Dette skader sæden din

Varme bad, overvekt, røyking og miljøgifter. Hva er verst for sædcellene?

Det er vanskelig å si noe om et pars sjanse til å få barn ut fra enkeltfaktorer som kan påvirke sædkvaliteten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Det er vanskelig å si noe om et pars sjanse til å få barn ut fra enkeltfaktorer som kan påvirke sædkvaliteten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år oppsøker mellom 800 og 900 personer Kvinneklinikken ved Rikshospitalet for å få hjelp til å få barn. I ett av tre tilfeller ligger problemet hos mannen, og i ett av tre tilfeller hos både mannen og kvinnen.

Oppfatningen av hva som er den vanligste årsaken til barnløshet forandrer seg stadig, ifølge Peter Fedorcsak, seksjonsleder ved Seksjon for barnløshet og assistert befruktning ved Rikshospitalet.

Les også: Ny hjelp mot barnløse

- For et par tiår tilbake mente man at tette eggledere hos kvinnen var den vanligste årsaken. Nå snakker man om en rekke andre faktorer, også blant menn, forklarer han til DinSide Helse.

Kan ikke gi sikker dom

Overvekt og diabetes hos menn var to av de negative faktorene som ble trukket fram under den årlige konferansen til European Society of Human Reproduction and Embryology i Barcelona nylig.

Fedorcsak er enig i at dette kan ha stor påvirkning på menns sædkvalitet. Han understreker imidlertid at det er vanskelig å si noe om et pars sjanse til å få barn ut fra slike enkeltfaktorer.

- Sædkvalitet kan måles på ulike måter, og det er ikke sikkert man fanger opp den ene faktoren som faktisk kan avgjøre om mannen er befruktningsdyktig eller ikke. Samtidig er det selvsagt avhengig av hvor ofte et par har sex og om de to passer sammen fysiologisk, forklarer han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer