Dette trigger lysten på røyk

Bli kjent med alt som kan øke lysten.

20 sigaretter om dagen i fem år til, det er 36 500 sigaretter på bordet foran deg. Er det dette du vil? Foto: Colourbox.com
20 sigaretter om dagen i fem år til, det er 36 500 sigaretter på bordet foran deg. Er det dette du vil? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg begynte å røyke som en sosial greie. Jeg tok en røyk hvis jeg var ute med venner. Da jeg begynte å studere og var i et stressende langdistanse forhold, brukte jeg røyken for å koble av. Jeg sluttet å trene, røykte masse og følte meg ikke bra. Jeg måtte få livet på rett kjøl igjen, og det første jeg måtte gi slipp på var røyken.

- Jeg gjorde det helt på egen hånd. Det som gjorde at jeg klarte det var at jeg ble klar over alt som trigget lysten på røyk, og situasjoner som gjorde at jeg automatisk tok en røyk. Å kjøre bil, er bare en av mange triggere.

Det forteller 24 år gamle Megan til WebMD. I mange år tok hun seg automatisk en røyk etter et måltid eller når hun var sammen med venner.

- Så begynte jeg å si til meg selv: ”Nå skal jeg kjøre bil, og da skal jeg ikke ha en røyk”. Jeg var veldig oppmerksom på dette. Jeg tenkte ikke på annet de neste ti minuttene. Vanligvis forsvant suget etter røyk. Og hvis jeg var stresset, tok jeg noen sit-ups istedenfor å tenke på røyken, eller jeg ville kaste i meg et glass vann, sier hun, og innrømmer at det vaskeligste var å droppe røykingen ute med venner. Det har vært noen tilbakefall, innrømmer hun, men likevel kaller hun seg nå får røykfri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.