Når kommer feriepengene

Dette tallet avgjør hvor mye du får i feriepenger

Se hva du kan forvente å få utbetalt i feriepenger og når pengene kan komme på konto.

SPARETIPS: Det er ikke bare-bare å spare penger. Silje Sandmæl har disse tre rådene til deg som vil begynne med det. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

En uforutsigbar tid preget av tiltak og en saktegående gjenåpning av samfunnet, gjør årets ferieplanlegging litt vanskeligere enn andre år.

Ferie blir det for de fleste likevel, og feriepenger - dersom du har opparbeidet deg rett til feriepenger.

Her kan du lese mer om når pengene normalt kommer på konto og hvor mye du kan forvente å få i feriepenger.

Skal du på norgesferie i år? Få gode tips, råd og inspirasjon her:

Hvor mye får man i feriepenger?

Feriepenger tjenes opp året før du skal ta ut ferie, og dette kalles opptjeningsåret, skriver Arbeidstilsynet. Feriepengene du får utbetalt i 2021 er altså opptjent i coronaåret 2020.

Hor mye du får i feriepenger beregnes ut fra det man har fått som arbeidsvederlag, altså lønn og noen andre utbetalinger, i opptjeningsåret. Hvor mye feriepengegrunnlaget utgjør, finner du ved å ta en kikk på den siste lønnsslippen for 2020, eller lønns- og trekkoppgaven du skal ha fått fra din arbeidsgiver.

Det er av dette beløpet du regner ut feriepengebeløpet.

Feriepengene skal være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Arbeidstakere over 60 år har rett på minimum 12,5 prosent. Jobber du et sted som gir deg fem ferieuker, er satsen 12 prosent, og 14,3 prosent for arbeidstakere over 60 år.

Fem uker ferie?

Én uke i ferieloven består av seks virkedager. Dette gir gjennomsnittlig 26 virkedager per måned.

Har du fem ukers ferie har du rett på 30 virkedagers ferie, og må trekkes fire virkedagers ordinær lønn ved utbetaling av feriepenger.

Brutto månedslønn 2021 + (Feriepengegrunnlag 2020 x 0,12) – (Brutto månedslønn 2021 / 26 virkedager) x 30 virkedager.

Har du eksempelvis fem uker ferie, og feriepengegrunnlaget ditt for 2020 er 500 000 kroner, og brutto månedslønn er 45.000 kroner, vil du få 53 077 kroner i feriepenger.

Kilde: DNB

Når kommer feriepengene?

Feriepengene skal ifølge Arbeidstilsynet i utgangspunktet utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien. De påpeker samtidig at det mest vanlige er at virksomheten utbetaler feriepengene i en bestemt måned, for eksempel juni.

Visma Blogg påpeker at arbeidstaker kan kreve at feriepengene utbetales senest én uke før ferien tar til.

Når kommer feriepenger på dagpenger fra Nav?

Fredag kunne Dinside fortelle at Nav utbetaler feriepenger til de som har krav på dette i slutten av mai. Du kan selv gå inn på Ditt Nav og sjekke om du har fått registrert en utbetaling.

Her kan du lese mer om reglene for utbetaling av feriepenger av dagpenger, og hvem som vil få dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer