Dette synes vi om røyking

Paradoks: Det er både kult og ukult å røyke.

Det er en dobbelthet i hvordan unge ser på det å være røykere i dag. Foto: colourbox.com
Det er en dobbelthet i hvordan unge ser på det å være røykere i dag. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det å røyke oppfattes svært motsetningsfullt blankt røykere selv. Å begynne å røyke beskrives tradisjonelt som kult, tøft eller opposisjonelt..., sier Janne Scheffels i doktoravhandlingen «Stilig eller stigma? En sosiologisk studie om ungdom, røyking og identitet»

Men røyking er ikke bare kult og stilig.

Les også:Slutt å røyke på 10 dager

Til trøst og avkobling

Scheffels har studert hvordan unge røykere beskriver og begrunner sine egne røykevaner i en sosial og kulturell sammenheng. Studien ser blant annet på hvordan røykens rolle er viktig når det gjelder utforming og opplevelse av egen identitet, ifølge SIRUS.

Forskeren har dybdeintervjuet 21 røykere mellom 18 og 23 år. I intervjuene kom det fram at det å begynne å røyke forbindes med individualitet, opposisjon og tøffhet.

- De unge røykerne snakket også om røyking som trøst, avslapping og avkobling. Disse fortellingene stemmer overens med hva røyking tradisjonelt har betydd, sider Scheffels til SIRUS.

Men det er også et ”tobakksnegativt” bilde rundt det å røyke, legger hun til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer