Dette skader sæden din

Varme bad, overvekt, røyking og miljøgifter. Hva er verst for sædcellene?

Det er vanskelig å si noe om et pars sjanse til å få barn ut fra enkeltfaktorer som kan påvirke sædkvaliteten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Det er vanskelig å si noe om et pars sjanse til å få barn ut fra enkeltfaktorer som kan påvirke sædkvaliteten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år oppsøker mellom 800 og 900 personer Kvinneklinikken ved Rikshospitalet for å få hjelp til å få barn. I ett av tre tilfeller ligger problemet hos mannen, og i ett av tre tilfeller hos både mannen og kvinnen.

Oppfatningen av hva som er den vanligste årsaken til barnløshet forandrer seg stadig, ifølge Peter Fedorcsak, seksjonsleder ved Seksjon for barnløshet og assistert befruktning ved Rikshospitalet.

Les også: Ny hjelp mot barnløse

- For et par tiår tilbake mente man at tette eggledere hos kvinnen var den vanligste årsaken. Nå snakker man om en rekke andre faktorer, også blant menn, forklarer han til DinSide Helse.

Kan ikke gi sikker dom

Overvekt og diabetes hos menn var to av de negative faktorene som ble trukket fram under den årlige konferansen til European Society of Human Reproduction and Embryology i Barcelona nylig.

Fedorcsak er enig i at dette kan ha stor påvirkning på menns sædkvalitet. Han understreker imidlertid at det er vanskelig å si noe om et pars sjanse til å få barn ut fra slike enkeltfaktorer.

- Sædkvalitet kan måles på ulike måter, og det er ikke sikkert man fanger opp den ene faktoren som faktisk kan avgjøre om mannen er befruktningsdyktig eller ikke. Samtidig er det selvsagt avhengig av hvor ofte et par har sex og om de to passer sammen fysiologisk, forklarer han.

Er den stor nok? Sjekk her

Farlig eller ufarlig?

DinSide Helse har skrevet en rekke artikler om studier på menns sædkvalitet. Alt fra mobilen og PC'en til røyking, overvekt, varme bad og miljøgifter skal være skadelig for de små rumpetrollene.

Men hva skal vi egentlig tro på? Vi har latt Fedorcsak ta for seg de vanligste påstandene:

Det er vanskelig å si noe om et pars sjanse til å få barn ut fra enkeltfaktorer som kan påvirke sædkvaliteten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Det er vanskelig å si noe om et pars sjanse til å få barn ut fra enkeltfaktorer som kan påvirke sædkvaliteten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Overvekt: Det har vært kjent lenge at overvekt hos kvinner kan gjøre det vanskeligere for henne å bli gravid. På konferansen i Barcelona la skotske forskere fram resultater som viste at overvektige menn har dårligere sædkvalitet, ifølge News-Medical.Net.

- Overvekt er en ganske framtredende faktor når det gjelder dårlig sædkvalitet. Påvirkningen på hvert enkelt individ er kanskje ikke så stor, men siden såpass mange rammes av fedme, er det likevel viktig ut fra et folkehelseperspektiv. Det tyder på at man må passe på vekta si, sier Fedorcsak.

Les også: Ølmagen stjeler sexlysten

Miljøgifter og kjemikalier: Phtalater er satt i sammenheng med lavere sædkvalitet og forstyrrelser i utviklingen av kjønnsorganer. De kjemiske stoffene brukes i en lang rekke produkter, som såpe, sminke, leketøy og hårspray.

- Miljøgifter utgjør et betydelig problem for sædkvaliteten. Enkelte av dem kan virke som det kvinnelige kjønnshormonet østrogen og dermed påvirke fruktbarheten. Mange mener også at det påvirker gutter allerede på fosterstadiet. Problemet er at vi vet lite om hvor disse miljøgiftene kommer fra, og dermed er det vanskelig å unngå dem, forklarer overlegen.

Røyking: Røyking påvirker de fleste aspekter ved sædkvalitet og sædproduksjon, ifølge lommelegen.no. Menn som røyker, får både mindre volum ved orgasme, færre sædceller, unormal form på sædcellene og minsket bevegelighet.

- Røyking skiller seg helt klart ut når det gjelder dårlig sædkvalitet, og her er det både menns og kvinners reproduksjon som blir påvirket. Å slutte å røyke er noe av det viktigste man kan gjøre for alle som ønsker å få barn, understreker Fedorcsak.

Varme bad: Det er ingen genistrek å ta lange, varme bad eller gå i badstu hvis man ønsker å reprodusere seg. Sædkvaliteten ble nemlig fem ganger bedre da mennene i en amerikansk studie kuttet ut de regelmessige badene.

- Det er helt klart at dersom man utsetter testiklene for varme over lengre tid, kan det påvirke sædkvaliteten. Trange bukser er et annet eksempel som kan føre til det samme problemet. Forskning har funnet at spermiedannelsen er best ved 34 grader, og at det er derfor testiklene henger utenpå kroppen. Men så vidt jeg vet har ingen påvist at varme kan forårsake varig skade, sier Fedorcsak.

Dette bør du ikke gjøre hvis du har planer om å bli far... Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Dette bør du ikke gjøre hvis du har planer om å bli far... Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


PC på fanget: Sitter du med den bærbare PC’en i fanget, kan det øke temperaturen i pungen med mellom 2,6 og 2,8 grader, ifølge forskere ved State University of New York. Effekten på sædcellene og fruktbarheten kan være betydelig og vedvarende, melder aftenposten.no.

- Her gjelder det samme som for punktet overfor, ifølge overlegen.

Mobilen: Menn som er storforbrukere av mobiltelefon kan få betraktelig redusert sædkvalitet, fastslo amerikanske forskere i oktober 2006. Årsaken skulle være de elektromagnetiske feltene mobiltelefonen generer. Norske eksperter var imidlertid skeptiske til resultatene, og siden da har det ikke kommet nye funn som overbeviser overlegen ved Rikshospitalet.

- På samme måte som med varme generelt kan det være at en mobil i lomma kan gi kortvarige skader på sædkvaliteten. Men teorien om at mobil skal være skadelig for sædkvaliteten står ikke spesielt sterkt.

Alder: Jo eldre far er, jo høyere er risikoen for spontanabort, ifølge en fransk studie. Teorien er at menn produserer mer sæd med kromsomfeil etter hvert som de blir eldre.

- Det er kvinnens alder som spiller desidert størst rolle for sjansen til å få barn. Når kvinnen blir 38-40 år er sjansene meget reduserte. Mannen spiller sannsynligvis også inn, men i langt mindre grad. Hos menn foregår spermiedannelsen kontinuerlig fra de er i puberteten. Kvinner er derimot født med et visst antall eggceller som går tapt etter hvert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer