Dette utgjør den statlige pensjonen

Til tross for samme årslønn kan ansatte som jobber privat og i staten få svært forskjellig pensjon.

En person med privat jobb og den minst gunstige pensjonsordningen, vil få langt mindre enn én som jobber i staten, selv om begge har lik lønn. Foto: All Over Press
En person med privat jobb og den minst gunstige pensjonsordningen, vil få langt mindre enn én som jobber i staten, selv om begge har lik lønn. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrås(SSB) lønnsstatistikk for 2012 viser at det er liten forskjell på lønna i det private og det offentlige. Likevel er det en vesentlig forskjell på de to gruppene, og det selv om man har identisk årslønn.

En statlig ansatt vil kunne få flere titusener kroner mer utbetalt i året - når han går av med pensjon.

>> Se hvem som blir lønnsvinnere i 2013

Lik lønn i privat og offentlig sektor

Med unntak av i 2011 har ansatte i offentlig sektor i snitt tjent hatt en høyere lønnsvekst i perioden 2008 til 2012 enn ansatte i privat sektor. Dermed er snittlønnen for de to gruppene svært lik.

I fjor hadde offentlig ansatte en lønnsøkning på 5,4 prosent, og endte på en gjennomsnittslønn på 39.000 kroner. For ansatte i privat sektor økte månedslønna til 39.800 kroner i 2012, en vekst på 3,1 prosent.

Tall fra SSB viser dessuten at en gjennomsnittlig årslønn for ansatte i staten, eksklusive helseforetakene, utgjorde 489.600 kroner i 2012. Samtidig har statlig ansatte et klart fortrinn, og det er den statlige pensjonsordningen.

Les også: Slik får du utbetalt 400.000 kroner mer

Svært forskjellige pensjonsordninger

Er man ansatt i staten, blir man obligatorisk medlem i Statens pensjonskasse. Alle medlemmer betaler to prosent av lønna si hver måned i pensjonsinnskudd, mens arbeidsgiveren også betaler en større andel. Utbetalingene fra Statens Pensjonskasse varer livet ut.

Forbrukerøkonom Christine Warloe. Foto: Nordea
Forbrukerøkonom Christine Warloe. Foto: Nordea Vis mer


Til sammenligning krever en obligatorisk innskuddspensjon i det private et innskudd på minimum 2 prosent av lønna, og utbetaling i minimum 10 år fra pensjonsalder.

Dette betyr at en ansatt i staten og i det private, med identisk årslønn, vil kunne få svært forskjellig pensjon, noe forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea har hjulpet oss til å illustrere med følgende eksempel:

To personer, hvor den ene jobber i staten og den andre privat, har begge en årslønn på 500.000 kroner. Personen er 25 år og starter å jobbe i år, og jobber frem til 67 år. Vedkommende har ikke lønnsendring utover den generelle lønnsutviklingen i samfunnet. Personen som jobber i privat sektor, har minsteordningen på 2 prosent innskudd.

Til tross for identisk lønn gjennom arbeidslivet, vil personen som jobber i staten få i 81.000 kroner mer i pensjon i snitt hvert år.

1,8 millioner mer i pensjon

I vårt regnestykke regner vi med utbetaling av pensjon fra 67 til 90 år. Personen som jobber offentlig, vil få utbetalt cirka 330.000 kroner hvert år.

Personen som jobber privat, vil de første ti årene få utbetalt cirka 305.000 kroner, som er summen av tjenestepensjon og folketrygd.

Fra 77 år vil utbetalingen være kun folketrygd, og utgjøre virka 206.000 kroner i året.

Totalt sett blir dette 1,862 millioner mer i pensjon til personen som har jobbet i staten.

Vårt regnestykke viser, slik DinSide også har påpekt tidligere, at det er viktig å være klar over hvor mye en god pensjonsordning faktisk er verdt. Så viktig at du faktisk bør ta den med i lønnsforhandlingene.

Samtidig er det verdt å nevne at hvis man jobber i det private frem til 37 år, og i det offentlige etter det, vil man få utbetaling fra privat tjenestepensjon på toppen av offentlig pensjon - som altså vil være det aller gunstigste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer