Diabetes av skilsmisse

Skilsmisse og andre traumatiske hendelser under svangerskapet øker risikoen for at barna utvikler diabetes.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er forskere ved Linkøpings Universitet i Sverige som har funnet denne sammenhengen mellom stress og diabetes.

Mødre som utsettes for stress i form av vold, skilsmisse eller andre vanskelige livssituasjoner påvirker det ufødte barnet. Resultatet er en økende risiko for diabetes type 1 hos barnet når det vokser opp.

Overraskende sammenheng- Vi ble overrasket over å finne denne sammenhengen. Resultatene i undersøkelsen viser en helt klar sammenheng men vi kan ikke si sikkert hva dette betyr for barnas helse, sier utviklingspsykolog Anneli Sepa ved Linkøping Universitet til svenske Dagens Medisin.

Sepa og kollegene ved universitetet har undersøkt blodprøver fra 4400 barn i ett års aldren og 6000 barn i en alder av to og et halvt år. Blodprøvene ble sammenliknet med et omfattende intervju av mødrene som blant annet gikk inn på spørsmål om stress, livssituasjon og sosial og økonomisk status.

Undersøkelsen er gjennomført som en del av det svenske ABIS-prosjektet som følger 17.000 barn fra fødsel til skolealder.

Antistoffer i blodetBlant de ett år gamle barna fant forskerne sammenhengen mellom mødrenes livssituasjon og antistoffet IA-2A i blodet. Dette antistoffet produseres i kroppen sammen med immunreaksjoner som fører til at insulinproduserende celler ødelegges.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer