Dette sløser unge voksne mest penger på

Kornelia og Morten opplever begge at pengene deres går til de typiske «lommetyvene» blant studenter og unge voksne, men det er én utgiftspost som er større andre.

OVERRASKET: Morten Sandvik og Kornelia Minsaas visste ikke at de brukte så mye penger på uteliv, restaurant og kafé som de fant ut da de lot en forbrukerøkonom gjennomgå kontoutskriftene deres. Til sammen bruker de 60.000 kroner i året på fest og moro. Foto: DNB.
OVERRASKET: Morten Sandvik og Kornelia Minsaas visste ikke at de brukte så mye penger på uteliv, restaurant og kafé som de fant ut da de lot en forbrukerøkonom gjennomgå kontoutskriftene deres. Til sammen bruker de 60.000 kroner i året på fest og moro. Foto: DNB. Vis mer
Publisert

Ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er det fort gjort å bruke mer penger enn det du er klar over, uansett om du er ung eller gammel. Dette kommer tydelig fram når hun så gjennom kontoutskriftene til Morten Sandvik (28) og Kornelia Minsaas (24).

Det viste seg at begge to brukte betydelige summer på uteliv. I Kornelia sin kontoutskrift fant Sandmæl ut at hun brukte 25.000 kroner i året på uteliv, restaurant- og kafébesøk. Småkjøpene på kafé var særlig store.

Morten brukte hele 35.000 kroner i året på uteliv, derav 7000 kroner på nattmat. Et utgiftseksempel fra én kveld viste at han brukte 700 kroner på Deli de Luca.

Dette er en klassisk forbruksfelle der det er lett å tenke at summene er så små, men når de legges sammen blir de store, ifølge Sandmæl.

- Fikk sjokk

Både Kornelia og Morten var ganske sikre på at de hadde kontroll på pengebruken sin før forbrukerøkonomen gikk regnskapet deres i sømmene.

- Jeg fikk sjokk da jeg fikk høre tallene. Det svei virkelig i sjela. Det første jeg tenkte var «dette ikke kan stemme». Jeg føler at jeg ikke bruker mye penger, sier Kornelia.

Morten synes heller ikke forbruket hans setter ham i et godt lys, at det rett og slett får ham til å framstå slaskete.

- Greia er at jeg er veldig glad i å spandere, så der må jeg nok roe ned. Det handler også i stor grad om vaner. Jeg kjøper gjerne en pils ute her og der når jeg møter venner, og små summer blir fort store når du legger de sammen, sier Morten.

Unges største pengesluk

En undersøkelse DNB har gjennomført viser at studenten bruker gjennomsnittlig 520 kroner på «fest og moro» i måneden, som gjør dette til den største utgiftsposten utenom boutgifter og mat.

Ser vi på gjennomsnittstallene blant unge mellom 20 og 30 år, bruker jenter og gutter henholdsvis 592 og 958 på festing:

Utgifter Mann Kvinne
Boutgifter9604 kroner7418 kroner
Mat og drikke3143 kroner2898 kroner
Andre dagligvarer748 kroner662 kroner
Transport1329 kroner943 kroner
Sminke og personlig pleie195 kroner237 kroner
Fest og moro958 kroner592 kroner
Trening241 kroner203 kroner
Klær og sko435 kroner453 kroner
Mediebruk (mobil og strømming)356 kroner300 kroner
Småinnkjøp (brus, kaffe etc.)828 kroner543 kroner

Elisabeth Realfsen i Finansportalen påpeker at kredittkortrenter også scorer høyt hos mange unge når det gjelder hva som gir dem minst glede per krone de bruker.

- Kredittkortrenter unngår du ved aldri å ha en kredittkortsaldo som er større enn at du kan betale ned alt du skylder ved første forfall, sier Realfsen til Dinside.no.

Rent praktisk kan du innrette deg ved aldri å bruke kortet til å låne mer enn du allerede har innestående på brukskontoen din. Da er du sikker på at du ikke bruker kortet som kilde til kreditt, fortsetter hun.

Lurt å satse på bolig og nedbetaling av gjeld

Kornelia har nå satt opp et budsjett sammen med forbrukerøkonom Sandmæl for å finne ut hvor mye hun kan spare. Målet er å få mest mulig inn i boligsparing for unge (BSU). Kornelia hadde også nylig byttekveld med venninner for å få nye sommerklær og sparte masse penger da, i tillegg til miljøet.

Realfsen i Finansportalen påpeker at når du skal ta opp lån for å kjøpe din første bolig, kan det være gunstig for deg å kunne dokumentere at du er en ryddig person som er i stand til å spare penger.

- Bare av den grunn kan det være lurt å sette av et beløp på en BSU-konto mens du er ung. Da vil du ha dokumentert at du har evnen til å styre økonomien din, noe som kan komme godt med i første lånesøknad, sier Realfsen.

Når du kommer i etableringsfasen og har tatt opp boliglån, samtidig som du gjerne har relativt lav lønn, vil det være bedre for deg å kunne redusere gjelden din med sparepengene, enn å ha dem innelåst til du når pensjonsalderen, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer