ble det av den legoklossen, da? Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer


Legoklosser og andre småleker kan være fristende objekter å putte i nesen.

Hva kan du gjøre?
- Vær nøye med å sjekke hvilke aldersanbefalinger som gjelder før du kjøper leker til barnet ditt, og se etter om det følger med mange små deler. Følg også med på nyhetene i fall det er lekeprodukter som har blitt tilbakekalt fra produsentene, sier Dr. Jana.

Hun anbefaler å forsøke blåsemetoden, eller pinsett dersom det lar seg gjøre. Skulle ikke det hjelpe, må lege kontaktes.

Erter:

Alle som har sittet til bords med små barn vet at like mye av middagen kan ende på bordet eller på gulvet, som i magen. Og i noen tilfeller kan mais og erter finne vei til de to morsomme hullene vi har midt i fjeset.

Hva kan du gjøre?
- Det beste er naturligvis å holde oppmerksomheten rettet mot barnet gjennom måltidet, det er den sikreste måten å unngå at maten havner på feil sted. Skulle ulykken være ute, får du prøve som best du kan å få barnet til å blåse ut, eller kontakte lege hvis det ikke lar seg gjøre, sier Dr. Jana.

Les også: - Ikke gi barna lykkepiller

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer