Dette tør du ikke spørre legen om

Problemer å få den opp, luft i magen og vond lukt nedentil - her får du svarene på de pinligste spørsmålene.

Menn som har ereksjonsproblemer, kvier seg ofte for å dra til legen. Illustrasjonsbilde: Colourbox
Menn som har ereksjonsproblemer, kvier seg ofte for å dra til legen. Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har inntrykk av at alt som er knyttet til endetarmsåpningen, fra hemoroider og kløe til utslett, er veldig vanskelig for mange å ta opp med legen sin, sier Brynjulf Barexstein. Han er almennlege og svarlegesjef for Lommelegen.no.

Menn med ereksjonsproblemer kvier seg også ofte for å dra til legen, mens noen kvinner vil unngå gynekologiske undersøkelser, forteller Barexstein til DinSide Helse.

Folk som er usikre og vil få råd mot pinlige plager men ikke tør spørre fastlegen, henvender seg ofte til Lommelegen for å få hjelp.

- Problemet er ofte at folk ønsker å løse problemene sine og få stilt en diagnose uten legebesøk. Det kan vi ikke. Vi driver med rådgivning og helseinformasjon, ikke diagnostikk og behandling, understreker Barexstein.

Blir ikke tatt på alvor

Lommelegen får ofte henvendelser fra folk som føler at fastlegen ikke tar dem på alvor. Dette gjør det sannsynligvis enda vanskeligere for mange å stille spørsmål om pinlige plager, sier Barexstein.

- Det er skremmende å se hvor mange som opplever noe så uhørt som at legen deres ikke greier å få dem til å føle seg sett, hørt eller tatt på alvor. Én ting er at en lege ikke nødvendigvis klarer å stille en diagnose, men legen må i det minste få pasienten til å føle seg forstått og tatt på alvor, fortsetter han.

De vanskelige spørsmålene

Vi har plukket ut noen av de spørsmålene som ofte går igjen på Lommelegen, og som det ikke alltid er like enkelt å få seg til å stille:

Liten penis

Spørsmål: Min sønn på snart 12 år har problem med liten penis som ikke har forandret seg siden fødselen. Han driver mye med sport og det begynner å bli plagsomt med mobbing når han dusjer. Jeg er selv 40 år og har også svært liten penis. Den er innskrumpet og ca. tre til fire cm i slapp tilstand. Erigert tilstand er 12-14 cm. Finnes det et hormontilskudd som kan gjøre noe med dette?

Svar: Liten penis er noe som bekymrer mange foreldre. De aller fleste guttene jeg har undersøkt, har en penis som er helt innenfor normalen. Penis vil begynne å utvikle seg når puberteten starter. Selv ligger du ikke dårlig an i forhold til den gjennomsnittlige norske mannen. De aller fleste menn har en penis som måler mellom 13 og 18 cm.

Les hele spørsmålet med svar her.

For store indre kjønnslepper

Spørsmål: Jeg er sjenert over vaginaen min. Jeg har store indre kjønnslepper som stikker utenfor de ytre, og det er plagsomt i forbindelse med spinning og sykling pluss at det hemmer meg seksuelt. Er det noen mulighet for kosmetisk kirurgi og hvordan går jeg frem?

Svar: Svært mange jenter og kvinner har dette problemet. Og mange menn sier de tenner seksuelt på store kjønnslepper. Men er du så plaget av det, så kan du få rettet på det ved kirurgi. Du kan enten gå gjennom fastlegen din eller henvende deg til en av de mange private klinikkene, men det er ganske dyrt.

Les hele spørsmålet med svar her.

Menn som har ereksjonsproblemer, kvier seg ofte for å dra til legen. Illustrasjonsbilde: Colourbox
Menn som har ereksjonsproblemer, kvier seg ofte for å dra til legen. Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer


Promping

Spørsmål: Kan du anbefale noen medisiner som hjelper mot mye luft i magen (promp)?

Svar: På apoteket får du kjøpt flere medisiner som hjelper mot luft i magen. Disse virker ved at gassbobler som har dannet seg i magen og i tarmen, deles opp i mye mindre bobler. Dette gjør at luften forsvinner lettere og ikke hoper seg opp. Medisinene heter Ceolat, Minifom og Siloxan og finnes både som kapsler, dråper og dosepulver.

Les hele spørsmålet med svar her.

Vond lukt fra penis

Spørsmål: Noen timer etter at jeg og min mann har hatt samleie, begynner det å lukte av hans penis. Det er en veldig skarp duft. Det er ikke samme lukten av meg. Hva kan det være?

Svar: I forbindelse med seksuell stimulering skiller både menn og kvinner ut luktstoffer. Jeg antar at denne lukten kan variere i sammensetning, for eksempel avhengig av kosthold. Disse luktstoffene blandet med sædrester vil kunne lukte ganske skarpt, men jeg tror neppe at det er uttrykk for noen sykdom hos mannen din.

Les hele spørsmålet med svar her.

Svart avføring og smerter

Spørsmål: Jeg har hatt svart avføring og har smerter som ligner fødselsrier med rundt ti minutters mellomrom. Hva kan dette skyldes?

Svar: Smerter i magen kan ha en rekke forklaringer, men med sterke magesmerter og en episode med svart avføring synes jeg du bør oppsøke lege snarlig for undersøkelse. Svart avføring er noe alle leger tar alvorlig da dette kan være et tegn på blod i avføringen. Dette kan skyldes blødning i øvre del av fordøyelsessystemet, ofte fra magesekken. Det vil, dersom legen ikke finner en naturlig forklaring på plagene, være aktuelt med en skop-undersøkelse av magesekken (gastroskopi).

Les hele spørsmålet med svar her.

Kuler i endetarmsåpningen

Spørsmål: Jeg har hatt vondt i endetarmen ved toalettbesøk siden første gang jeg og kjæresten min hadde analsex, noe som gjorde fryktelig vondt. I starten etter dette, for to år siden, merket jeg en stor kul, men dyttet den inn igjen. Den har kommet og gått med jevnt mellomrom. De siste par månedene har jeg fått flere små, hardere klumper ved endetarmsåpningen. Hva er dette?

Svar: Lommelegen kan ikke drive med diagnostikk og behandling, så du må oppsøke lege for å finne ut hva som helt sikkert feiler deg. Dette vil kreve at du setter av noen få sekunder med ubehag i livet ditt, og så går du fornøyd ut av legekontoret med en diagnose og mest sannsynlig en behandling. Jeg tror det er mulig at den store kulen du har kjent, kan være en hemoroide. Men de mange bittesmå, harde kulene høres ikke ut som hemoroider. Det første jeg tenker på når jeg leser dette, er kjønnsvorter eller kondylomer.

Les hele spørsmålet med svar her.

Hår i ansiktet

Spørsmål: Jeg er en gutt/mann på snart 20 år som sliter en del med uønsket hårvekst i ansiktet og på halsen. I tillegg vokser skjegghår nesten helt oppe ved øynene, mens håret over øyenbrynene vokser oppover og utover. Ingen av foreldrene mine eller broren min har unormalt mye ansiktshår.

Svar: Det må kartlegges om du har en hormonforstyrrelse. Det kan legen din gjøre med blodprøver. Resultatet av en slik test vil avgjøre om og hvordan tilstanden kan behandles. Det kan også tenkes at dette er slik kroppen din er skapt, noen har jo fra naturens side en mer uttalt hårvekst.

Les hele spørsmålet med svar her.

Hvitt belegg og flass

Spørsmål: Jeg har slitt med sopp på penis i cirka sju år nå. Jeg har gått til leger og alle gir meg krem eller piller, men det kommer alltid tilbake. Jeg sliter i tillegg med symptomer på sopp i ansiktet. Jeg kan skrape av et hvitt belegg og det lukter litt. Jeg er også plaget med kraftig flass. Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt dette?

Svar: Du har forståelse av at utslettet på penishodet representerer en soppinfeksjon. Siden de midlene du nevner, ikke har varig effekt, er det lite sannsynlig at sopp skulle være årsaken til plagene dine. Det høres ut som du kan ha det som heter seboreisk eksem. Dette er genetisk betinget og selve tendensen er det lite å gjøre med, endog den jo forandrer seg med alderen.

Les hele spørsmålet med svar her.

Ereksjonsproblemer

Spørsmål: Jeg er en mann på 26 år som har problemer med å opprettholde ereksjonen under samleie. Jeg fikk problemet etter en behandling mot klamydia etter en one-night stand. Før dette hadde jeg et tre år langt forhold med fantastisk sex. Jeg sliter ennå med depresjoner og lengsel etter henne. Kan klamydiainfeksjonen ha gitt meg varige mén, eller må jeg ta tiden til hjelp for å komme over ekskjæresten min? Eller kan ereksjonsproblemene skyldes noe annet?

Svar: Nei, det er nok ikke noe fysisk galt med deg. Det du forteller om dine ereksjonsproblemer dreier seg nok om at du ikke helt er kommet over din ekskjæreste. Klamydiainfeksjonen har ingen sammenheng med ereksjonsevnen din, så lenge du er behandlet for den. Ta tiden til hjelp med din sorgprosess med ekskjæresten, og så vil du nok få tilbake ereksjonen i fullt monn den dag du treffer en ny jente du blir glad i!

Les hele spørsmålet med svar her.

Denne artikkelen ble første gang publisert på DinSide.no 12. juli 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer