Hvordan sløse mindre penger?

Dette sløser vi mest penger på

Dinsides sløsekalkulator er et nyttig hjelpemiddel for deg som vil spare mer.

I FARTEN: Det er en del penger å spare på å fylle termokoppen og matboksen hjemme før du drar til jobb eller skole, sammenlignet med å kjøpe et rundstykke og americano på kafé. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
I FARTEN: Det er en del penger å spare på å fylle termokoppen og matboksen hjemme før du drar til jobb eller skole, sammenlignet med å kjøpe et rundstykke og americano på kafé. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Støttemedlemskap, kjøpekaffe og impulskjøp er lommetyver for mange. Ifølge en undersøkelse fra DNB, tror vi at vi sløser 1.061 kroner månedlig i gjennomsnitt. Dette blir hele 12.732 kroner i løpet av et helt år.

Men, siden tallene er basert på hva folk tror, kan de være mye høyere, men også lavere.

- De fleste nordmenn vet hva vi bruker penger på, men ikke hvor mye. Mange bli overrasket over hvor mye penger som går med til de såkalte «lommetyvene», som kaffekoppen på vei til jobb, diverse abonnementer, taxibruk og småhandling. For mange handler det om en manglende bevissthet rundt egen privatøkonomi, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl til Dinside.no.

Slik unngår du sløsing

Noe av det viktigste du kan gjøre for å slutte sløsingen er å få oversikten over forbruket som du mangler.

- Mange vet ikke hva som går inn og ut av kontoen, og drar gjerne kortet til den er tom. Når du vet hva du bruker penger på, er det lettere å være litt mer bevisst i kjøpsøyeblikket, og da unngår du sløsing, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til Dinside.no.

Konsekvensene av sløsing er at du ikke får det meste ut av pengene du har. Sløsing kan også gå på bekostning av dine sparemål.

- Reduserer du sløsingen får du gjerne mer midler til overs til sparing, noe som kan bidra til at du får oppfylt flere av drømmene dine, sier Reitan.

NØDKUTT: DNB har spurt kundene sine hvilke utgifter de ville kuttet som følge av en renteøkning og behov for å spare mer penger. Nesten halvparten har ingen anelse. Foto: skjermdump.
NØDKUTT: DNB har spurt kundene sine hvilke utgifter de ville kuttet som følge av en renteøkning og behov for å spare mer penger. Nesten halvparten har ingen anelse. Foto: skjermdump. Vis mer

Renteøkning som motivasjon

Den ventede renteøkningen i mars er også en god anledning til å få oversikt over økonomien din og hva den tåler.

En renteøkning på 0,25 prosentpoeng vil bety en utgiftsøkning på 2.500 kroner i året per million du har i gjeld før skatt, fortalte Elisabeth Realfsen til Dinside tidligere i januar.

Ved å spare inn om lag 500 kroner måneden etter skatt, det samme som litt under 20 kroner dagen, er du på god vei til å hente inn renteoppgangen, ifølge henne.

Hva sløser du penger på? Sjekk Dinsides nyoppussede sløsekalkulator:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer