Dette risikerer du om hunden din gjør skade

Erstatningskravet kan være på mange tusen kroner. Men du kan være forsikret - uten å være klar over det.

IKKE BÅNDTVANG? Du skal likevel ha kontroll på hunden din. Foto: NTB Scanpix
IKKE BÅNDTVANG? Du skal likevel ha kontroll på hunden din. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skulle du være så uheldig at hunden din skader en annen hund, er ansvaret ditt som hundeeier. Og om den skadde hunden må til veterinæren, risikerer du også å bli stilt til ansvar for veterinærutgiftene.

I en sak behandlet av Finansklagenemnda i september, fikk en hundeeier et erstatningskrav på hele 52.830 kroner for veterinærutgifter da hunden løp fra ham og angrep en annen hund.

- I denne saken er det selskapet som betaler, da vedkommende har ansvarsforsikring. Ansvaret for hundeeier er ikke knyttet opp mot at man har forsikring, så uten forsikring må eier betale selv, forteller leder i Finansklagenemnda, Harald Sverdrup, til Dinside.

Altså kan det hende at forsikringsselskapet ditt kan ta regningen - hvis du har en forsikring som dekker denne type skade.

Må ha kontroll på løs hund

- Den enkelte har ansvar for dyr i henhold til skadeerstatningsloven § 1-5, forklarer advokat Stian Henriksen hos Osloadvokatene, til Dinside.

- Hva gjelder skade på annen hund eller biler, kreves det alminnelig uaktsomhet fra eierens side i tråd med tredje ledd i bestemmelsen, før eieren blir erstatningsansvarlig, forklarer Henriksen.

Dersom hundeeieren har «latt det mangle» på tilbørlig tilsyn eller på annen måte ikke har gjort det som er rimelig å kreve for å forhindre skade, blir hundeeieren dessuten erstatningsansvarlig.

Det er nettopp dette som er tilfelle i saken fra Finansklagenemnda:

Det var ikke båndtvang, og personen gikk med hunden løs på en tursti, da den løp avgårde til en hytte der den andre hunden befant seg, der hundene røk sammen. Hundeeieren selv befant seg 150–200 meter unna, og hadde ikke øynene på hunden på grunn av en sving med mye trær og busker hindret sikten. Hundene stoppet ikke før den andre hundeeieren klarte å skille dem fra hverandre.

Som Finansklagenemnda skriver, var spørsmålet om hundeeieren hadde opptrådt «ansvarsbetingende uaktsomt» ved å la hunden vandre fritt - noe de slår fast at han hadde, men siden personen hadde forsikring gikk regningen til forsikringsselskapet.

Ikke dekket av hundeforsikringen

En tradisjonell hundeforsikring vil derimot ikke dekke skader din hund måtte gjøre på en annen hund, forteller Simen Rudi, kommunikasjonssjef i Fremtind, til Dinside.

- Det er med andre ord ingen ansvarsdekning på denne type forsikring, sier Rudi.

Derimot kan innboforsikringen din dekke dette, noe mange antakelig ikke er klar over, ifølge Henriksen.

- Dersom det finnes en innboforsikring med ansvarsdekning, som de fleste boligeiere har, så vil altså hundeeiers uaktsomhet og skadene den har påført kunne være dekket av forsikringen, sett at forsikringen slår inn, sier Henriksen.

Rudi i Fremtind bekrefter dette. Den nevnte saken i Finansklagenemnda gjaldt deres dekning av erstatningskravet.

- Andre forsikringer kan være aktuelle. I innboforsikring ligger det en ansvarsforsikring som kan dekke denne type denne skader. Spørsmålet i slike saker går ofte på om hundeeiers handling(er) vurderes å være aktsom eller ikke, sier Rudi.

I den konrete saken gjaldt det akkurat et slik tilfelle, nemlig krav mot ansvarsdekningen på innbo, ifølge Rudi.

- Finansklagenemda har besluttet at vår kunde har ansvar for denne skaden. Vi følger nemnda sin avgjørelse og skadelidte har fått informasjon om at vi utbetaler erstatning på drøye 50.000 kroner, sier Rudi.

Ingen båndtvang?

Generelt sier Henriksen at eieren av hunden må sikre og kontrollere hunden, som en alminnelig hundeeier skal - også når det ikke er båndtvang. Dette er det tydelige krav om i hundeloven.

Løper hunden sin veg og forårsaker skade, fordi eieren ikke har kontroll på hunden, vil eieren som regel måtte erstatte skaden som er forårsaket, påpeker han.

Og det kan være snakk om store erstatningskrav, ikke minst hvis det er snakk om personskader som følge av hundebitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer