Dette styrer aldringsprossesen

Grått hår, rynker og knirkende ledd er en påminnelse om at vi ikke blir yngre med årene. Nå har forskere funnet ut hvorfor.

Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved Karolinska institutt i sverige har funnet ut at forandringer i cellenes mitokondrier spiller en viktig rolle i aldringsprosessen.

Mitokondriene, som står for cellenes energiproduksjon, har et eget DNA oppsett. Mutasjoner i mitokondriens DNA øker med åren, men hittil har ingen visst om det er en følge av aldring eller om det er selve årsaken til aldring. Nye forskningsresultater taler nå for at det er det sistnevnte som gjeller.

Den svenske forskeren, Professor Nils-Göran Larsson, har i sine studier benyttet labratoriemus med en defekt versjon av enzymet som er ansvarlig for å opprettholde mitokondriene. Studiene viste at aldringsprosessen hos disse musene opptrådte tidligere enn vanlig.

Musene levde i gjennomsnitt bare 10 til 12 månder sammenlignet med det normale som er 2 til 3 år. Musene utviklet også flere typiske trekk på for tidlig aldring som benskjørhet, vekttap, hår avfall, nedsatt seksualdrift og hjertemuskelsykommer.

Resultatene peker på at grunnleggende biologiske mekanismer ligger bak aldringsprosessen.

Kunnskapen åpner opp for muligheten til å bremse aldringsprosesen og behandling av sykdommer som oppstår ved alderdom gjennom å beskytte mitokondrienes DNA mot skade.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer