Arve pensjon ved død

Dette skjer med pensjonen din når du dør

Reglene er kompliserte, her får du oversikten.

ARV TIL DEN ETTERLATTE: Reglene rundt hva din ektefelle, samboer eller dine barn arver etter deg, er mange og kommer an på flere ting. I artikkelen under, får du full oversikt. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
ARV TIL DEN ETTERLATTE: Reglene rundt hva din ektefelle, samboer eller dine barn arver etter deg, er mange og kommer an på flere ting. I artikkelen under, får du full oversikt. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Når det gjelder arv, tenker du kanskje ikke umiddelbart på pensjon. Vet du for eksempel hvilke penger som går til dine etterlatte når du dør, og hva som går tilbake til fellesskapet?

Men hva skjer med alle pengene som er innbetalt for å sikre deg en god alderspensjon dersom du skulle falle fra tidlig?

Reglene er rimelig kompliserte. Vi har fått svar fra to eksperter på området.

Arv avhenger av hvilken pensjonsavtale du har

– Alt avhenger av hvilken pensjonsordning du er omfattet av. Er du i offentlig sektor, har ytelsesordning eller Hybrid tjenestepensjonsordning i privat sektor, tilfaller pengene som er innbetalt for å sikre deg alderspensjon forsikringsfellesskapet, ikke dine egne etterlatte, sier Alexandra Plahte, leder pensjon ved Gabler Steenberg & Plahte.

Skal dine etterlatte kunne få noe utbetalt fra disse pensjonsordningene, må arbeidsgiver har kjøpt et eget produkt i tillegg til alderspensjonen, kalt etterlattepensjon, forklarer hun.

Alle med offentlig tjenestepensjon har etterlattepensjonsordning, men langt fra alle i privat sektor. Der er nemlig arbeidsgiver kun pålagt å ha alderspensjonsordning, ikke også uføre- og etterlattepensjon, ifølge Plahte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer