Dette skjer ved ekstrem slanking

Derfor bør du unngå å sulte deg - eller rase ned i vekt.

- Det er mange studier som har vist sammenhengen mellom lavt energiinntak, menstruasjonsforstyrrelser (uteblitt menstruasjon) og lav beinmineraltetthet, sier norsk ekspert. Foto: Colourbox.com
- Det er mange studier som har vist sammenhengen mellom lavt energiinntak, menstruasjonsforstyrrelser (uteblitt menstruasjon) og lav beinmineraltetthet, sier norsk ekspert. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spiseforstyrrelsen anoreksi er en sykdom som hovedsakelig rammer kvinner, og som går ut på å begrense hva og hvor mye man spiser. En anorektiker tenker på mat og kalorier nesten hele tiden. Denne viljestyrte reduskjonen i matinntaket er ofte kombinert med et overdrevent høyt aktivitetsnivå og stor frykt for å legge på seg.

Av de rundt 120 000 med spiseforstyrrelser i Norge, har rundt 10 prosent anoreksi (cirka 12 000), ifølge Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser.

Voksne kan også få anoreksi

Felles for mange anorektikere er angsten for fett, men til tross for dette:

- Det er ironisk at fettet til en avmagret kvinne, som ofte har svært lite fett under huden, lagres i benmargen, sier forskere, ifølge News Medical Net, og viser til en ny studie.

- Det er mye som skjer når du sulter deg, sier norsk ekspert. Les mer nederst i artikkelen.

Les også: Mer spiseforstyrrelser blant menn

Mulig årsak til osteoporose

I studien ble det tatt MR-undersøkelser av knærne til 40 unge kvinner på gjennomsnittlig 16 år. Halvparten av disse hadde anoreksi, mens den andre halvparten var sunne og friske jenter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.