Hva vil stortinget og regjeringen med forbrukerpolitikken?

Dette vil politikerne – og dette vil folket

Valgresultatet kan bety at vi beholder både momsgrenser og pantesatser. Selv om våre lesere er uenig.

FIRE NYE ÅR: Statsminister Erna Solberg på vei fra Høyres valgvake Stortinget i Oslo etter nattas valgseier. Hva kan vi nå forvente oss av politikerne som skal styre Norge? Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FIRE NYE ÅR: Statsminister Erna Solberg på vei fra Høyres valgvake Stortinget i Oslo etter nattas valgseier. Hva kan vi nå forvente oss av politikerne som skal styre Norge? Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg blir Norges statsminister i fire nye år. Det ble klart etter at de borgerlige ser ut til å ende med 89 mandater på stortinget, mot de rødgrønnes 79, etter årets stortingsvalg.

Det siste mandatet fikk Miljøpartiet de Grønne, som ikke har noe uttalt ståsted på høyre/venstre-aksen.

Dinside har den siste uka stilt alle stortingspartiene en rekke spørsmål som angår lommeboka di, for å se hva vi kan forvente oss de neste fire årene.

Hvilke partier regjeringen skal bestå av er ennå ikke klart, og i en eventuell mindretallsregjering er de avhengig av stortingets flertall fra sak til sak.

Dette gjør det vanskelig å spå konkrete utfall av stortingsperioden. Foreløpig må vi derfor nøye oss med å se på hva partiene har svart oss, og ikke minst; hva leserne våre mener.

#1: Beholder vi 350-kronersgrensa?

I dag kan du handle moms- og tollfritt fra utenlandske nettbutikker om kjøpet koster under 350 kroner, inkludert frakt. Momsgrensa har vist seg å være vanskelig å forholde seg til, og er du uheldig og havner over, kan gebyrene bli langt dyrere enn selve momsen.

 • Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de Grønne (MDG), Senterpartiet og Kristelig Folkeparti (KrF) sier til Dinside før valget at de ønsket å fjerne den – altså moms fra første krone, gjerne med en enklere og billigere fortolling enn i dag. Rødt vil senke den, mens Sosialistisk Venstreparti (SV) er åpen for endringer.
 • Høyre og Venstre vil beholde den, og Fremskrittspartiet (FrP) vil øke den.
 • I Dinsides meningsmåling i artikkelen, svarte 62 prosent av leserne at de ville øke momsgrensa, 29 prosent at de ville ha moms fra første krone og bare 9 prosent ville beholde den som i dag (totalt 7.467 stemmer).

Med årets valgresultat, ser det ikke ut til å være flertall på stortinget for å gjøre noe som helst med momsgrensa. Men skulle SV og Rødt slutte seg til de som ønsker å fjerne den, kan de få flertall for dette.

#2: Får vi høyere pantesatser?

Miljødirektoratet har et forslag om å øke pantesatsene til 2 og 3 kroner ute på høring. Spørsmålet er om de får politikerne med seg.

 • Senterpartiet, Venstre, SV, Rødt og MDG er klare på at de vil øke panten. Arbeiderpartiet og KrF er også positive til dette.
 • Høyre sier til Dinside at de støtter dagens satser, mens FrP ikke vil si noe mer enn at de ikke har noe programfestet.
 • 52 prosent av våre lesere vil øke panten (totalt 1.859 stemmer).

Med årets resultat, ligger det an til å være flertall for å øke panten, selv om de to største regjeringspartiene skulle være mot.

#3: Blir det åpent på søndager?

Dette har ikke akkurat vært en het potet i valgkampen, men det er fortsatt de som synes loven mot søndagsåpne butikker er meningsløs.

 • Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF, SV, Rødt og MDG er alle mot søndagsåpne butikker.
 • FrP og Venstre er klart for. Høyre sier de er åpne for det, men har fjernet punktet i valgprogrammet.
 • Av våre lesere sier 53 prosent at de også vil ha muligheten for søndagsåpent, mens 28 prosent vil beholde dagens regler, og 19 prosent vil ha færre søndagsåpne butikker (totalt 4.030 stemmer).

Valgresultatet gir ikke et flertall i stortinget for åpne butikkene på søndager.

#4: Justeres avgiftene på hybrider?

Mange mener at de ladbare hybridbilene i dag har for store avgiftslettelser. Blant annet fordi mange kjører hybrider som helt vanlige fossilbiler, og at miljøeffekten derfor ikke står i stil med de reduserte avgiftene.

 • MDG foreslår å konkret fjerne fradraget for deler av hybridparken. Resten av politikerne mener den må justeres etter hvor mye de faktisk sparer miljøet. Blant annet sier Høyre at de vil belønne de med lengst elektrisk rekkevidde.
 • Bare FrP virker fornøyd med dagens ordning.
 • 41 prosent av våre lesere sier de ville kjøpt en hybrid i dag, med dagens avgifter, mens 32 prosent ville gått for elbil, og 27 prosent for fossilbil (totalt 3.975 stemmer).

Med bare FrP i tenkeboksen, ligger det an til at stortinget kan gjøre noe med avgiftene de neste fire årene.

#5: Beholder vi reklamasjonsretten?

EU foreslår å innføre en felleseuropeisk reklamasjonsrett på maks to år. Men i Norge har vi opptil fem år reklamasjonsfrist, og blant annet Forbrukerrådet frykter konsekvensene av at denne blir redusert.

 • Overfor Dinside er alle partiene enige om at de ikke vil godta et angrep på den norske reklamasjonsretten.
 • Den blå regjeringen har også jobbet mot dette allerede.
 • Av våre lesere er 70 prosent klare på at reklamasjonsretten må stå som den er, mens 23 prosent gjerne skulle gjort den enda sterkere. Bare 7 prosent er positive til å kutte i den (totalt 989 stemmer).

Her er det altså rørende stor enighet blant politikerne; reklamasjonsretten må bestå som den er.

Hvilke forbrukersaker vil du høre mer debatt om på stortinget de neste fire årene? Hør fra deg under artikkelen, så kan vi kanskje bidra!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer