Dette sier tallene

Ligningstallene lyver om våre inntekter, men vi elsker dem likevel. Nå finner du dem på DinSide.

Nå ligger ligningstallene for 2008 klare på Internett. Foto: Per Ervland
Nå ligger ligningstallene for 2008 klare på Internett. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidlig i morgen (onsdag 21. oktober) mottar pressen skattelistene fra Skatteetaten. De blir umiddelbart gjort tilgjengelig på internett (og for DinSides vedkommende også på mobil), og vi kan se hva alle tjente ifjor, hva de betalte i skatt og hvilken formue de hadde.

Skattelistene inneholder disse datapunktene, ifølge veiledningen fra Skatteetaten:

Det går ikke an å reservere seg mot offentliggjørelse. Selv om ligningstallene er nesten mer villedende enn veiledende, har Stortinget bestemt at de er offentlige for oss alle.

Rett til skattesøket >>>

Hva er nettoinntekt?

Nettoinntekt er alle inntekter, lønnsinntekt, kapitalinntekter og naturalytelser minus de fleste fradrag. Alle hadde i 2008 minstefradrag på 36% - maksimalt 63.800 kroner, så virkelig virkelig inntekt er minst denne summen høyere enn tallet i ligningen.

Den andre store fradragsposten er kapitalutgifter. Med et lån på halvannen million, hadde man fort vekk 100.000 kroner i renteutgifter i 2008. Det er også fradrag for tap på aksjer og andre investeringer.

I noen tilfeller kan man føre ikke-reelle tap til fradrag i inntekten, fordi man kan foreta regnskapsmessige avskrivninger på maskiner, skip og bygninger selv om disse ikke har falt i verdi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer