Dette tør ikke gravide spørre om

Et svangerskap kan være både skremmende, problematisk og ekkelt. Her får du svarene på de pinligste spørsmålene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste gravide kvinner opplever å få ubehagelige og kanskje pinlige problemer i forbindelse med svangerskapet og fødselen. Heldigvis finnes det svar og løsninger på det meste.

DinSide Helse har snakket med jordmor og sjefsredaktør for Barnimagen.com, Siri von Krogh. Enten det er for mye luft i magen eller frykt for å presse ut gårsdagens middag under fødselen - her får du svar på det du aldri har turt å spørre om.

Les også: Magesmerter var baby

1. Hva gjør jeg hvis vannet går mens jeg er ute blant folk?

Hvis vannet går helt uventet, er det usannsynlig at væsken vil renne ut som en elv. Bortsett fra at det ser ut som om du har tisset på deg, og at det er pinlig i seg selv, bør du ringe til sykehuset for å høre om de vil ha deg inn til sjekk eller ikke, råder Siri von Krogh.

- Dersom vannet går uten rier i forkant, er mormunnen lukket, og da kan ikke navlestrengen falle ut - det er det man er redd for, sier hun.

Ifølge von Krogh er det uhyre sjelden at navlesnoren kommer i klem og barnet dør, men det finnes altså en mikroskopisk mulighet for dette som man bør eliminere.

Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Les også: Spiste moren din dette?

2. Jeg er livredd for at jeg ikke kommer med på sykehuset fort nok og ender opp med å føde foran kollegaer eller mens jeg er ute.

Her lønner det seg bare å passe på forandringer i kroppen. Krogh påpeker at det er ytterst sjeldent at man føder så raskt at det for eksempel skjer på kontoret, og første gangen tar det som regel lengre tid enn andre og tredje gangen.

- De som har en fødsel som går på en halvtime, kjenner seg som oftest litt rare i kroppen og har en mor som har advart dem kraftig om at det kan gå fort. Hvordan man føder, er relativt arvelig. Dette heter styrtfødsel, forteller Krogh.

3. Jeg har lyst til å føde med noen nære familiemedlemmer rundt meg, men er redd for å miste kontrollen og at jeg skal begynne å kjefte og skrike til alle sammen.

- Jeg pleier å si at det eneste jeg ikke aksepterer er spark og bitt fra den fødende når jeg tar i mot barn. Jeg mener at det er helt greit å gi uttrykk for den smerten man kjenner, og det bør de som er med på fødselen, være obs på, sier Krogh.

Å miste kontrollen er altså ingenting å bekymre seg for - det er en del av fødselens natur, mener hun.

4. Er det sant at kvinner bæsjer når de føder? Det må i så fall være forferdelig pinlig?

Det er sant at noen kvinner bæsjer under fødselen, men det er også vanlig å ha løs mage noen dager før fødselen, slik at tarmen ofte er ganske tom. Men jordmødre og barnepleiere er ganske godt vant til at det kommer en liten kladd, forteller Krogh.

- Vi bare lukker nesen og tørker det bort, så det er ikke noe å bekymre seg for. Det blir veldig minimalistisk i den store sammenhengen, for det skjer som regel akkurat idet hodet til barnet kommer, slik at alt er borte når babyen kommer, fortsetter hun.

Les også: Myter og fakta om å lage barn

5. Vil jeg bli den samme nedentil etter fødselen?

Du trenger kanskje ikke å bekymre deg så mye over dette rett etter at du har gjennomgått en fødsel. Sex vil sannsynligvis ikke være førsteprioriteten. Men stort sett vil du bli den samme nedentil i løpet av den tiden du ammer, ifølge von Krogh.

- Blir du ikke det, bør du ta kontakt med fastlege for å få en vurdering. Det er også normalt at man ikke blir like våt når man skal ha sex, så lenge man ammer, sier Krogh.

Hun sier det er normalt å komme i gang med sexlivet innen ca. seks måneder etter fødselen.

6. Hvorfor har jeg så mye luft i magen nå som jeg er gravid, og hva kan jeg gjøre for å bli kvitt det?

- På grunn av hormonene går tarmene litt tregere, og da danner det seg lettere gass. For noen kan det bli like ille som kolikk, ganske smertefullt med andre ord, sier Krogh.

7. Jeg har plutselig begynt å få hår rare plasser over hele kroppen. Hva er det som skjer?

For noen skjer det rare ting med håret når hormonene slår til, ifølge Krogh. Folk med krøller får rett hår og omvendt, mens noen mister hår og andre får hår på nye steder. Men dette går som regel tilbake til normalen etter noen måneder etter fødselen.

Les også: Farligere for feite gravide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer