Dette vil du slippe på 17. mai

Disse rådene holder gnagsår og blemmer på avstand.

Hvis du ikke tar de riktige forholdsreglene, kan nasjonaldagen fort ende på denne måten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Hvis du ikke tar de riktige forholdsreglene, kan nasjonaldagen fort ende på denne måten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Liten tue kan velte stort lass – og en stakkars liten blemme kan ødelegge hele nasjonaldagen.

Flesteparten av oss har sikkert opplevd det: Huden blir først rød og varm, så begynner det å svi, og til slutt ender du opp haltende eller med skoene i hånda.

- Fjelltur i nye tursko og 17. mai i nye pensko eller bunadsko er typiske eksempler på situasjoner der gnagsår lett oppstår. De apotekene som er åpne 17. mai, selger erfaringsvis mye gnagsårplaster da, forteller Åse Ertesvåg, fagrådgiver i Apotek 1.

Les også: Tortur med høye hæler

Gode sko alfa og omega

Med litt planlegging kan du bokstavelig talt unngå de verste blemmene. Gunnar Flø Guttulsrød, formann i Kampen Janitsjar, er godt forberedt til nasjonaldagen.

- Det viktigste er rett og slett å ha ordentlige sko med skikkelige såler og som sitter godt. Hele sokker slik at man ikke får gnagekanter er også viktig. Jeg har trasket og gått en stund, men har klart meg godt med disse rådene, forteller han.

Hvis du ikke tar de riktige forholdsreglene, kan nasjonaldagen fort ende på denne måten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Hvis du ikke tar de riktige forholdsreglene, kan nasjonaldagen fort ende på denne måten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Sanitetstroppsjef i HMK Garden, Sturla Digre, forteller at gnagsår er noe av det som står på timeplanen når soldatene skal gjennomføre førstegangstjenesten. Han kan skrive under på at godt fottøy er alfa og omega.

- Det er ikke lurt å begynne å gå inn nye sko en dag du skal bruke dem mye. Bruk dem jevnlig i forkant slik at de myker seg opp og tilpasser seg føttene, anbefaler han.

Les også: Gode råd er ikke dyre

Teip kan være tingen

Har du derimot allerede gått i fella, bokstavelig talt, og kjøpt finsko bare få dager før den store dagen, er det lite du kan gjøre..

Da kan det være lurt å teipe føttene med Tensoplast, som er en type sportsteip, før du begir deg ut på nasjonaldagen, ifølge Digre.

- Men den som har skoen på, vet best hvor skoen trykker. Vi anbefaler vanligvis ikke folk å teipe hvis de har gode sokker og sko som er gått inn, sier han.

Gode råd for føttene

Her er rådene fra Digre og Apotek 1 til hvordan du kan få en smertefri 17. mai:

* Lytt til erfarne fjellfolk. De forbereder ofte føttene noen dager i forveien med fotbad, filing av hard hud og en god fotkrem.

Slik pleier du føttene dine

* Får du lett gnagsår eller skal gå langt, kan det være lurt å forebygge ved å bruke en gnagsårstift eller legge silketape, skumbandasje eller gnagsårplaster på steder som gnisser mot skoen.

* Tynne nylonstrømper innerst mot huden kan også forhindre gnagsår.

* Bruk talkumpudder for å forhindre fuktighet og dermed at det dannes sår.

* Smør på salicyltalg for å mykgjøre huden der den vanligvis blir hard. Dermed forhindrer du at den sprekker opp og danner sår.

* Dersom det har gått hull på blemmen, kan det lett oppstå infeksjon i såret. For å unngå dette bør du rense med sårvask (sårvaskservietter eller klorhexidin-oppløsning) og eventuelt legge på litt antibiotikaholdig salve. Deretter kan du legge på litt tilklippet skumbandasje i skoen som avlaster såret.

* Hvis såret ikke gror eller det er tegn på infeksjon i såret med puss, rødhet, økende smerte og varm hud, bør du ta kontakt med lege.

Les også: De pinligste plagene

Har du gode tips på behandling av gnagsår? Delta i debatten nedenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer