Dette trenger ikke gjøre vondt

- Mammografi kan gjøres smertefritt.

Det er helt unødvendig å flatklemme brystene for å få gode bilder under mammografi, viser ny studie.  Foto: colourbox.com
Det er helt unødvendig å flatklemme brystene for å få gode bilder under mammografi, viser ny studie. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene der brystet bli presset mellom to plater under avbildningen. Undersøkelsen kan påvise brystkreft før det er mulig å kjenne svulsten eller se noen utvendige forandringer. Mange kvinner gruer seg til å ta mammografi, fordi det kan oppleves ubehagelig at brystene flatklemmes.

Les også: Dropper mammografi

Halvert trykk

Nå viser imidlertid en ny studie at mammografiundersøkelsen kan gjennomføres med et langt lavere kompresjonstrykk enn det som anvendes i dag. Det melder den svenske avisen Dagens Nyheter.

- Testresultatet blir ikke bedre ved bruk av et høyt trykk. Det er som med en ballong eller en ball; den kan ikke bli flatere enn til et visst punkt. Det eneste som skjer er at det virker mer smertefullt på kvinnes bryster, sier sykepleier Tina Matscheko på mammografienheten på länssjukhuset i Kalmar, til avisen.

Les også: Bli kjent med brystene dine

Matscheko fikk idéen om å undersøke kompresjonstrykkets betydning etter at hun selv hadde vært hos onkologen. Hun undret seg over hvorfor det ikke fantes noen dokumentasjon om det harde trykkets betydning. I samråd med avdelingsleder Magnus Rosenberg, og en fysiker tilknyttet sykehuset, gikk hun derfor i gang med å studere hvordan resultatene av undersøkelsen ville komme ut med halvert trykk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer