Dette tør du ikke spørre gynekologen om

Blir du stum som en østers hos gynekologen? Her får du svarene på de flaueste spørsmålene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor har jeg nedsatt sexlyst etter å ha begynt på p-pillen? Hvorfor blør jeg etter samleie? Nei, det er ikke alle ting som er like enkelt å dele med gynekologen sin.

Derfor har den amerikanske legen og gynekologen Judith Reichman presentert noen vanlige spørsmål og svarene på nettstedet MSNBC.

Les på Lommelegen: Skrekk og gru - jeg skal til gynekolog!

De vriene spørsmålene

Spørsmål. Jeg er 22 år gammel og har brukt p-piller i fem år for å kontrollere uregelmessig menstruasjon. I den siste måneden har jeg imidlertid hatt tørr vagina og liten sexlyst. Hvorfor skjer dette?

Svar: Ja, dette er svært normalt. Lavdosepiller gir ikke nødvendigvis nok østrogen til å opprettholde fuktigheten i skjeden. Og for å hemme eggløsning, sørger pillen for å unngå syklisk produksjon av testosteron, som kan være viktig for et fungerende libido. I tillegg sørger østrogenet i pillen for å gjøre alt testosteron som finnes i systemet, kraftløs.

For å unngå dette problemet kan det hjelpe å bruke glidemiddel ved samleie. Noen hevder også at det kan nytte å bytte til såkalte trefasepillene, som prøver å etterligne de naturlige hormonsvingingene som vanligvis er i menstruasjonssyklusen.

Les også: En hjelpende hånd i senga

Spørsmål. Jeg er i midten av 40-årene og i løpet av de siste årene har jeg blødd mindre under menstruasjonen og syklusen har vart kortere. Forrige gang jeg var hos gynekologen ble jeg fortalt at dette er normalt og ble bedt om å si ifra når jeg hadde gått uten menstruasjon i et helt år. Er det normalt?

Svar: Dette kan være veldig normalt. Peri-menopause er første stadium på overgangsalderen og kan starte to-tre år før selve overgagnsalderen. I denne tiden kan menstruasjonen forandre seg og syklusene kan bli lengre og kortere og man kan blø både mer og mindre. De fleste kvinner merker også hormonforandringer, og kan få hetetokter og nattesvette rett før mensen. De kan også føle at østrogennivåene er høye og kan føle seg gravide.

Slik tar du kontroll i overgangsalderen

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Spørsmål: Jeg hadde en episiotomi (et klipp i mellomkjøttet mellom skjeden og endetarmsåpningen for å vide ut fødselsåpningen, red.anm) da jeg fødte mitt nå ti måneder gamle barn. Jeg kjenner fremdeles smerter i dette området en gang i blant. Er det normalt?

Svar: Her er det to spørsmål som reiser seg: måten såret leget seg på og amming. Jeg pleier å si til pasientene mine at de må vente i seks måneder etter av de har avsluttet amming for å se om smerten vedvarer. I sjeldne tilfeller kan nervene som kuttes, gro sammen og danne en liten godartet svulst der kuttet ble gjort, og området blir veldig ømfintlig. Du kan be legen om en salve som motvirker den numne følelsen. Hvis du og legen din kan identifisere nøyaktig hvor det gjør vondt, kan det hende du trenger å operere for å fjerne smertene.

Hvis du fremdeles ammer, kan det hende du har lave østrogenlagre siden du ikke har eggløsning. Dette kan blant annet føre til en tørr skjede, og kan gi smerter ved samleie. Det hender jeg skriver resept på vaginale kremer som inneholder østrogen.

Spørsmål: Jeg er 44 år gammel og har hatt klumpete menstruasjon de siste månedene. Jeg har tatt noen tester, men fikk ingen negative resultater. Er dette normalt?

Svar: Hvis klumpene er store og du må bytte tampong eller bind hver time, har du blødninger og må gå til en lege som vil ta en underlivsundersøkelse eller ultralyd. Dette kan blant annet også forårsakes av polypper i livmorhinnen eller en tilstand der livmorveggen blir tykk på grunn av kjertelvekst i hinnen. Blødningen kan ofte forhindres ved å begynne på p-piller eller operere for å fjerne polyppene. Det finnes også metoder der livmorhinnen ødelegges gjennom ising eller laser, som kan stoppe eller redusere blødningen.

Spørsmål: Jeg er 28 og fikk mitt andre barn for ti måneder siden. For to måneder siden begynte jeg å blø, rundt 20 minutter etter samleie. Kan dette være et alvorlig helseproblem?

Svar: Hvis du fremdeles ammer, produserer nok kroppen din minimalt med østrogen siden du ikke har eggløsning. Hvis det er tilfellet, er skjedehinnen tynn og blir lett skadet. Dette kan forårsake småblødninger.

Spørsmål: Jeg er en 47 år gammel kvinne som i de siste årene har hatt den ene vaginalinfeksjonen etter den andre. Selv uten at jeg har flere sexpartnere. Hva er grunnen?

Svar: Å få vaginale infeksjoner regelmessig, er ikke normalt. Du burde gå til legen. Når vi blir eldre, kan vi få vaginal infeksjon siden vi ikke produserer like mye østrogen som før - noe som endrer på PH-verdien. Dette kan øke forekomsten av bakterier som øker infeksjonsfaren. Andre risikofaktorer er boblebad og varme badekar, dusjing, fukt, diabetes, HIV/AIDS og ny sexpartner.

Les også: Så mange har vi sex med

Spørsmål: Jeg er en kvinne i midten av 20-årene som aldri har hatt sex. Jeg går til underlivsundersøkelse hvert år og tar celleprøve, men likevel er smertene uutholdelige. Er dette normalt?

Svar: Dette er et normalt spørsmål, som både kvinner som har hatt sex eller som ikke har hatt sex, lurer på. Hvis du får smerter under sjekken, kan du be legen om å bruke et mindre spekulum, som er det instrument en gynekolog anvender når han/hun skal utforske de kvinnelige organer. Er kvinnen ung og ikke har hatt sex, er det ikke nødvendig med celleprøve. Dette vil i de fleste tilfeller føre til at det ikke er nødvendig å bruke et spekulum. Hvis kvinnen er litt eldre og er seksuelt aktiv, kan legen også gjøre en sjekk med hendene for å lete etter ureglemessigheter. Legen kan også bruke smøremiddel for å lette prosessen.

Kilde: MSNBC

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer