Sommerjobb og rettigheter

Dette slurver arbeids­giverne mest med

Ikke alle ungdommer i sommerjobb får de rettighetene de har krav på. Mangel på verneombud er en gjenganger, og det kan få alvorlige følger.

IKKE FÅTT OPPLÆRING: Si ifra om du mener det slurves med opplæringen eller endre vesentlige ting på arbeidsplassen. Foto: NTB Scanpix
IKKE FÅTT OPPLÆRING: Si ifra om du mener det slurves med opplæringen eller endre vesentlige ting på arbeidsplassen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

LOs sommerpatrulje besøker hver sommer ungdom som er i sommerjobb på norske arbeidsplasser, med et mål om å bedre de unges rettigheter i arbeidslivet. Det er en uke siden LOs sommerpatrulje besøkte de siste arbeidsplassene i sommer, og i år fant de brudd på reglene på 40 prosent av arbeidsplassene de besøkte.

Er du i sommerjobb og tror arbeidsgiver slurver med noen av reglene, er det likevel ikke for sent å få hjelp.

Sjekker flere ting enn før

– Vanligvis har dette tallet ligget på rundt 20 prosent, men de siste to årene har vi også tatt med om arbeidsplassen følger reglene for verneombud på sjekklista. Det er altså tatt med flere kontrollpunkter, forteller Pål Henriksen Spjelkavik i LO til Dinside.

Spjelkavik understreker at hovedregelen er at alle virksomheter skal ha et verneombud, som de ansatte er informert om.

– På en del arbeidsplasser vi har besøkt har de ikke et verneombud, eller arbeidsgiver har satt seg selv som verneombud. I andre tilfeller har ikke den ansatte ungdommen fått info om hvem som er verneombud, forteller han, og legger til at det er spesielt viktig med tanke på opplæring.

Dette samsvarer med Arbeidstilsynets inntrykk. Deres kontroller de siste fem årene har vist at drøye ti prosent av virksomhetene som etter loven skal ha et verneombud, ikke har det.

Arbeidstilsynet ser at det ofte er en sammenheng mellom om bedriften har verneombud, om det gis god opplæring og om det gjøres risikovurderinger. For Arbeidstilsynet er manglende verneombud ofte et tegn på at det forebyggende helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet ikke er på plass, sier kommunikasjonsdirektør Trygve Bragstad.

Ulykker kunne vært unngått

Spjelkavis forteller at ungdom er overrepresentert i ulykkesstatistikken, sammen med midlertidig ansatte. Her kan et verneombud spille en viktig rolle, mener han.

Dét er Arbeidstilsynet enig i.

– Altfor ofte ser Arbeidstilsynet at mangel på elementær opplæring er årsak til at ungdom mister livet på norske arbeidsplasser. Når vi gjør tilsyn etter alvorlige arbeidsulykker, ser vi at 1 av 5 arbeidsgivere ikke har gitt arbeidstakerne den informasjon og opplæring regelverket krever at de gir dem. Det betyr at mange ulykker kunne vært unngått, forteller Bragstad.

Spesielt innen byggebransjen blir mange unge arbeidstakere utsatt for alvorlige ulykker.

Han viser til at ungdom har mindre erfaring og kjennskap til jobben de skal gjøre, og at de ofte mangler forståelse for risikoen knyttet til oppgavene de skal utføre.

– Samtidig vil de vise at de kan løse oppgavene. I sum gjør dette dem til en utsatt gruppe, sier Bragstad.

Arbeidstilsynet mener verneombudene både kan sikre at opplæring kommer på plass og være et sted ungdommen kan henvende seg når de føler de ikke kan nok for å løse oppgaven.

Her er gjengangerne

Den generelle oppfatningen er at det blir stadig tøffere for ungdom å få sommerjobb, som fører til at ungdom tar til takke med stadig dårligere arbeidsforhold.

– I mange tilfeller er det ikke snakk om lovbrudd, men ungdommen skriver kanskje under på en kontrakt de senere angrer på. Arbeidsmarkedet er tøft for unge og for mange er det vanskelig å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Som resultat blir det lettere å godta ymse arbeidsvilkår i kontrakten, forteller Spjelkavik.

Dessuten slurves det med reglene om pauser, og overtidsbetaling. Spjelkavik nevner som eksempler at en del ungdom må være tilgjengelig i pausene. Da skal man etter reglene ha lønn, noe det ikke er alle som får. En del arbeidsgivere opererer med «fleksitid», når det de egentlig skal er å betale overtid.

– Jobber man mer enn ni timer i løpet av en dag, skal man ha overtid, understreker han.

– Si ifra!

At det er en del arbeidsgivere som har misforstått reglene eller slurver, har LO forståelse for at kan skje. De tror derimot ikke at arbeidsgivere flest er ute etter å utnytte ungdommen.

– Useriøse personer finner man overalt, og vi kommer borti de som utnytter ungdommen, men de tilhører mindretallet, understreker Spjelkavik.

Hva er så rådet LO kan gi til ungdom som er i sommerjobb, og opplever at ikke alt er helt på stell der de jobber?

– Ta en prat med sjefen, og gi beskjed om at det er et lovbrudd. Kommunikasjon er viktig, og husk at arbeidsgivere ikke alltid har rett, sier han. I tillegg er vår sommerpatruljetelefon åpen frem til 11. august. Der kan man ringe inn for å få tips om hvordan håndtere en vanskelig situasjon på jobben.

Arbeidstilsynet har forståelse for at det kan oppleves ubehagelig selv for erfarne voksne å si ifra om noe som er feil eller kritikkverdig på en arbeidsplass. Har virksomheten et verneombud, kan det være mindre skremmende, eventuelt snakke med en mer erfaren kollega.

Arbeidstilsynet kan også svare på spørsmål om arbeidsmiljø og regler i arbeidslivet på sin svartjeneste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer