Dette visste du ikke om kyssing

Hvor mye kroppsvæske utveksles gjennom et kyss? Og hvor mange kalorier kan du forbrenne ved å kline?

Et menneske på 70 år har i snitt brukt 76 hele dager på å kysse. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Et menneske på 70 år har i snitt brukt 76 hele dager på å kysse. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Menneskers kyss kan sammenliknes med dyrenes sniffing på hverandre før parring.


Selv om kyssing er ukjent for en del kulturer, er kyssing et uttrykk for ømhet, hengivenhet eller kjærlighet. Ifølge Wikipedia, viser en del ikke-menneskelige primater også kyssehandlinger. Det blir også hevdet at kyssing er en sen erstatning for mer primitive handlinger som å gni neser, lukte og slikke. Her finner du flere interessante fakta om kyssing:

Munnmosjon
Aktive kyssere beveger opptil 38 ansiktsmuskler i løpet av et lidenskaplig kyss, mens et langvarig kyss på tre minutter forbrenner 12 kilokalorier.

Sjokolade bedre enn kyssing
En undersøkelse fra University of Sussex viser at sjokolade gir en bedre lykke- og lystfølelse enn kyssing. Denne følelsen kan vare opptil fire ganger så lenge som et lidenskaplig kyss, ifølge BBC.

Høyre eller venstre?
Et godt kyss krever at man legger hodet på skakke, men to tredjedeler av oss holder hodet litt mot høyre når vi skal kysse. Dette er visstnok noe som fastlegges tidlig i livet, og er vanskelig å avvenne seg.
Les også: Verdens beste kyss

Det første kysset
Ifølge Forskning.no, kan det første kysset bety begynnelsen eller slutten for et romantisk forhold. Når to personer kysser hverandre, foregår det en utveksling av informasjon i form av kjemikalier, berøring og kroppsstilling.

- Dette kan aktivere mekanismer som har som funksjon å avskrekke mot reproduksjon blant individer som ikke passer sammen genetisk sett, sier Gordon G. Gallup fra University at Albany i USA, i en pressemelding.

Verdens lengste kyss
Verdensrekorden i langtidskyssing tilhører det italienske paret Andrea Sarti og Anna Chen, som kysset hverandre i 31 timer, 18 minutter og 33 sekunder. Sarti måtte få oksygenbehandling etter kysset. Reglene var at leppene til enhver tid måtte berøre hverandre, og at parene alltid måtte stå, ikke sovne eller ta dopauser.

Bra for tennene
Kyssing skal være bra for tannhygienen på grunn av at spyttproduksjonen stimuleres, noe som hjelper mot plakk. Men man utveksler også kariesbakterier ved svært våte kyss.

Kroppsvæsker
Under et lidenskapelig kyss, utveksler de kyssende gjennomsnittlig 60ml vann.

Et menneske på 70 år har i snitt brukt 76 hele dager på å kysse. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Et menneske på 70 år har i snitt brukt 76 hele dager på å kysse. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


To og en halv måned
Et menneske på 70 år har i snitt brukt 11.000 minutter av sitt liv med å kysse. Det er over 76 hele dager.

Kyssesyke
Kyssesyken har fått navnet sitt fordi det krever nærkontakt for å bringe smitten til en annen. Den rammer som regel aldersgruppen 10-25 år, og etter at du føler deg frisk, har du fortsatt virus i spyttet i mange måneder. Kyssesyken har symptomer som slapphet, sår hals, svelgevansker og store lymfekjertler.

Finn lepper i mørket
En studie utført i Princeton University i 1997 konkluderte at hjernene våre har nerveceller som kan hjelpe oss finne partnerens lepper i mørket.

Hvorfor kysser vi?
Den tyske forskeren Ingelore Ebberfeld mener at menneskers kyss kan sammenliknes med dyrenes sniffing på hverandre før parring.

Les mer om hvorfor vi kysser her.

Bli kvitt allergi
Sliter du med pollenallergi, er det kanskje ikke klining som står øverst på ønskelista. Men 30 minutters klining kan faktisk gjøre deg bedre, viser en japansk studie. Kyssing gjør at du slapper av og reduserer produksjonen av histamin. Les mer om saken her.

Kilde: Berlingske, The Kissing Site

Først publisert 14.05.08

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer