Diabetes av skilsmisse

Skilsmisse og andre traumatiske hendelser under svangerskapet øker risikoen for at barna utvikler diabetes.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er forskere ved Linkøpings Universitet i Sverige som har funnet denne sammenhengen mellom stress og diabetes.

Mødre som utsettes for stress i form av vold, skilsmisse eller andre vanskelige livssituasjoner påvirker det ufødte barnet. Resultatet er en økende risiko for diabetes type 1 hos barnet når det vokser opp.

Overraskende sammenheng
- Vi ble overrasket over å finne denne sammenhengen. Resultatene i undersøkelsen viser en helt klar sammenheng men vi kan ikke si sikkert hva dette betyr for barnas helse, sier utviklingspsykolog Anneli Sepa ved Linkøping Universitet til svenske Dagens Medisin.

Sepa og kollegene ved universitetet har undersøkt blodprøver fra 4400 barn i ett års aldren og 6000 barn i en alder av to og et halvt år. Blodprøvene ble sammenliknet med et omfattende intervju av mødrene som blant annet gikk inn på spørsmål om stress, livssituasjon og sosial og økonomisk status.

Undersøkelsen er gjennomført som en del av det svenske ABIS-prosjektet som følger 17.000 barn fra fødsel til skolealder.

Antistoffer i blodet
Blant de ett år gamle barna fant forskerne sammenhengen mellom mødrenes livssituasjon og antistoffet IA-2A i blodet. Dette antistoffet produseres i kroppen sammen med immunreaksjoner som fører til at insulinproduserende celler ødelegges.

Blant de litt eldre barna fant man også en sammenheng med antistoffet GADA som også har sammenheng med utviklingen av diabetes.

- Det er ikke dermed sagt at alle disse barna kommer til å utvikle diabetes type 1. Men antistoffene tyder på svakheter i immunforsvaret. Spørsmålet er så hvordan dette påvirker barnas helse, forklarer Sepa.

Bekrefter stresshypotese
Funnene i den svenske undersøkelsen bekrefter den såkalte stresshypotesen som antar at psykologisk stress kan bidra til utviklingen av diabetes type 1. Men at stresset er en direkte årsak til sykdommen vil ikke forskerne være med på.

- Vi må huske at diabetes er en sykdom som kan utløses av mange forskjellige faktorer. Stress er sikkert ikke den direkte årsaken men kan være akkurat den dråpen i begeret som gjør at sykdommen utløses, sier Sepa til svenske Dagens Medisin.

Mozon 26.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer