Dette skjer med pakker og mat fra Kina

Dette sier Tollvesenet og Mattilsynet om pakker, mat og næringsmidler som kommer fra Kina nå.

KINA-PAKKE? Foreløpig er det ingenting som tilsier at det er risiko forbundet med import av varer fra Kina. Men Mattilsynet understreker at det er endel begrensninger på import av mat og næringsmidler, spesielt når det kommer til privatimport. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
KINA-PAKKE? Foreløpig er det ingenting som tilsier at det er risiko forbundet med import av varer fra Kina. Men Mattilsynet understreker at det er endel begrensninger på import av mat og næringsmidler, spesielt når det kommer til privatimport. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettavisen skrev tidligere i uken at at det var full stans i alle pakkeleveranser til og fra Kina. Samtidig har Utenriksdepartementet nylig utvidet de offisielle reiserådene til Kina med å inkludere også Zhejiang-provinsen, i tillegg til reiserådet for Hubei-provinsen.

Nå sier pressesjef i Posten Norge, Kenneth Tjønndal Pettersen, til Dinside at de har jobbet mye med å finne løsninger på pakkeleveransene.

- Det er blitt jobbet intensivt med å finne løsninger og det har vi nå fått på plass, så vi sender nå pakker inn til Kina igjen, sier han.

- Når det gjelder post fra Kina til Norge, så har det ikke vært noe stopp i leveransene, understreker Pettersen.

Men hva med pakker som du har bestilt fra kinesiske nettbutikker, eller gjenstander, næringsmidler eller mat fra Kina som selges i norske butikker?

Vil det pågående virusutbruddet kunne forsinke leveransene dine? Og er det noen risiko forbundet med disse varene?

Vi har spurt Tollvesenet og Mattilsynet om det er noen begrensninger eller risiko forbundet med dette.

Tollvesenet: Ikke noe som tilsier risiko

Tollvesenet har publisert en melding på nettsidene sine om import av varer og mottak av pakker fra Kina, hvor de hevder at det ikke er noe som tyder på risiko:

«Ifølge Folkehelseinstituttet er det ikke noe som tilsier at det er risiko knyttet til kjøp av varer og mottak av pakker fra Kina, så lenge det ikke er snakk om kjøp av levende eller døde dyr. Dette gjelder også pakker som har vært innom Kina på vei til Norge.»

Til Diniside sier seniorrådgiver i Tollvesenet, Tore Skår, at de har fått noen spørsmål om pakker fra Kina:

- Det har kommet et 20-talls henvendelser om dette til Tolletaten, de fleste i forrige uke. Folk spør om Tolletaten kommer til å stoppe pakker fra Kina, sier Skår til Dinside.

På spørsmål om hvorvidt de har iverksatt spesielle tiltak i forhold til coronaviruset (covid-19-viruset), sier Skår:

- Vi forholder oss til anbefalingene fra Folkehelseinstituttet, som også er det som det refereres til på toll.no.

Mattilsynet: Pass på dette ved privatimport

Ifølge Mattilsynet eksisterer det foreløpig ingen advarsler om importerte matvarer eller næringsmidler fra Kina, men de påpeker at det er en del restriksjoner rundt import av matvarer fra Kina - og at det er spesielle hensyn å ta ved privatimport.

- Det ikke er kjent hvor lenge 2019-nCoV («coronaviruset», red.anm.) overlever på overflater, men foreløpig informasjon antyder at det kan overleve noen timer, sier sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet.

- Så langt er det ingenting som tilsier at det er risiko knyttet til kjøp av lovlig importert mat fra Kina. Det er så langt ikke rapportert om smitte fra mat, sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet.

Hun understreker at matvarer som finnes i butikker skal være lovlig importert og at det er en del restriksjoner på import fra Kina. Og for deg som importerer selv, er det ytterligere begrensninger:

- Dersom man importerer selv må man ta hensyn til at det er forbudt for privatpersoner å ta med seg kjøtt, kjøttprodukter, melk og meieriprodukter fra land utenfor EU/EØS. Forbudet gjelder også mottak av postforsendelser med matvarer. Dette gjelder uansett bearbeidingsgrad, også for hermetikk, og uansett mengde, sier hun videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer