Melde flytting til fritidsbolig

Dette skal til for å få bo fast på hytta

Du kan ikke bare bestemme deg for å bo permanent i hytta di. I verste konsekvens kan du straffeforfølges.

LOV Å VÆRE PÅ HYTTA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at det er flere grunner til at det ikke er innført hytteforbud. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når hjembyen din stenger ned, du ikke får møte venner, det er vanskelig å holde avstand når du skal ut på tur i den lokale parken din og du fortsatt er tvunget til å jobbe hjemmefra - da kan det virke fristende å bare flytte til hytta (hvis du er så heldig å ha det).

Nylig meldte Skatteetaten at de mottok 2033 søknader fra folk som søkte om å flytte til fritidsbolig i fjor. Til sammenligning mottok de kun 1190 søknader i 2019, skriver NRK.

Bare i mars 2020 opplevde Skatteetaten en mangedobling av søknader - da kom det inn hele 345 søknader om å få flytte på hytta. De mener det er liten tvil om at det med coronaviruset og hytteforbudet som har vært drivende for utviklingen.

ENDELIG: Den 20. april klokka 00.00 ble hytteforbudet opphevet, til mange hytteeieres store glede. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Om du godt kunne tenke deg å flytte til hytta, bør du lese videre.

Så lenge kan du bo på hytta uten å melde flytting

Hovedregelen er at du skal være bostedregistrert der du overnatter mest.

- Bor du flere dager i fritidsboligen din enn hjemme over en periode på tolv måneder, skal du i utgangspunktet være bostedsregistrert på hytta, sier underdirektør Roar Sellevoll i Folkeregisteret til Dinside.

For gifte par og personer med mindreårige barn er det også andre faktorer enn overnattinger som spiller inn:

En person regnes i utgangspunktet som bosatt der ektefelle eller mindreårige barn er registrert bosatt, dersom boligen er felles, sier Sellevoll videre.

Konsekvensene av å være for mye på hytta

Dersom du har benyttet en fritidsbolig i strid med reguleringsformålet, vil det først og fremst være plan- og bygningsloven som regulerer hvilke konsekvenser det har.

Dette er noe den enkelte kommunene håndhever.

Men, hva er konsekvensene av å bo for mye på hytta, ifølge loven?

Reglene fremgår av plan- og bygningsloven kapittel 32, og omhandler blant annet pålegg om fraflytning eller ileggelse av tvangsmulkt, skriver Advokatenhjelperdeg.no, og legger til:

I verste konsekvens kan det også være aktuelt med straffeforfølgning, men det skal nokså mye til.

Kommunen vil uansett være forpliktet til å utarbeide et forhåndsvarsel før eventuelle tiltak kan iverksettes, og i den anledning blir denne type saker ofte bli løst ved at du søker om bruksendring fra fritidsbolig til bolig.

Slik flytter du til hytta

Det er altså først og fremst kommunen som bestemmer om de tillater at du melder flytting til en fritidsbolig eller ei, så derfor må du ta kontakt med kommunen der hytta ligger for å få vite mer.

- For Folkeregisteret er det vesentlige om du har en overveiende del av døgnhvilen i fritidsboligen og ikke har familie som bor på annen adresse. Boforholdet må kunne dokumenteres, sier Sellevoll.

- Hvis du ikke kan dokumentere at du har din regelmessige døgnhvile i fritidsboligen, vil du ikke bli bostedsregistrert der, fortsetter han.

Kravene hyttekommunen kan stille

Trysil kommune er én av landets største hyttekommuner, og på nettsiden sin skriver de at de ønsker flere innbyggere og har nå gjort det lettere for hytteeiere som har folkeregistrert bostedsadresse i kommunen å bruke hytta som bolig.

Når du skal omdisponere hytta til bolig må det av rent praktiske årsaker stilles noen krav til standard og adkomst, skriver de videre:

Hovedhytta må blant annet ha vinterbrøytet vei, innlagt vann og tilfredsstillende avløpsløsning.

Hva skjer hvis du får lov til å flytte på hytta?

For det første er det slik at boligen du er bostedsregistrert i skal stå oppført som primærboligen din. Det betyr at din tidligere primærbolig blir registrert som sekundærbolig.

Videre er det flere rettigheter og plikter som er knyttet til hvor du er bostedsregistrert, som dermed kan bli påvirket hvis du flytter til hytta, ifølge Sellevoll:

  • Du har rett på barnehage- og skoleplass, fastlege og andre kommunale tjenester og tilbud der du er bostedregistrert. Det betyr at du ikke lenger vil ha rett på det i din gamle kommune hvis melder flytting til hytta i en annen kommune.
  • Det er også bostedsadressen som bestemmer hvor du er stemmeberettiget ved valg i Norge.
  • Den kommunale delen av skatten din vil også tilfalle ny bostedskommune.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer