- Dette virker lovende

Diabetesvaksine kan være på vei, melder svenske forskere.

Svenske forskere håper å ha knekket koden for å kunne fremstille en vaksine mot diabetes type 1.  Foto: colourbox.com
Svenske forskere håper å ha knekket koden for å kunne fremstille en vaksine mot diabetes type 1. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den første vaksinen mot diabetes type 1 kan se dagens lys allerede innen tre år. Det skriver svenske Dagens Nyheter.

Johnny Ludvigsson er diabetesforsker og professor ved Linköpings universitet. Han har ledet forskerteamet som har testet en såkalt GAD-vaksine mot type 1 diabetes.

Les også: Test deg selv for diabetes

Sykdommen innebærer at kroppen ikke kan produsere insulin, da immunforsvaret bryter ned de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen.

Forskerne tror at immunforsvaret reagerer på proteinet GAD, som finnes i insulincellene. Ved å vaksinere med proteinet håper forskerne at immunforsvaret vil "oppdage" at GAD er ufarlig.

- Et fremskritt

- Dette virker svært lovende, sier Johnny Ludvigsson til avisen Dagens Nyheter.

70 barn i alderen ti til 18 år deltok i studien, som er publisert i tidsskriftet The New England Journal of Medicine.

Halvparten av barna ble gitt vaksinen, mens de øvrige fikk injeksjoner uten effekt. Verken forskerne eller deltakerne visste hvem som ble vaksinert. Senere undersøkte forskerne hvor mye insulin bukspyttkjertelen hos de forskjellige deltakerne hadde klart å produsere, og resultatet var overbevisende.

- De av deltakerne som ble vaksinert hadde dobbelt så høy insulinproduksjon som de andre, og ingen fikk bivirkninger. Vaksinen synes derfor å bremse nedbrytningen av de insulinproduserende cellene. Effekten skal holdes oppe i tretti måneder, forklarer Ludvigsson.

Forskerne tror at vaksinen kan være nyttig for personer som nettopp har blitt diagnostisert med diabetes type 1, selv om de sannsynligvis må fortsette å ta insulin senere.

Les også: Kan operere bort diabetes type-2

- Men det er likevel et fremskritt. Om vi bare greier å redde en liten gruppe insulinceller, har det stor betydning. Det blir lettere å holde kontroll på blodsukkeret, og faren for komplikasjoner minsker, sier Ludvigsson.

Dersom resultatene skulle bli bekreftet i større, kommende studier, håper han at vaksinen kan være en realitet allerede om tre år.

Professor Clas-Göran Östenson ved Karolinska institutet mener studien er et svært lovende bidrag på veien mot en diabetesvaksine.

- Men jeg synes det er for tidlig å kalle det et gjennombrudd, sier han.

- Må unngå falske forhåpninger

Han får støtte av professor og overlege ved Medisinsk avdeling på Rikshospitalet, Trond Jenssen.

- Dette er desverre enda ikke noen vaksine. Vi har kjent til denne studien, hvor drøyt 70 svenske barn deltok, i flere år. Samtlige hadde en tidlig form for type 1-diabetes, slik at de også hadde små mengder intakt insulinproduksjon igjen i kroppen, sier han til DinSide Helse.

Les også: Store mørketall for diabetes

Han legger til at begge gruppene dessverre hadde like stort behov for insulintilskudd i det videre forløpet, og at den eneste forskjellen som kunne spores, var at de som fikk "vaksinen" syntes å ha en liten mengde intakt insulinproduksjon litt lenger enn kontrollgruppen.

- Det var den eneste forskjellen, det var ingen effekt av "vaksinen" på insulinbehovet i fortsettelsen, og blodsukrene var de samme i de to gruppene, fortsetter han, og legger til:

- Forskerne håper på at dette kan virke bedre dersom man kan begynne å behandle barna før de får diabetes, men det vet vi foreløpig ingenting om.

Han understreker at det er like viktig ikke å gi pasientene falske forhåpninger.

- Men den videre forskningen blir selvfølgelig interessant å følge, sier han.

Les også: - Kan se hvem som får diabetes

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer