Kjøpe bolig

Dette skal dempe boligprisveksten

Under en boligkonferanse nylig ble det pekt på flere forhold som kan bidra til å senke boligprisene, spesielt i hovedstaden.

FLYING START: Ved inngangen til 2021, økte boligprisene kraftig. Også nå i august økte prisene mer enn vanlig. I saken under kan du lese om hva sjefene i Eiendom Norge og Boligprodusentenes forening mener vil dempe prisveksten. Video: NTB Vis mer
Publisert

Boligprodusentenes forening avholdt nylig sin årlige boligkonferanse, hvor både politikere, andre bransjefolk og Dinside var til stede.

Ett av temaene under konferansen var hvordan boligbygging kan dempe prisveksten i boligmarkedet, da spesielt med tanke på den enorme prisøkningen Oslo har hatt de siste årene.

10 000 nybygg = 10% lavere pris

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge, som også var blant konferansedeltakerne, forklarer at boligmarkedet er som de fleste andre markeder: Hvis boligprisene stiger, bygges det flere boliger, fordi høyere boligpriser gjør det mer lønnsomt å bygge.

- I Oslo bygges det imidlertid ikke så mye mer, selv om boligprisene stiger, fordi det er mange kommunale flaskehalser på veien til å få byggetillatelse, sier Lauridsen til Dinside, og fortsetter:

- Det som dessverre skjer da, er at boligprisene stiger mer enn andre steder, fordi det blir mange som kjemper om få boliger. Boligprisene i Oslo har steget nesten dobbelt så mye som i Bergen de siste ti årene. Mer boligbygging i Oslo vil derfor ha stor effekt på boligprisene.

Videre peker Lauridsen på at Senter for boligforskning, HousingLab, ved OsloMet har beregnet at hvis Oslo fikk tilført 10 000 nye boliger, ville boligprisene sunket med ti prosent.

FØRSTEGANGSKJØPER: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som vil kjøpe din aller første bolig. Vis mer

Trønderne har fått det til

Boligprisene drives blant annet av tilbud og etterspørsel, i tillegg til tilgang på finansiering og rentenivået.

- Når det er konkurranse om de boligene som tilbys, vil prisveksten ventelig forsterkes av rikelig tilgang på finansiering til lav rente, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening til Dinside.

- Erfaringer fra Trondheim viser at det er mulig å etablere en bedre balanse i boligmarkedet ved å sikre en sterkere forsyning av nye boliger. Trondheim har dermed også en mer moderat prisutvikling enn i Oslo, sier han videre.

Renteøkning vil dempe

Lauridsen i Eiendom Norge påpeker videre at renteøkninger er det som isolert sett vil virke mest dempende på prisveksten.

- Norges Banks prognose er at styringsrenta skal stige 1,5 prosent i de neste to årene. Dette vil kjølne boligmarkedet betraktelig og føre til at boliglånsrentene stiger til rundt tre prosent. Lønnsvekst og sysselsettingsvekst vil, derimot, trekke i motsatt retning, sier han.

Jæger skyter inn at boliglånsforskriften bidrar til å redusere etterspørselen ved at egenkapitalkravet gjør at færre får finansiering til å kjøpe bolig.

- Mindre innvandring vil også bidra til å avlaste konkurransen om de boligene som er til salgs, og det samme vil utflytting fra Oslo. Vi ser tendenser til at flere flytter fra hovedstaden, noe som trolig er nettopp grunnet prisnivået, sier Jæger.

Få flere inn på boligmarkedet

Statssekretær Heidi Nakken fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet sa i sitt foredrag på boligkonferansen at vi generelt har en velfungerende boligpolitikk i Norge.

Likevel står flere unge uten sjans for å kjøpe bolig, selv om de har fast inntekt og får lån fra banken. Hvordan kan flere komme seg inn på boligmarkedet, og hvem har ansvar for å tilrettelegge for at flere får kjøpt egen bolig?

- Nakken har helt rett i at boligmarkedet og -politikken stort sett fungerer godt, slik at de aller fleste klarer å skaffe seg et trygt og godt boforhold, svarer Lauridsen, men legger til:

- Den kraftige prisveksten i pressområdene, spesielt i Oslo, er imidlertid et reelt problem som tas på største alvor.

SSB-tall viser at andelen unge leietakere øker, og det trengs derfor ytterligere virkemidler for å få flere inn på boligmarkedet - noe som bør skje i et samspill mellom stat, kommune og boligbyggere, ifølge Eiendom Norge-direktøren, som lister opp følgende tiltak:

  • For det første må det bygges nok der folk ønsker å bo, slik at det ikke blir unødvendig sterk prisvekst.
  • Dernest må vi vurdere å gjøre unntak fra noen av kravene i boliglånsforskriften for førstegangskjøpere med god betjeningsevne.
  • De som staten kaller «vanskeligstilte» kan få startlån i Husbanken.
  • Boligbyggerne må bidra til at det bygges nok boliger, samt fortsette med å tilby og utvikle modeller som «leie-til-eie», «bostart» og «deleie», for å bidra til at flest mulig uten tilgang til «foreldrebanken» kommer seg inn på boligmarkedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer