Diabetes øker kreftrisiko

Personer med diabetes har større kreftrisiko enn andre, viser forskning. Norske forskere synes det er for tidlig å trekke en konklusjon.

Publisert
Sist oppdatert

Personer med diabetes har større risiko for å utvikle kreft, hevder japanske forskere.

Stadig flere nordmenn rammes av diabetes. Her er noen tips om hvordan du kan unngå det.

Øker mest hos mennMenn med diabetes har større risiko for kreft i lever, nyre og bukspyttkjertel enn menn uten sykdommen. Kvinner med diabetes har oftere kreft i mage og lever enn andre kvinner, viser studien. Dette gjelder begge typer av diabetes.

- Vi samlet ikke informasjon om diabetestype. Men siden deltakerne våre var 40-69 år, hadde de fleste av dem diabetes type 2, sier forskningsleder Manami Inoue til Mozon.

Forskerne fra National Cancer Center i Tokyo er usikre på om det er diabetessykdommen i seg selv som fører til kreftsykdommene.

- Både diabetes og kreft er livsstilsrelaterte sykdommer, og mange risikofaktorer er like, som røyking, lav fysisk aktivitet, overvekt og så videre. Forebygging og modifikasjon av disse faktorene vil føre til forebyggelse mot begge sykdommene, sier Inoue.

Det deltok nesten 98 000 personer i studien. Deltakerne var mellom 40 og 69 år da studien startet, og de ble fulgt i 9-13 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer