Pensjon fra arbeidsgiver

Dette skjer med pensjonen ved corona-permittering

Det er innført unntaksregler for pensjonssparing grunnet coronavirusutbruddet. Les hva de betyr for din pensjon.

MINSTEPENSJONIST: Henning Kvitnes forteller at veldig mange i hans bransje har mistet jobben. Video: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du blir permittert fra jobben din, er hovedregelen at du samtidig meldes ut av tjenestepensjonsordningen på arbeidsplassen. Det betyr at du kan miste pensjonsopptjening fra jobben mens du er permittert.

Arbeidsgiverne har imidlertid styringsrett og kan la de ansatte bli værende i pensjonsordningen.

- Vi ser at de fleste bedriftene velger det siste, altså å la de ansatte stå i pensjonsordningen, sier personmarkedsdirektør Heidi Skaaret i Storebrand til Dinside.

Unntaksregler uten plikt

På grunn av den ekstraordinære situasjonen knyttet til coronavirusutbruddet, vedtok Stortinget 14. april å endre reglene for tjenestepensjon.

- Med de nye reglene kan arbeidsgiver bestemme at du skal være medlem av pensjonsordningen under permitteringen, men arbeidsgiver har ikke plikt til å betale innskudd til pensjonssparing eller pensjonsordningens forsikringer, forklarer forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea overfor Dinside.

Disse midlertidige regelendringene omtales gjerne som «mellomløsninger». De innebærer at ansatte kan stå i pensjonsordningen og beholde forsikringsdekningene, men selve sparingen stopper opp.

- Dermed beholder ansatte dekningene som er viktigst for dem på kort sikt, samtidig som bedriftene sparer penger på kort sikt. Vi ser at en del bedrifter velger å ta i bruk de nye mellomløsningene, sier Skaaret i Storebrand.

Her er en oversikt over de ulike pensjonsalternativene:

Medlemskap Sparing Risikodekning Tilbud om fortsettelses-forsikring Kommentar
Meldes ut, får pensjonskapitalbevisNeiNeiJaEksisterende alternativ, ifølge lov om innskuddspensjon
MedlemNeiNeiJaNy mellomløsning
MedlemNeiJaNei, men kan få tilbud om å videreføre sparing i tilsvarende UL-fondNy mellomløsning
MedlemNeiJaNeiEksisterende alternativ, ifølge lov om innskuddspensjon

Finansportalen har også ei nyttig nettside om pensjon, enten i privat eller offentlig sektor, som du kan sjekke ut.

Noen taper mer enn andre

En permittert arbeidstaker med 600.000 kroner i årslønn som er medlem i en innskudds-pensjonsordning som sparer fire prosent av lønna til pensjon, vil tape 2000 kroner i pensjonsinnskudd hver måned vedkommende er permittert. Det utgjør 12.000 kroner hvis permitteringen varer et halvt år.

- Så lenge arbeidstaker kommer tilbake i jobb, vil effekten av manglende pensjonssparing i en kort periode være begrenset, sier Skaaret i Storebrand.

Når det gjelder de med ytelsespensjon, risikerer de å tape mye mer, ifølge forbrukerøkonom Incedursun:

  • Ytelsespensjon er en pensjonsordning som gir den ansatte en bestemt prosent av sluttlønna i årlig pensjon.
  • Når du først blir meldt ut av ytelsespensjonsordningen, kan du ikke meldes inn igjen, og når permitteringen er over vil du derfor bli meldt inn i en annen pensjonsordning.

Det er også andre regler for permitterte med offentlig tjenestepensjon:

  • Du blir ikke meldt ut av pensjonsordningen hvis permitteringen varer under én måned.
  • Varer permitteringen lenger, kan du bli utmeldt av pensjonsordningen, men her er det viktig å merke at statsansatte ikke kan permitteres, samt at det er lite sannsynlig at kommuneansatte blir permittert.

- Forsikringene er mer verdt enn sparingen

Hvis arbeidsgiver beslutter at du skal stå i pensjonsordningen, men med begrensede rettigheter, vil du altså ikke få pensjonsopptjening mens du er permittert.

- Du kan derimot få rett til å tegne en egen individuell forsikring, en såkalt fortsettelsesforsikring. I tillegg kan du få fordelen av at det ikke utstedes pensjonskapitalbevis, og at arbeidsgiver betaler for administrasjon og forvaltning av dine pensjonsmidler så lenge du er medlem i ordningen, påpeker Incedursun i Nordea.

Det er ikke selve bortfallet av pensjonssparingen på kort sikt Skaaret i Storebrand anser som det verste. Konsekvensene av å miste risikodekningene vil være større, mener hun.

- Alle pensjonsordninger har det som heter «innskuddsfritak», som betyr at pensjonssparingen fortsetter dersom du blir ufør. Da snakker vi ikke om måneder, som i eksemplene over, men kanskje ti eller tjue år uten pensjonssparing, sier Skaaret

- Mange pensjonsordninger gir også rett til uførepensjon. Den er et viktig bidrag til å sikre økonomien dersom du blir ufør og ikke kan arbeide mer. Disse rettighetene faller også bort for dem som meldes ut av ordningen, og du må i så fall tegne en individuell forsikring selv, fortsetter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer