Dette skjer med renten

Onsdag er det rentemøte. Men ekspertene tror allerede at de har svaret på hva som skjer.

Publisert
Sist oppdatert

Onsdag denne uken vil Norges Banks hovedstyre avgjøre hvor renten er på vei hen. Om den skal opp, ned, eller holdes stabil.

Renten kan bli høyere

Tretten ganger

I løpet av de siste tre årene har sentralbanken faktisk økt styringsrenten ikke mindre enn tretten ganger. Bunnivået var i mars 2004 på 1,75 prosent - nå ligger styringsrenten på 5,0 prosent.

De renteekspertene DinSide har snakket med, hevder imidlertid at det ikke blir noen fjortende gang onsdag. Det er ventet at renten blir stående på stedet hvil.

Null og niks

Alle renteekspertene DinSide har snakket med, tror at renten holdes i ro onsdag. Bilde: Per Ervland.
Alle renteekspertene DinSide har snakket med, tror at renten holdes i ro onsdag. Bilde: Per Ervland. Vis mer


- Vi venter at renten fortsatt vil ligge på fem prosent, men at sentralbanken vil signalisere at den skal opp på 5,5 prosent i løpet av første halvår i 2008, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities, og legger til:

- Dette betyr at vi tror at de vil nedjustere rentebanen med 0,25 prosentpoeng. Tidligere sa Norges Bank nemlig at toppen ville ligge på 5,75 prosent.

Ifølge Andreassen er det en rekke forhold som gjør at han tror at renten vil forbli på samme nivå, også etter onsdag.

- Den internasjonale veksten er dempet på grunn av problemer på kredittmarkedet, kronen har styrket seg, boligmarkedet er svakere og videre har pengemarkedsrenten økt, og ligger over det som styringsrenten skulle tilsi, sier han.

Likevel er det også mange forhold som trekker i motsatt retning:

- Nesten alle andre forhold trekker i den andre retningen. For arbeidsledigheten er rekordlav, lønnsveksten er høy og kredittveksten likeså. Dette er forhold som gjør at det er god nok grunn til at renten skal videre opp på sikt. Likevel skal vi ikke ta Norges Bank helt på alvor, det er mye usikkerhet knyttet til rentebanen, og verken vi eller sentralbanken vet hvor renten er om et halvt år, avslutter sjeføkonomen i First Securities.

Vi tåler høyere rente

Verken opp eller ned

- Sentralbanken holder renten uendret på fem prosent, først og fremst fordi det er i tråd med den renteprognosen banken ga i juni. Det er svært usannsynlig at banken skulle avvike fra denne ved å sette opp renten nå siden kronen er svært sterk og det er svakere utsikter for verdensøkonomien, sier Eric Bruce, sjeføkonom i Nordea, og legger til:

- Noe rentekutt er også helt usannsynlig. Norges Bank så for seg at renten skulle opp til 5,75 i løpet av 2008, og det vil være helt utenkelig at de har snudd så til de grader at de setter renten ned til 4,75 prosent, avslutter han.

- Vi venter ingen endring på onsdagens rentemøte, men tror at Norges Bank vil sette ned forventningen til rentetoppen med 0,25-0,5 prosentpoeng, sier Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken.

Handelsbanken vurderer det som så godt som umulig at Norges Bank skulle finne på å sette rente opp eller ned.

Slik får de oppfylt husdrømmen

Stor overraskelse

I en analyse utarbeidet av DnBNOR Markets, MakroMorgen, fremgår det også at det fra denne siden ventes et nullspill på ukens rentemøte.

I rapporten skriver DnBNOR at det vil bli en stor overraskelse om renten endres ved dette møtet. Videre viser de til at Norges Bank trolig vil legge frem en bane med mindre renteoppgang enn sist, og at rentetoppen sannsynligvis kun justeres ned 0,25 prosentpoeng, noe som altså samsvarer med synspunktene til de andre analytikerne vi har snakket med.

Hvordan har de seneste års rentehopp påvirket din økonomi? Har det vært et problem, eller har lønnsveksten vært så bra at du ikke merker det? Diskuter renta med andre DinSide-lesere i forumet nederst på siden.

Mer om rente og lån:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer