Dette trenger ikke gjøre vondt

Studier viser at hosting (!) før og under sprøytestikk gjør smerten mindre.

MENER HOSTING KAN DØYVE SMERTEN: Hvordan det virker er litt usikkert. En teori er at hostingen fungerer som en distraksjon. Foto: IP3 PRESS/MAXPPP
MENER HOSTING KAN DØYVE SMERTEN: Hvordan det virker er litt usikkert. En teori er at hostingen fungerer som en distraksjon. Foto: IP3 PRESS/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trøstende ord og omsorg er noen ganger ikke nok for å berolige en pasient med sprøyteskrekk. Men det kan hende det finnes en enkel og gratis måte å døyve smerten fra et sprøytestikk på. Påstanden er at et lite host kan døyve smerten fra nålen.

LES OGSÅ: Mot smertefrie sprøytestikk

To host

Metoden går ut på at pasienten hoster et moderat host like før stikket, og en gang til i løpet av sprøytestikket.

Hvordan det virker er litt usikkert. En teori er at hostingen fungerer som en distraksjon. Eller, som det står i en artikkel i BMJ, så kan det ha noe med at blodtrykket øker litt en kort stund når man hoster, og at det reduserer opplevelsen av smerte.

LES OGSÅ: Skal danke ut sprøyta

Bevist

Uansett hvilken mekanisme i kroppen det er som gjør at smerten blir mindre - studier har resultert i spennende bevis. I en treukersperiode i 2004 målte leger smerteintensiteten, om pasientene trakk hånden til seg, og hvor mye de svettet i håndflaten mens de ble stukket i hånden med intravenøse nåler. En gang der pasienten hostet, og en gang uten hosting. Og legene konkluderte med at hosting reduserte smerten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.