Momsgrense

Dette skjer når 350-kronersgrensen fjernes fra nyttår

Neste år blir det moms på første krone ved bestillinger fra utlandet.

MOMSGRENSEN AVVIKLES: Skatteetaten bekrefter i dag at 350-kronersgrensen forsvinner i 2020. Foto: Robert Schlesinger/NTB Scanpix
MOMSGRENSEN AVVIKLES: Skatteetaten bekrefter i dag at 350-kronersgrensen forsvinner i 2020. Foto: Robert Schlesinger/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skatteetaten bekrefter i dag at 350-kronersgrensen avvikles. Det vil skje i to trinn:

  • Fra 1. januar vil varer som defineres som næringsmidler, er særavgiftsbelagte eller restriksjonsbelagte få merverdiavgift og eventuell toll fra første krone. Eksempler på næringsmidler som vil omfattes av endringen er matvarer, godterier, brus, kosttilskudd og alt annet som kan konsumeres av mennesker.
  • Fra 1. april er det planlagt å avvikle 350-kronersgrensen for øvrige varer.

– Med dette fjernes avgiftsfordelen som utenlandsk netthandel har hatt ved salg av småvarer til norske forbrukere, sier Regine Hatleskog Vastvedt, avdelingsdirektør i Skatteetaten, i en pressemelding.

En ting du bør være obs på i forbindelse med avvikling av momsgrensen for næringsmidler, er at varer som blir bestilt før 1. januar 2020 og som ankommer Norge etter denne datoen, vil bli ilagt avgift.

– Det er viktig å være obs på dette når man legger inn bestillinger i tiden fremover, sier Hatleskog Vastvedt. i pressemeldingen.

Fortollingsgebyret er på 299 kroner, uansett hva varen koster.

Ny ordning for innkreving

Hva det praktiske gjelder, opplyser Skatteetaten at det er varemottaker som er ansvarlig for å beregne og betale avgiftene, men at det i praksis ofte vil være transportfirmaet som gjør det på vegne av mottakeren og vil fakturere mottakeren for dette.

Fra 1. april skal det etter planen lanseres en ny og forenklet ordning for øvrige varer med en verdi opp til 3000 kroner, og det er de utenlandske tilbyderne som selger varer til norske forbrukere, som har ansvar for å kreve inn merverdiavgift på vegne av den norske staten.

Skatteetaten opplyser at oppkrevingen av merverdiavgift vil foregå som en del av kjøpet, og at de utenlandske tilbyderne må registrere seg i Norge.

Dette skjer med varer over 3000 kroner:

For varer med verdi over 3000 kroner vil merverdiavgift og eventuelle særavgifter og toll bli beregnet og ilagt når varen passerer grensen til Norge.

I praksis vil fraktselskapet kunne beregne og betale avgiftene på vegne av deg. Dette gjør de basert på informasjon om pakken og innholdet som avsenderen er forpliktet til å merke sendingen med

Det vil sannsynligvis påløpe et gebyr fra fraktselskapet for dette. Det varierer når fraktselskapene krever inn gebyr og avgift.

Kilde: Skatteetaten

Frykter pakkekaos

De nye reglene som gjelder fra 1. januar, betyr at du må betale merverdiavgift og toll når du kjøper mat og drikke fra utlandet.

Fram til nyttår kan privatpersoner importere næringsmidler for inntil 350 kroner (inkludert frakt) uten å betale avgifter.

Dersom du handler næringsmidler fra en nettbutikk som ikke ordner fortolling for deg, vil Posten gjennomføre en ordinær fortolling. Dette koster 299 kroner fra 1. januar.

– Posten er den største speditøren, og vi er redd for at mange lar være å hente pakkene sine dersom de ikke kjenner til at regelverket er endret. Det skjedde i Sverige da et lignende avgiftsfritak ble fjernet, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Da svenskene fjernet sitt momsfritak i mars, meldte SVT om 400.000 uavhentede pakker som måtte sendes i retur. Det var et skrekkscenario som Eckhoff uttalte han ønsket å unngå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer