Skattefritak på hjemmekontor

Dette skal du ikke betale skatt for

Coronasituasjonen, som har ført til at ekstra mange jobber på hjemmekontor, gjør at du slipper å betale skatt på kontorutstyr til midlertidig bruk i hjemmet.

PÅ HJEMMEKONTOR? Trenger du utstyr til hjemmekontoret, er det gjort fritak for skatteplikten som følge av coronasituasjonen. Foto: Berit B. Njarga
PÅ HJEMMEKONTOR? Trenger du utstyr til hjemmekontoret, er det gjort fritak for skatteplikten som følge av coronasituasjonen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av de større endringene som følge av corona er at langt flere nå jobber fra hjemmekontor enn før - ikke minst nå som tiltakene igjen strammes inn over hele landet.

I den forbindelse er det gjort skattefritak for en del av det arbeidstaker får dekket av arbeidsgiver, som følge av coronasituasjonen.

Når gjelder skattefritaket?

I forbindelse med coronapandemien er det gjort skattefritak for det Skatteetaten definerer som «enkelte nødvendige naturalytelser som mottas som følge av koronasituasjonen».

I praksis betyr dette at du slipper å skatte av kjøp av for eksempel kontorutstyr som jobben dekker til bruk på hjemmekontor, som du normalt måtte betalt skatt av.

Ifølge Martha Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør brukerdialog i Skatteetaten, gjelder definisjonen av naturalytelser i arbeidsforhold enhver ytelse i annet enn kontanter og andre betalingsmidler.

- Dette er for eksempel ytelser som har form av varer, aksjer, rentefordel ved rimelige lån, tjenester, bruksrettigheter eller andre goder, forklarer Gjengedal.

- Betaler arbeidsgiver direkte til tredjemann for en vare/tjeneste som nytes/forbrukes av arbeidstaker, uten at dette belastes arbeidstaker, anses dette som en naturalytelse. Det samme gjelder om arbeidstakeren disponerer arbeidsgivers betalingskort hvor bruken belastes arbeidsgiver direkte. Varer som arbeidstakeren kjøper til seg selv ved bruk av dette kortet, skal derfor behandles som naturalytelse, forklarer hun.

Dette kan du få skattefritak for

Vi har spurt Skatteetaten hva slags type naturalytelser man kan få skattefritak for knyttet til corona.

Hun viser til at dette er spesielt knyttet til hjemmekontorløsninger, EK-tjenester og helsehjelp finansiert av arbeidsgiver.

- Det understrekes at tiltaket skal være midlertidig og forholdsmessig. Typiske eksempler vil være innkjøp av kontorutstyr som kontorstol, kontorpult, ekstra skjerm og annet IT-utstyr som mus og tastatur, sier Gjengedal.

Vi har spurt Skatteetaten om noen konkrete eksempler på tiltak på hjemmekontoret - og om disse kan gis fritak etter den midlertidige ordningen:

Belysning: Ja

Nødvendige innkjøp av kontorutstyr til hjemmekontor: Ja

Bedre bredbånd: Eventuelle installasjonskostnader og etableringskostnader vil kunne dekkes skattefritt.

For bredbånd generelt må det normalt fastsettes en skattepliktig fordel etter sjablong-regelen, forutsatt at en tidligere har fått dekket et «svakere» bredbånd og beskattet for dette. Maks skattepliktig fordel settes til kr 4 392 uansett om den ansatte får dekket én eller flere EK-tjenester og uansett hvor kostbare tjenestene er.

- Spørsmålet om arbeidstakere kan få dekket EK-tjenester, som mobil og bredbånd, helt skattefritt under henvisning til at dekningen kun er begrunnet i korona-situasjonen er noe uklart. Dette spørsmålet ligger nå til vurdering, forteller Gjengedal.

Trukket feilaktig for skatt?

Skulle du fått hjelp til innkjøp av kontorutstyr til hjemmekontoret av jobben, men oppdager at det er blitt trukket skatt feilaktig av beløpet, bør du gi beskjed til arbeidsgiver.

- Om arbeidsgiver har dekket slike kostnader og gjennomført forskuddstrekk, bør arbeidstaker be arbeidsgiver om å korrigere trekket på en senere måned, sier Gjengedal.

Skulle beløpet allerede være rapportert inn via a-melding som skattepliktig, bør arbeidsgiver sende inn en korrigert a-melding.

- Dette for å unngå at beløpet kommer med på den ansattes skattemelding, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer